Istanbul, 28. studenoga 2022. (GIA) – U Istanbulu je od 24. do 27. studenoga održan 8. Svjetski Halal Summit i 9. Halal Expo Organizacije islamske suradnje (OIC).

Na ta dva velika okupljanja na globalnom tržištu proizvoda i usluga u skladu s islamskim smjernicama (poznatim kao halal) sudjelovalo je gotovo 500 izlagača iz 40 zemalja, a četverodnevna događanja ugostila su oko 40.000 posjetitelja, od kojih 9.000 iz inozemstva.

Izložba, koja se smatra najvažnijom platformom za komercijalnu suradnju na halal tržištu, ima za cilj učiniti Tursku središtem halal tržišta, ukupno vrijednog više od 7 trilijuna dolara.

“Očekuje se da će tržište dosegnuti 10 trilijuna dolara u sljedećih pet godina. Halal ekonomija će oblikovati globalno tržište u bliskoj budućnosti”, rekao je Yunus Ete, čelnik vijeća Svjetskog Halal Summita.

Dr. Aldin Dugonjić, direktor Halal Business Foruma i voditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, predstavio je Halal turizam i održivi turizam u Hrvatskoj.

– Veliko zanimanje sudionika izazvao je dosadašnji razvoj halal turizma u Hrvatskoj koji u mnogočemu podupire održivi razvoj turizma, poput novih turističkih proizvoda, dodatne kvalitete, brzorastuća tržišta, cjelogodišnji turizam i slično, istaknuo je dr. Dugonjić. Uz predstavljanje trećeg izdanje Halal Business Foruma, koji će biti održan početkom listopada u Zagrebu, Dugonjić je poslao poziv za kolektivno sudjelovanje zemljama poput Turske, Katara, Malezije, Indonezije, Iraka, Irana i mnogih drugih.

Izvor: Daily Sabah/Halal Business Forum

Objavljeno 28. studenoga 2022.