Zagreb, 178. svibnja 2024. (GIA) – Hrvatski savjet za zelenu gradnju (GBC) u suradnji s REGEA-om organizirao je konferenciju Održivo financiranje i provedba projekata energetske učinkovitosti,15. svibnja 2024. u hotelu Esplanade u Zagrebu. Ova prestižna konferencija privukla je vodeće stručnjake i više od 250 sudionika iz različitih sektora, koji su cijeli dan pratili iznimno bogat i raznolik program.

Konferencija je obuhvatila ključne teme poput Plana energetske obnove u RH, implementacije projekata energetske učinkovitosti te uloge velikih financijskih institucija kao što su Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u financiranju održivih projekata. Program je također uključivao detaljan pregled održivih financija prema EU Komisiji, ESG standardima i EU Taksonomiji, korištenje inicijative Novog Europskog Bauhausa, pametno ulaganje u održivu gradnju kroz dijalog sa stakeholderima, ESCO model za zgrade, zeleni krediti, predstavljanje projekta SMAFIN Expanded te predstavljanje inovativnih tehnologija za energetsku obnovu zgrada.

Svečano otvaranje konferencije započelo je s inspirativnom keynote prezentacijom Ursule Hartenberger, CPEA, koja je ponudila međunarodni pregled održivih financija u okviru EU Komisije, ESG-a i EU Taksonomije. Njezino izlaganje otvorilo je kontekst za daljnje prezentacije:

  • Irena Križ Šelendić iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koja je predstavila Plan energetske obnove u RH.
  • Damir Vuletić iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, koji je pojasnio ESCO model u energetskoj obnovi zgrada.
  • Andreas Piontek iz EIB-a, koji je objasnio kako EIB pruža podršku projektima energetske učinkovitosti.
  • Suzana Laušin-Katanec iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), koja je govorila o programima kreditiranja energetske obnove i istaknula rast HBOR-ovog udjela u financiranju održivih projekata.

Dvije uzbudljive panel diskusije Građevinski sektor i investicije – najveći potencijal za dekarbonizaciju i uštedu energije i Financiranje klimatski neutralnih i otpornih zgrada okupile su predstavnike ključnih institucija i tvrtki iz realnog sektora, pružajući dubinski uvid u najnovije trendove i strategije u održivom financiranju. Sudionici panel diskusija uključivali su predstavnike Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva financija, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, EBRD-a, Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Dilj članice Nexe grupe, Samsung Electronics Adriatic i PBZ-a. Moderatorice ovih panela, Goranka Tropčić Zekan, direktorica tvrtke Klimaproing d.o.o. i članica Upravnog odbora te Morana Plejić, starija voditeljica projekata u REGEA-i, vodile su rasprave koje su potaknule brojne zanimljive prijedloge i zaključke.

U okviru konferencije predstavljena su i dva značajna projekta – projekt NEBULA, koji povezuje Built4People partnerstvo i Novi Europski Bauhaus, te projekt SMAFIN Expanded, financiran iz LIFE programa, koji podupire pametna ulaganja u energetsku učinkovitost u sektoru zgradarstva. Pametna ulaganja podrazumijevaju ona ulaganja koja s minimalnom javnom bespovratnom potporom ostvaruju maksimalne rezultate – pokrenute investicije i ostvarene energetske uštede.

Okrugli stolovi pružili su priliku sudionicima da aktivno sudjeluju u razgovorima o osiguravanju financiranja za energetsku obnovu uz povoljne uvjete i razvoju dugoročnog plana financiranja. Raspravljalo se o financijskim modelima poput ESCO-a, dostupnosti programa sufinanciranja za pokrivanje dijela troškova obnove te o stvaranju povoljnijih uvjeta financiranja za energetski učinkovite projekte za MSP-e i druge subjekte iz tercijarnog sektora.

Podršku Programu konferencije dale su brojne institucije i tvrtke, čime je potvrđena važnost i utjecaj ovog događaja na budućnost održivog financiranja i energetske učinkovitosti u Hrvatskoj.

Izvor i foto: – Hrvatski savjet za zelenu gradnju

Objavljeno 17. svibnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.