Zagreb, 28. veljače 2023. (GIA) – Span je objavio nerevidirane financijske rezultate za 2022. godinu. Unatoč izazovnim geopolitičkim i tržišnim okolnostima, godina je zaključena rastom svih ključnih poslovnih pokazatelja.

Prihodi Span Grupe u 2022. godini iznose 829,7 milijuna kuna, što predstavlja porast od 8 posto u odnosu na 2021. EBITDA prije jednokratnih stavki porasla je za 48 posto te je na kraju 2022. godine iznosila 72 milijuna kuna. EBITDA nakon jednokratnih stavki porasla je u promatranom razdoblju za 65 posto i iznosi 70,1 milijun kuna. Neto dobit Span Grupe na kraju 2022. godine iznosila je 50,7 milijuna kuna, što je povećanje od 113 posto u odnosu na 2021. godinu.

Najveći rast prihoda u Grupi ostvarile su usluge s visokom dodanom vrijednošću – najviše s poslovnog područja Razvoj softvera i poslovnih rješenja, koje je raslo 62 posto, i područja Infrastrukturne usluge, Cloud i Cyber security, koje je u promatranom razdoblju ostvarilo rast od 49 posto. Smanjenje prihoda u segmentu Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje proizlazi iz pada prihoda na tržištu Ukrajine, gdje je Microsoft omogućio Spanovim korisnicima besplatno korištenje svojih proizvoda i usluga do kraja 2022. Pad prihoda na tom tržištu u potpunosti je nadomješten rastom prihoda na drugim tržištima i u ostalim segmentima poslovanja.

Udio prihoda koje je Grupa tijekom 2022. ostvarila na inozemnim tržištima iznosio je 68 posto. Najznačajniji rast zabilježila su tržišta Hrvatske i SAD-a.

„Okolnosti koje su nas pratile u 2022. postavljale su izazove, ali i stvarale nove poslovne prilike. Bila je to godina u kojoj smo učinili sve kako bismo pomogli našim ukrajinskim kolegama, ali i godina u kojoj smo odradili neke od najvećih projekata u povijesti Spana. Povećana tržišna potražnja pred nas je stavila i izazov pronalaska novih stručnjaka. Tijekom 2022. u Spanu smo zaposlili čak 228 novih kolega i u novu godinu ušli kao tim koji broji više od 800 spanovaca. Strateški ostajemo usmjereni na rast usluga s visokom dodanom vrijednošću s fokusom na područja clouda i cyber securityja”, istaknuo je Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik Uprave Spana.

Od izdvojenih događaja koji su obilježili zadnji kvartal 2022. ističe se pokretanje digitalne platforme span.zone, koja poslovnim korisnicima omogućava upravljanje postojećim licencama i cloud uslugama, čime je ostvaren još jedan od strateških ciljeva kompanije. Izvrsni poslovni rezultati koje je Span ostvario nakon IPO-a prepoznala je i europska investicijska zajednica. Span je uvršten među tri najbolje europske male i srednje kompanije koje su izašle na tržište kapitala, za što mu je dodijeljena nagrada Rising Star. Drugu godinu zaredom Span je dobio i nagradu HR Clouda „Excellence in employee experience”.

Skraćeni prikaz nerevidiranih financijskih rezultata Spana u 2022. godini pogledajte i u video formatu

Izvor i foto: Span grupa

Objavljeno 28. veljače 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.