Zagreb, 23. listopada 2023. – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih devet mjeseci 2023. godine. Tom prilikom, Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Naš raznoliki portfelj i ponude pomogli su nam da u prvih devet mjeseci ove godine ostvarimo snažan organski rast. Rast smo potaknuli cijenama te smo se nastavili boriti s povijesno visokim razinama inflacije paralelno oporavljajući naše volumene i asortimane. Uočavamo prednosti inicijativa za optimizaciju portfelja i povećanja marketinških ulaganja u svoje ključne brendove. Ti su koraci temelj našeg uvjerenja da će realni unutarnji rast postati pozitivan u drugoj polovici godine te da će u budućnosti ponovno postati glavni pokretač rasta.

Istodobno, kompanija Nestlé dodatno je ojačala svoju prehrambenu strategiju te je pojačala napore kako bi ljude usmjerila prema uravnoteženoj prehrani. S tim povezane mjere uključuju pružanje jasnih uputa o porcijama na prednjoj strani pakiranja, transparentnost u pogledu nutritivne vrijednosti proizvoda i vodeću politiku u pogledu oglašavanja usmjerenog na djecu. Također, postavljen je ambiciozan cilj povećanja prodaje hranjivijih proizvoda za 20 – 25 milijardi CHF do 2030.“

Nestlé Hrvatska

Postizanje organskog rasta od 12,9 % u trećem tromjesečju u Hrvatskoj čini nas još sigurnijima u strategiju koju provodimo lokalno. Strastveno pristupamo svemu što radimo, a to se odražava u vrhunskom i raznolikom portfelju naših proizvoda. Osim toga, iznimno smo angažirani na području društveno odgovornog poslovanja. Osobito smo ponosni na pokretanje četvrtog izdanja edukativne inicijative #BirajZeleno, u kojoj smo nastavili s fokusom na izbjegavanje bacanja hrane. Sa snažnom mrežom partnera angažiranih u organiziranju edukativnih radionica, radimo na ostvarenju krajnjeg cilja u koji čvrsto vjerujemo – smanjenju CO₂“, istaknuo je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Grupna prodaja

Organski rast iznosio je 7,8 %. Povećanje cijena iznosilo je 8,4 %, što odražava utjecaj inflacije troškova u posljednje dvije godine. RIG je iznosio -0,6 %, na što su utjecali optimizacija portfelja i preostala ograničenja kapaciteta. U trećem tromjesečju RIG se poboljšao na -0,3 %, i to unatoč privremenim ograničenjima kapaciteta za Perrier i kratkoročnim ograničenjima opskrbe vitaminima, mineralima i dodacima prehrani do koje je došlo u kolovozu.

Po kategorijama proizvoda brend Purina PetCare najviše je pridonio organskom rastu, i to uz snažan rast u svim kanalima. Purina ONE, Purina Pro Plan i Felix zabilježili su dvoznamenkasti rast. Kava je zabilježila visok jednoznamenkasti rast, kao i pozitivni rast prodaje svih brendova i u svim kanalima.

Zona Europa

Organski rast iznosio je 8,8 % (uz cijene od 11,1 %). RIG je iznosio -2,3 % s obzirom na ograničenja kapaciteta i mjere povezane s optimizacijom portfelja. Devizni su tečajevi smanjili prodaju za 5,2 %. Neto nabava smanjila je prodaju za 2,4 %. Iskazana prodaja u europskom području porasla je za 1,3 %, i to na 14,1 milijardu CHF.

Po kategorijama proizvoda ključan doprinos rastu dao je brend Purina PetCare zahvaljujući raznolikoj ponudi vrhunskih brendova Felix, Gourmet i Purina ONE. Kava je zabilježila srednji jednoznamenkasti rast, s posebnim naglaskom na Nescafé.

Prognoza

Potvrđena je prognoza za cjelokupnu 2023.: očekujemo organski rast prodaje od 7 % – 8 % i osnovnu maržu operativne dobiti od 17,0 % – 17,5 %. Očekuje se da će dobit po dionici u stalnoj valuti porasti između 6 % i 10 %.

Izvor i foto: Komunikacijski laboratorij/Nestle

Objavljeno 23. listopada 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.