Zagreb, 28. veljače 2023. (GIA) – U 2022. godini zabilježena su najznačajnija poslovna i financijska ostvarenja u povijesti Hrvatske poštanske banke te su potvrđeni pozitivni trendovi iz prethodnih godina u svim kategorijama bilance i upravljanja rizicima.

Dobit HPB Grupe dosegla je 962,0 milijuna kuna (128 milijuna EUR) što je višestruko više od dosadašnjih rekorda iz 2021. i 2020. godine, kao rezultat akvizicijskih aktivnosti i nastavka stvaranja održive profitabilnosti na razini Banke. Rast imovine Grupe od 13,9 milijardi kuna (1,84 milijardi EUR) i matice od 6,6 milijardi kuna (0,88 milijardi EUR) također je najbolji rezultat u povijesti Banke koji pozicionira HPB kao ozbiljnog izazivača za ulazak u Top 5 banaka po tržišnom udjelu na hrvatskom tržištu.

Glavni pokretač rekordnih pozitivnih rezultata HPB Grupe u 2022. bila je dobit od povoljne akvizicije Sberbank d.d., koja je u HPB Grupi nastavila poslovati kao Nova hrvatska banka d.d., dok na razini matice doprinos rezultatima proizlazi iz rasta neto kamatnog prihoda i prihoda od naknada. Time su ublažena nepovoljna kretanja na tržištima kapitala uslijed pada cijena obveznica u drugoj polovici godine, a nastavno na promjenu monetarne politike radi obuzdavanja inflacije te porast troškova izazvanih istom.
Dionica HPB-a je tijekom prošle godine ostvarila dvoznamenkasti rast od 13% i u tome je značajno bolji od benchmarka za domaće tržište – CROBEX indeksa koji je u istom razdoblju pao za 4,8%. Time je tržišna kapitalizacija HPB, tj. vrijednost kompanije za njene dioničare porasla za 192 milijuna kuna (25,5 milijuna EUR).

Osim financijskog aspekta i osnaživanja HPB Grupe integracijom Nove hrvatske banke, prošla 2022. bila je obilježena i pripremama za ulazak u euro, kao glavnim projektom na kojem je bio angažiran značajan dio informatičkih i poslovnih resursa Banke, ali i kao jedan od ključnih događaja u recentnoj povijesti Hrvatske koji je zahvaljujući naporima i trudu Vlade Republike Hrvatske te i svih ostalih dionika uključenih u legislativni proces, realiziran u rekordnom roku od ulaska u ERM-2.

U skladu s tim, prelazak na novu valutu je za HPB prošao bez greške i sukladno svim planovima te je HPB kao jedna od prvih banaka započela s redovnim radom odmah u ponedjeljak, 2. siječnja.

Izvor i foto: HPB

Objavljeno 28. veljače 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.