Svi mladi teže otvaranju nečega svog, obrta, no to je potpuno krivo ako nemaju iskustva. Mora se prvo ‘ispeći’ zanat. Putovati po svijetu, učiti od drugih, u mom slučaju, chefova, a kad se odlučite za posao napraviti dobar biznis plan i krenuti, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Tea Mamut, splitska slastičarka svjetskoga glasa i vlasnica brenda 0’š kolač. Savjet je to koji daje mladima koji razmišljaju o otvaranju svog obrta i ulaska u poduzetničke vode.

Ona je svoj san pretvorila u ozbiljan biznis, a u razgovoru s urednicom podcasta Poslovni đir, Ojdanom Koharević, prisjetila se razloga zašto je i kako zavoljela slastičarski poziv, koji je mnogima, pa i njoj, bio san iz djetinjstva.

– Slastičarstvo se nije ozbiljno doživljavalo, a učenici koji nisu imali dobar uspjeh u školi birali su slastičarstvo. Potječem iz obitelji u kojoj se nešto kuhalo, uvijek sam se igrala, kod bake sam imala svoju malu kuhinju…., prisjeća se Tea navodeći kako se prekretnica u njezinom životu dogodila u dobi od 16-17 godina. Tada je bila na obiteljskom putovanju na Novom Zelandu gdje je pronašla kavanu koja je nudila muffine i kave, a vlasnica mi je kasnije poslala email kako bi tu franšizu dovela u Hrvatsku.

Na žalost, od te poslovne ideje nije bilo ništa, no to joj je dalo novi smjer u životu – shvatila je da želi raditi nešto veliko i svoje.

– S vremenom je kulinarstvo postalo sve zanimljivije, a u međuvremenu sam završavala zubotehničku školu, plesala balet…. Slastičarstvo je bilo u srcu, ali još uvijek po strani u životu.

U trenutku kad je trebala odlučiti čime će se doista baviti u životu, gledala je emisiju o Culinary Institute of America, kada se dogodila sudbonosna tatina rečenica: Tea, zašto ne bi pokušala!

– U svibnju sam maturirala, u prosincu sam bila u Americi, kaže Tea dodajući kako je riječ o prestižnoj školi kuhanja s dugogodišnjom reputacijom, a o njezinoj popularnosti najbolje govori udomaćeni, drugi naziv, ‘Kulinarski Harvard.’ Tea je i danas jedina Hrvatica, slastičarka sa završenim školovanjem u toj američkoj školi. Cjelovit, vrlo informativan, analitičan i inspirativan razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

Nakon američkog iskustva, privatni biznis nije došao odmah, radila je mnogo za druge, učila i ‘brusila’ zanat i tek prije par godina odlučila krenuti u privatni posao.

– Tako sam i zaključila da se dalje realiziram radeći za sebe. Tako je i došla ideja za ime tvrtke, u čemu mi je pomogla prijateljica iz Amerike kojoj sam stalno govorila ‘o’š ovo, o’š ono’ , pa je predložila zašto se tvrtka ne bi zvala baš tako, uz smiješak će Tea.

Na samim počecima poduzetništva radni dan joj je trajao od jutra do noći, zasigurno jednim dijelom i zbog neiskustva, no drugim dijelom zbog ogromne i spore birokracije kojoj svjedoči većina hrvatskih poduzetnika.

– Da sam barem mogla otići na tečaj da saznam sve, pitala sam kolege i zapravo polako ulazila u ozbiljno poduzetništvo, kaže Tea Mamut.

Njezina proizvodnja je posebna i zbog toga što sve radi ručno, u limitiranim količinama, bez masovne proizvodnje. Želeći raditi proizvode od prirodnih sirovina, u početku joj je nedostatak pravih sastojaka bio veliki problem.

No, uz puno posla u proizvodnji i prodaji kolača, otvorio se novi smjer u poslu, ‘destination weddings’ jer mnogo parova koji stižu iz inozemstva, a žele se vjenčati upravo u Dalmaciji.

Sada je iza nje već sedam godina rada, no osim što nije otišla u masovnu proizvodnju, ostala je i u malom prostoru slastičarnice u središtu Splita.

– Htjela sam ostati u svom malom prostoru i raditi cijelu godinu, zaključila je razgovor za PoslovniFM Tea Mamut.

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 17. svibnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.