Zagreb, 16. studenoga 2020. (GIA) – InterCapital Asset Management, dio InterCapital Grupe i vodeće nezavisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj, s preko 15 godina nagrađivanog rada i oko tri milijarde kuna imovine pod upravljanjem, pokreće listanje prvih ETF-ova (Exchange Traded Fondova) na Zagrebačkoj burzi.

Na Zagrebačkoj burzi 17. studenoga bit će izlistana dva ETF-a – jedan vezan uz CROBEX 10tr (indeks 10 najlikvidnijih dionica Zagrebačke burze), a drugi uz SBITOP (indeks 11 najlikvidnijih dionica Ljubljanske burze). Oba indeksa predstavljaju najbolje od hrvatske i  slovenske ekonomije pa tako ulaganje u ETF građanima omogućuje da na vrlo jednostavan i troškovno efikasan način ulažu u najbolje hrvatske i slovenske kompanije, pojasnio je Hrvoje Čirjak, član Uprave InterCapital Asset Managementa:

Pokretanje ETF-ova na burzi dolazi u trenutku kad su kamatne stope na povijesno niskim razinama te predstavlja iznimno atraktivan način ulaganja u najbolje kompanije regije koje svojim poslovanjem djeluju i kao lokomotiva razvoja cjelokupnog gospodarstva. Primjerice, dionice iz CROBEX10 indeksa su u proteklih 10 godina isplaćivale dividende u visini od četiri posto ulaganja prosječno godišnje, dok je taj dividendni prinos za slovenske dionice u istom razdoblju iznosio čak 5 posto godišnje. U ovoj godini, koja je obilježena pandemijom, dividendni prinos CROBEX10tr indeksa iznosi 1,5 posto, a SBITOP indeksa 4,2 posto. Čirjak naglašava:

Razvojem ovih proizvoda, InterCapital Asset Management pridružio se vodećim asset managerima u svijetu gdje je imovina pod upravljanjem ETF-ova najbrže rastući dio industrije upravljanje imovinom. Prema podacima i procjenama industrijskih udruga, očekuje se kako će upravo imovina pod upravljanjem ETF-ova u narednih pet godina premašiti imovinu pod upravljanjem aktivno upravljanih (tradicionalnih) fondova.

InterCapital ovime otvara novu stranicu poslovanja, s ciljem daljnjeg unaprjeđenja domaćeg tržišta kapitala i otvaranja dodatnih mogućnosti, pogotovo za manje investitore, koji će cijeniti ovako troškovno efikasan financijski instrument. Primjerice, po prvi put će domaći ulagači moći kroz ETF kupovati najbolje slovenske dionice u hrvatskim kunama, bez potrebe da angažiraju skrbnika, mijenjaju kune za eure i plaćaju porez na dividendu po odbitku u Sloveniji.

„Ponosni smo, što smo prvo društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj koje je dobilo odobrenje pokrenuti ETF-ove vezane uz vodeće regionalne dioničke indekse. Vođeni našom misijom razvoja domaćeg tržišta kapitala kroz inovacije i primjenu najboljih međunarodnih praksi asset management industrije, razvili smo proizvod za koji čvrsto vjerujemo da će biti iznimno atraktivan svim potencijalnim investitorima. Zahvaljujem se timovima Zagrebačke burze, SKDD-a, HANFA-e i InterCapital Asset Managementa koji su proteklih godinu dana uložili velik trud kako bi ETF-ovi zaživjeli na Zagrebačkoj burzi“.Naša namjera je naredne godine uvrstiti ista dva fonda i na Ljubljanskoj burzi čime ćemo omogućiti jednostavnost ulaganja u hrvatske dionice slovenskim investitorima. Time ćemo doprinijeti povezivanju hrvatskog i slovenskog tržišta kapitala što je mali, ali važan doprinos u izgradnji kapitalne unije koju proklamira Europska komisija, od koje bi trebali imati koristi kako ulagači na oba tržišta, tako i izdavatelji koji prikupljaju kapital radi financiranja svog rasta i razvoja“, zaključio je Hrvoje Čirjak, član Uprave InterCapital Asset Managementa.