Zagreb, 28. veljače 2023. (GIA) – Unatoč brojnim globalnim gospodarskim izazovima, obilježenim ratom u Ukrajini i energetskom krizom te još uvijek prisutnim posljedicama pandemije, Grupa KONČAR ostvarila je još jednu rekordnu poslovnu godinu. Tako je već drugu godinu zaredom KONČAR ostvario značajan rast u gotovo svim segmentima, pri čemu je ključan naglasak na otvorenim narudžbama koje su na kraju 2022. iznosile gotovo milijardu eura, kao i rastu ostvarenih prihoda u izvozu, koji su za čak 152 milijuna eura veći u odnosu na prethodnu godinu. Štoviše, ukupni konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 5.272,1 milijuna kuna (699,7 milijuna eura), pri čemu upravo izvoz na inozemna tržišta čini 61 posto ostvarenih rezultata.

Rat u Ukrajini utjecao je na ukupne globalne gospodarske uvjete već od prvog kvartala 2022. Cijene sirovina, materijala i energije još se nisu vratile na pred-pandemijske razine, a nakon ruske agresije na Ukrajinu i uvođenja sankcija počele su dodatno nezaustavljivo rasti. Bez obzira na sve poduzete mjere nije bilo moguće održati razinu profitabilnosti koja je za KONČAR, promatrajući normaliziranu EBITDA maržu, manja za 0,7 postotnih poena u odnosu na 2021. godinu. Ipak, dobra ugovorenost na početku 2022. godine rezultirala je povećanjem prihoda od prodaje proizvoda i usluga na svim tržištima pa su tako konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga KONČARA ostvareni u iznosu od 4.426,0 milijuna kuna (587,4 milijuna eura), što je 948,5 milijuna kuna (125,9 milijuna eura) ili 27,3 posto više u odnosu na ostvarenje u 2021. godini.

Uključivanjem Dalekovoda, prihodi od prodaje povećavaju se za 861,7 milijuna kuna (114,4 milijuna eura) i iznose 5.272,1 milijuna kuna (699,7 milijuna eura). Uz značajan rast prihoda, povećani su iznos i udio prihoda na inozemnim tržištima, povećana je i dobit te je iznos novih narudžbi prvi put dosegao iznos od 5,9 milijardi kuna (787,8 milijuna eura), a otvorene narudžbe, backlog, na kraju godine iznose rekordnih 7,3 milijardi kuna (976,1 milijun eura). Navedeno je prije svega ostvareno prepoznavanjem i kapitalizacijom značajnog rasta potražnje za proizvodima i opremom iz područja elektroenergetike – i to prije svega za potražnjom transformatora, koji su ostvarili značajan rast na svim tržištima.

„Grupa KONČAR je 2022. godinu započela s visoko postavljenim ciljevima, koji su nadmašeni u gotovo svim segmentima poslovanja. Integralnom strategijom 2020+ predviđeno je da bi prihodi od prodaje Grupe, bez akvizicija, iznosili 4 milijarde kuna do kraja 2024. godine. Taj cilj, društva KONČARA dostignula su već u 2022. godini zahvaljujući kontinuiranim naporima i doprinosima zaposlenika. Stoga u novu poslovnu godinu KONČAR ulazi s opravdanim optimizmom te očekujući daljnje dobre rezultate. Sukladno tome, ciljevi su i dalje isti, a to su rast prihoda, poglavito od izvoza, daljnja ulaganja u opremu i razvoj novih proizvoda te ono najvažnije – ulaganja u ljude, cjeloživotno učenje i profesionalni razvoj kao preduvjete za ostvarenje svih zadanih planova. Također, kako globalna ekonomija svake godine ima sve veći zaokret prema održivosti, trendu koji će se sve intenzivnije nastaviti, KONČAR zelenu tranziciju vidi kao priliku za daljnji razvoj novih tehnologija koje će omogućiti značajniji rast sveukupnog poslovanja“, ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Uz odlične rezultate u komercijalnom djelu poslovanja ostvareni su i dobri financijski rezultati. Točnije, EBITDA je ostvarena u iznosu od 396,4 milijuna kuna (52,6 milijuna eura) i veća je za 105,2 milijuna kuna (13,9 milijuna eura) u odnosu na ostvareno 2021. godine. U odnosu na 2019. godinu EBITDA je povećana tri puta, dok  EBITDA marža za 2022. iznosi 9% i veća je za 0,6 postotnih poena u odnosu na maržu ostvarenu u 2021. godini. Pribrajanjem rezultata Dalekovoda, EBITDA iznosi 495,5 milijuna kuna (65,8 milijuna eura), a EBITDA marža 9,4%. Naposljetku, nastavljen je i započeti investicijski ciklus koji je usmjeren na ulaganja u novu opremu i strojeve, pri čemu je poseban naglasak stavljen na energetsku tranziciju i zeleni CAPEX, odnosno daljnja ulaganja u poboljšanje energetske učinkovitosti i radnih uvjeta tj. u fotonaponske elektrane i korištenje obnovljivih izvora energije.

Izvor i foto: Millenium promocija/Končar

Objavljeno 28. veljae 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.