Zagreb/Koprivnica, 28. veljače 2023. (GIA) –

  • Grupa Podravka (što uključuje Podravku d.d., Mirnu d.d., Belupo d.d., Žito Ljubljana i druga inozemna društva) u 2022. godini ostvarila je 5,03 milijarde kuna prihoda, što je rast za 395,3 milijuna kuna, ili 8,5 % u odnosu na prošlu godinu
  • Neto dobit Grupe iznosila je 369,6 milijuna kuna, što je 19,5 % višenego godinu prije, dok je operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) iznosila 707,2 milijuna kuna,što je također porast od 19,5 %
  • Rezultat Grupe u određenoj je mjeri pod utjecajem jednokratnih stavki povezanih s prodajom nekretnina. No, i bez utjecaja jednokratnih stavki pokazatelji uspješnosti poslovanja bolji su nego u 2021.
  • Normalizirana EBITDA Grupe Podravka, iz koje je isključen utjecaj jednokratnih stavki, iznosilaje 627,7 milijuna kuna (3,3 % više nego 2021.), dok je neto dobit, bez utjecaja jednokratnih stavki, dosegnula 311,1 milijun kuna ili 2,3 % više nego 2021.

„Prošla poslovna godina bila je puno teža i izazovnija nego što smo to očekivali na njezinu početku. Zato sam iznimno zadovoljna ostvarenim rezultatima jer odražavaju svakodnevnu usmjerenost cijelog kolektiva Podravke, Belupa i drugih članica Grupe na svladavanje tržišnih izazova i problema kojih je u prošloj godini bilo mnogo. Proteklu su godinu obilježili napori za svladavanje tržišnih nestabilnosti koje je izazvao rat u Ukrajini, a koje su se osobito vidjele u snažnom i brzom rastu troškova sirovina, ambalaže i energije, uz ograničen pristup pojedinim tržištima. Rezultati pokazuju da smo pronašli dobra rješenja za brojne izazove s kojima smo se suočili u prošloj godini. Istodobno, uspjeli smo pronaći i nove tržišne prilike, zbog čega je više od 40 posto ukupnog porasta prodaje došlo od rasta prodaje u segmentu gastro kupaca. Osobito sam zadovoljna da su u tako nepovoljnim tržišnim uvjetima, u planiranom roku provedene i sve investicije u modernizaciju. Za to je trebalo puno energije, upornosti, znanja i iznimnog angažmana svih radnika Grupe Podravka, kojima i ovim putem zahvaljujem na tome“, poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Unatoč pritiscima na troškove, Grupa Podravka je 2022. godine uložila gotovo 400 milijuna kuna u modernizaciju poslovanja, unapređenje uvjeta rada, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, kako bi povećala efikasnost i energetsku učinkovitost. Dovršena je investicija u klimatizaciju svih proizvodnih pogona u Koprivnici i Varaždinu, modernizirane su linije Tvornice koktel peciva i Tvornice juha i Vegete u Koprivnici te u tvornici Kalnik u Varaždinu. Dovršena je izgradnja sunčane elektrane na krovovima nekih tvornica, što je trenutačno najveća sunčana elektrana na krovovima u Hrvatskoj. Prvi put nakon 18 godina Podravka je započela gradnju novog pogona, i to kroz proširenje Tvornice juha i Vegete. Digitalizirane su Tvornica juha i Vegete te Pekarna Maribor, a prema planu se provodi i projekt koncentracije pekarstva u Sloveniji. Jedan od najvažnijih strateških projekata u 2022. godini bila je i energetska i informatička rekonstrukcija poslovnog sjedišta Podravke u Koprivnici koje je obnovljeno prvi put nakon 43 godine. S obzirom na usmjerenost Podravke na održivo poslovanje, znatna ulaganja bila su u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje kao put ka većoj samodostatnosti u proizvodnji.

Prošla godina za Podravku je trebala biti i godina velikih proslava jer se u njoj obilježavalo 75 godina rada kompanije koja je od pogona za preradu voća i proizvodnju pekmeza izrasla u vodeću hrvatsku, ali i istinsku multinacionalnu prehrambenu kompaniju koja danas ima svoja društva u čak 16 zemalja, proizvodnju u četiri, a njezini se brendovi mogu kupiti u gotovo 70 zemalja svijeta. Umjesto proslava, Podravka je 75. godišnjicu odlučila obilježiti prigodnom jednokratnom nagradom zaposlenicima u iznosu od 750 kuna te doniranjem hrane vrijednosti 750 tisuća kuna socijalnim samoposluživanjima diljem Hrvatske.

Podravka je u 2022. godini dvaput povećavala plaće i primanja. Prvo povećanje plaća i primanja bilo je u ožujku i travnju, a drugo nakon dovršetka kolektivnih pregovora u prosincu. Rezultat tih mjera vidljiv je u kretanju visine prosječne plaće i primanja radnika Podravke kojima su prosječna neto primanja u prosincu 2022. veća od ostvarenih u prosincu 2021. za 18 posto. Iskoraci učinjeni u poboljšanju materijalnog položaja radnika u 2022. godini donijeli su Podravki i brži rast plaća od državnog prosjeka (koji je u prosincu iznosio 8,2 % ), ali i inflacije (13,1 % u prosincu). Osim toga, svim radnicima Mirne, Podravke i Belupa u prosincu je isplaćena i jednokratna nagrada za uspješnost od dvije tisuće kuna.

Pred nama je još jedna godina puna neizvjesnosti. U kakvim ćemo okolnostima poslovati i živjeti u 2023. uvelike ovisi o daljnjem tijeku događanja u Ukrajini. No naša snažna pozicija omogućuje nam da se brzo prilagođavamo promjenama, usporedno realizirajući svoje strateške ciljeve koji uključuju velika ulaganja i dovršetak važnih investicija te ustrajnost u provođenju naše nove strategije održivosti.

Izvor i foto: Podravka

Objavljeno 28. veljače 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.