Zagreb, 24. siječnja 2024. (GIA) – Jadranski naftovod d.d. sklopio je danas, 24. siječnja 2024. godine, s kompanijom JSC NC „KazMunayGas“ Memorandum o razumijevanju za moguću buduću poslovnu suradnju u području transporta nafte te skladištenja nafte i naftnih derivata.

Izuzetno smo zadovoljni što je JANAF prepoznat kao važan čimbenik naftnog i energetskog sektora. Pozdravljamo potpisivanje memoranduma s kazahstanskom kompanijom JSC NC KazMunayGas, kao još jedan korak u jačanju otpornosti JANAF-a na geopolitička zbivanja i tržišne neizvjesnosti s kojima se naftne kompanije suočavaju. Uvjereni smo kako uspostavljanje i izgradnja odnosa s našim novim kazahstanskim partnerom može značajno doprinijeti jačanju veza između naših dviju zemalja, kao i uspješnoj realizaciji poslovnih ciljeva obiju kompanija“, poručuju iz Jadranskog naftovoda.

JSC NC „KazMunayGas“ je nacionalni operator naftne i plinske industrije u Kazahstanu. Kompanija godišnje proizvede četvrtinu od ukupne količine sirove nafte u Kazahstanu, prevozi više od polovice ukupno transportirane sirove nafte i upravlja s 82 posto rafinerijskih kapaciteta Republike Kazahstan. Aktivna je u upstreamu, transportu, preradi, petrokemijskoj industriji te istraživanju nafte i plina. Kompanija zapošljava više od 47 tisuća ljudi. U 2022. je prihodovala 18,8 milijardi dolara te je proizvela 22 milijuna tona sirove nafte, preradila gotovo 20 milijuna tona i prevezla 75 milijuna tona.

Izvor i foto: Janaf

Objavljeno 24. siječnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.