Zagreb, 20. prosinca 2023. (GIA) – Kako bi još kvalitetnije povezao znanstvenu i poslovnu zajednicu u Hrvatskoj te potaknuo njihovu suradnju na realizaciji inovativnih projekata, Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) je kroz svoj program Nuqleus, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, pokrenuo projekt koji spaja znanstvenike i tvrtke pod nazivom Scinergy. Riječ je o pilotu globalnog projekta Europske komisije koji provodi Svjetska banka u suradnji s međunarodnim partnerima London Business School (LBS) i Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ovaj će europski projekt sada biti testiran u Hrvatskoj i nakon toga prilagođen za što uspješniju daljnju globalnu primjenu.

Cilj projekta Scinergy je tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj osigurati ekskluzivan pristup ekspertizi znanstvenika i znanstvenoj infrastrukturi potrebnoj za unaprjeđenje postojećih te razvoj novih proizvoda i usluga, dok će znanstvenicima omogućiti komercijalizaciju rezultata njihovih znanstvenih istraživanja.

Područja u kojima će tvrtke moći dobiti znanstvenu ekspertizu uključuju umjetnu inteligenciju, energetiku, elektrotehniku, računarstvo, biotehnologiju, hranu, agronomiju, medicinu, fiziku i mnoga druga, a svoja iskustva i znanja ponudit će im znanstvenici koji dolaze s FER-a, PMF-a, FOI-ja, FSB-a, Instituta Ruđer Bošković, FKIT-a, PBF-a i drugih znanstvenih institucija.

„Ideja nam je ICENT dalje razvijati u pravcu centralne točke spoja znanosti i industrije, što sada imamo priliku raditi kroz pilot projekt za koji sredstva osigurava EU, a provode ga Svjetska banka, London Business School i MIT. Dobro je biti u takvom društvu i veliko nam je zadovoljstvo što smo upravo mi dobili ovu po mnogočemu posebnu priliku testirati ga u praksi. Provodeći pilot projekt pažljivog uparivanja te potom povezivanja znanstvenika i njihovih konkretnih istraživanja s kompanijama i njihovim konkretnim potrebama za znanstvenom ekspertizom, jer su možda negdje zapeli i treba im pomoć da se pomaknu dalje, nadamo se također potaknuti učinkovitije ulaganje u istraživanje i razvoj, inovacije i pametnu specijalizaciju u Hrvatskoj”, istaknuo je Matija Srbić, koordinator programa Nuqleus.

Prijaviti se može bilo koja tvrtka registrirana u Hrvatskoj, neovisno o svojoj veličini i djelatnosti, koja razvija neki proizvod ili uslugu te joj je potrebna stručna i znanstvena ekspertiza za stvaranje konkurentske prednosti i ojačavanje njezinih poslovnih aktivnosti. Nuqleusov tim će prijavljene tvrtke „upariti“ sa znanstvenicima čija se ekspertiza, specifična znanja i tehnologije najbolje podudaraju s njihovim potrebama, pomoći im da se bolje upoznaju i preciznije definiraju međusobna očekivanja te onima s najvećim izgledima za uspješnu suradnju pružiti besplatnu podršku u realizaciji njihovih tada već zajedničkih projekata.

Odabrani znanstvenici i predstavnici tvrtki susrest će se prvi puta na posebnom dvodnevnom matchmaking događanju, koje će se održati u formatu speed datinga u veljači 2024., a potom slijedi dvomjesečno razdoblje tijekom kojeg uparene tvrtke i znanstvenici dobivaju potrebnu edukaciju, vođene sastanke, pomoć u strukturiranju i razvoju suradnje, uvid u mogućnosti za financiranje suradnje i ostalu podršku.

Svi zainteresirani poslovni subjekti, kao i znanstvenici, prijaviti se mogu do 21. siječnja 2024. godine. Broj sudionika je ograničen, stoga se potencijalni sudionici pozivaju da se prijave što prije. Sudjelovanje u projektu je besplatno za sve odabrane sudionike, a financira se sredstvima Europske unije.

Više informacija o projektu Scinergy i postupku prijave dostupno je na službenoj stranici https://nuqleus.io/scinergy/.

Izvor i foto: Nuqleus

Objavljeno 20. prosinca 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.