Zagreb, 16. studenoga 2020. (Fina) – Fina već neko vrijeme izdaje kvalificirane digitalne certifikate u oblaku, odnosno, omogućuje udaljeni elektronički potpis. Suradnjom Fine i Addiko banke, omogućen je online proces za sve korisnike Virtualne poslovnice, koji posredstvom video identifikacije dolaze do svog digitalnog identiteta i kvalificiranog certifikata, kojim se omogućuje napredni elektronički potpis potreban za potpis dokumentacije, ovisno koju uslugu korisnik zahtjeva od banke.

Fina ePotpis u oblaku služi svima koji žele koristiti napredna i moderna rješenja za primjenu pravnovaljanog elektroničkog potpisa u bilo kojem procesu ili radnji koja zahtijeva elektronički potpis.

Korištenje navedenog certifikata nije vezano uz računalo, stoga je osigurana mobilnost kako bi se potpis iskoristio bilo gdje i bilo kad. Navedeni certifikat je jedan od mnogih iz Fininog portfelja koji uspješno gradi već više od 15 godina, kao prvi pružatelj usluga povjerenja u Hrvatskoj. Pravna valjanost udaljenog elektroničkog potpisa je neupitna te je ispravnost i sigurnost istog potvrđena i kroz međunarodni audit, kojim se Fina potvrđuje na međunarodnoj trusted listi akreditiranih pružatelja usluga povjerenja.

Virtualna poslovnica Addiko banke je unaprijedila korisničko iskustvo Virtualne poslovnice te će sada klijenti za potpis dokumentacije koristiti Finin napredni elektronički potpis.

Naime, suradnjom Fine i Addiko banke, omogućen je online proces za sve korisnike virtualne poslovnice, koji posredstvom video identifikacije dolaze do svog digitalnog identiteta i kvalificiranog certifikata, kojim se omogućuje napredni elektronički potpis potreban za potpis dokumentacije, ovisno koju uslugu korisnik zahtjeva od banke. Ne izlazeći iz okruženja virtualne poslovnice banke, korisnik će preuzeti certifikat Fine, izvršiti elektronički potpis te osigurati traženu bankarsku uslugu.

Korisnik će Finin digitalni certifikati u oblaku, izdan posredstvom Addiko banke, moći iskoristiti i za potpisivanje ostalih dokumenata koji nisu vezani uz usluge Addiko banke. 

Andreja Kajtaz, direktorica Sektora komercijalnih digitalnih rješenja u Fini:  “Sretni smo što je naš dugogodišnji rad u domeni akreditiranog CA (eng. Certificate Authority) tj. pružatelja usluga povjerenja sve više prepoznat  i cijenjen, što potvrđuje i naša uspješna suradnja i s bankarskom zajednicom. Veseli me što smo se suradnjom s Addiko bankom približili i retail korisnicima, građanima, koji su već navikli koristiti digitalne kanale banke i ne očekuju ništa manje od ove suradnje. Rad na ovoj integraciji je bio intenzivan ,vrlo predan i fokusiran te je uistinu doveo do odličnih rezultata.”

Relja Marković, izvršni direktor Digitalnih transformacija Addiko banke: “Početkom 2019. godine otvorili smo našu vrlo uspješnu Virtualnu poslovnicu, a ne samo da je Addiko i danas jedina banka koja nudi potpuno digitalan i automatiziran proces odobravanja i isplate kredita nego smo taj proces sada i dodatno unaprijedili. Uspješno smo implementirali udaljenu video identifikaciju s agentima Addiko kontakt centra te integrirali Finin certifikat za udaljeno potpisivanje ugovora, a ozbiljnost pristupa dokazuje i uspješno završena opsežna revizija kojom je potvrđeno kako je Addiko banka zadovoljila sve uvjete za preuzimanje RA (eng. Registration Authority) uloge i to na osnovu udaljene video identifikacije. Opet prvi u Hrvatskoj. Zahvaljujem Fini na odličnoj suradnji na ovom vrlo kompleksnom i opsežnom projektu gdje smo zajedničkim snagama uspješno odgovorili na sve regulatorne i tehničke izazove te uz sve to još i unaprijedili korisničko iskustvo.“

Na području digitalnih certifikata izdanih na kriptouređaju, Fina već godinama uspješno surađuje s bankama: Zaba, PBZ, RBA, Slatinska banka, BKS banka a osim najnovije suradnje s Addiko bankom, integraciju svojih bankarskih procesa I usluga, s Fina certifikatom u oblaku, su tijekom ove godine također omogućile HPB i Erste banka.