Zagreb, 26. travnja 2023. (GIA) – Fortenova grupa je danas otvorila međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u Fortenova Group MidCo B.V., nizozemskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe d.d. Za podršku u ovom procesu angažirana je međunarodna investicijska banka Lazard, prikupljanje iskaza interesa je upravo započelo, a eventualno okončanje procesa ne očekuje se prije kraja rujna ove godine.

U materijalu koji je distribuiran potencijalnim investitorima navedeni su i nerevidirani, prognozirani financijski pokazatelji za 2022. godinu, koji kroz rezultate iz operativnog poslovanja pokazuju stabilnost kompanije. Fortenova grupa tako u prognozama za rezultate u protekloj godini navodi ukupne prihode veće od 5,2 milijarde eura, dobit iz operativnog poslovanja IFRS-16 veću od 470 milijuna eura i prilagođenu dobit iz operativnog poslovanja veću od 300 milijuna eura, neto dug od 1,1 milijardu eura, omjer neto duga i prilagođene dobiti iz operativnog poslovanja od 3,5 puta te likvidnost na računu veću od 280 milijuna eura.

Isti materijal investitore podsjeća kako je tržišna pozicija Fortenova grupe u pet zemalja regije u kojoj kompanija posluje bez usporedbe. Fortenova grupa je najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane u kategorijama pića, proizvodnje ulja, proizvodnje i prerade mesa i poljoprivredne proizvodnje, a deseci milijuna kupaca kompaniju znaju kroz portfelj s više od 100 snažnih brandova. Fortenova grupa je također daleko najveći regionalni privatni poslodavac, s preko 45 tisuća zaposlenih i oko 30 tisuća partnera i dobavljača, od kojih su velika većina lokalni proizvođači tržišta regije.

Istovremeno, sankcionirani suvlasnici odnosno ruske banke Sberbank i VTB, imaju 49,9 posto suvlasništva u Fortenova grupi. Iako sama Fortenova grupa nije pod sankcijama, sankcionirano suvlasništvo znatno otežava poslovanje i negativno utječe na vrijednost kompanije za sve dionike. Prije svega ono onemogućuje postizanje održive i efikasne kapitalne strukture. Dodatno, nakon neuspjelih pokušaja Sberbanke da proda svoje udjele u Grupi, istekle su pravne osnove koje su postojale za dobivanje licence za provedbu izlaska sankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda iz vlasničke strukture. Stoga trenutno više nema ostvarivih mogućnosti za prodaju samo udjela SBK Art ili Sberbanke.

Refinanciranje obveznice od 1,05 milijardi eura će kratkoročno biti riješeno najvjerojatnije kroz produženje postojeće obveznice na rok koji neće biti duži od kraja 2024. godine, uz uvjete slične sadašnjima, ali i uz značajan dodatan jednokratni trošak. Sadašnji kreditor je za takav aranžman poslao neobvezujuću ponudu, koja će morati biti prihvaćena kako bi bio premošćen period u kojem se namjerava riješiti situacija sa sankcioniranim dioničarima, uz namirenje u skladu sa sankcijama. Ako kompanija i tada bude imala trenutnu strukturu vlasništva, vjerojatno je da će svako sljedeće refinanciranje pod ovakvim uvjetima samo smanjivati vrijednost kompanije za sve dionike, uključujući i suvlasnike, a posebno nesankcionirane suvlasnike.

Kod prodaje Fortenova Group MidCo B.V. namjera je prije bilo kakvog drugog plaćanja iz prikupljenih sredstava isplatiti najprije Contigent Payment Rights – CPRs Fortenova Group TopCo B.V. koja se u iznosu od oko 78 milijuna eura odnose na tzv. “granični dug” – potraživanja dobavljača koja su dogovorena u nagodbi vjerovnika Agrokora i reinstalirana na Fortenova Group TopCo.

Kroz ovaj proces Fortenova grupa namjerava maksimizirati vrijednost za sve dionike kompanije, uključujući i sve suvlasnike, bez obzira bili oni sankcionirani ili ne. Suvlasnici, odnosno imatelji depozitarnih potvrda Fortenova grupe, su obaviješteni o započinjanju ovog procesa te su pozvani predložiti eventualna alternativa rješenja.

Po završetku predloženog procesa Fortenova grupa više u svojoj kapitalnoj strukturi ne bi trebala imati sankcionirane suvlasnike, naslijeđene iz procesa nagodbe vjerovnika Agrokora. Ovime bi bila riješena ključna prepreka u osiguravanju povoljne, dugoročne i održive nove kapitalne strukture i bio bi omogućen međunarodni investicijski potencijal kompanije.

Izvor: Fortenova grupa

Objavljeno 26. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.