• Ukupna prodaja za prvu polovicu 2022. godine povećala se za 9,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosi 45,6 milijardi švicarskih franaka.
  • Organski rast dostigao je 8,1 posto, s realnim internim rastom (RIG) od 1,7 posto i cijenama od 6,5 posto.
  • Osnovna marža operativnog profita iznosi 16,9 posto.
  • Slobodni protok novca iznosi 1,5 milijardi švicarskih franaka.
  • Osnovna zarada po dionici porasla je za 8,1 posto u stalnoj valuti.
  • Prognoza za kraj 2022. godine: očekuje se organski rast prodaje između 7 i 8 posto i marža profita trgovanja od 17 posto.

Zagreb, 29. srpnja 2022. (GIA) – Kompanija Nestlé objavila je polugodišnje financijske rezultate za 2022. godinu. Tom prilikom, Mark Schneider, glavni izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „U prvoj polovici godine ostvarili smo snažan organski rast i značajno povećanje osnovne zarade po dionici. Naši lokalni timovi odgovorno su proveli povećanje cijena. Volumen i kombinacija proizvoda bili su otporni, temeljeni na našim jakim brendovima, diferencirani ponudama i vodećim tržišnim pozicijama. Ograničili smo utjecaj inflatornih pritisaka i ograničenja opskrbnog lanca na naš razvoj marže kroz discipliniranu kontrolu troškova i operativnu učinkovitost. U isto vrijeme, ulaganja koja stoje iza kapitalnih izdataka, digitalizacije i održivosti značajno su porasla.“

Nestlé Hrvatska

Rezultate za Hrvatsku i regiju Sjeverni Jadran komentirao je Laurentiu – Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu: U prvih šest mjeseci 2022. Nestlé je u regiji Sjeverni Jadran dosegao organski rast od 9 posto, dok je organski rast u Hrvatskoj iznosio 11,1 posto. Vrlo dobri rezultati rezultat su izvrsnog poslovanja naših kategorija, među kojima je njih 50 posto, odnosno 4 od 8, ostvarilo dvoznamenkasti rast. Najviše su rasli Nestlé Professional, Purina, CPW i dječja hrana, dok su konditorski i kulinarski proizvodi također snažno pridonijeli rastu. Od ukupno više od 621.000 kuna, u prvoj polovici 2022. donirali smo gotovo 220.000 kuna korisnicima u Hrvatskoj. Uspješni poslovni rezultati dodatan su poticaj da i dalje održavamo kvalitetan odnos s potrošačima i zajednicom te poslujemo na održiv način“.Dimitriu je dodao da partneri i distributeri kompanije Nestlé – Alca, MPG, Inspharma, ARC i MCI – kontinuirano doprinose uspješnim poslovnim rezultatima regije Sjeverni Jadran.

Prodaja na nivou Grupe

Po kategoriji proizvoda, najveći doprinos organskom rastu imala je Purina PetCare s premium brendovima Purina Pro Plan, Purina ONE i Fancy Feast kao i veterinarskim proizvodima. Prodaja kave rasla je visokim jednoznamenkasti rastom, sa širokim rastom u različitim brendovima i geografskim područjima. Konditorski proizvodi bilježe dvoznamenkasti rast, među kojima se posebno ističe brend Kit Kat. Prodaja vegetarijanske i hrane na bazi biljnog podrijetla (plant – based) predvođena Garden Gourmet proizvodima nastavlja s dvoznamenkastim rastom.

Organski rast iznosi 8,1 posto. Cijene su porasle za 6,5 posto u skladu sa značajnim rastom inflacije. U odnosu na 2021. godinu i ograničenja u lancu opskrbe RIG je otporan na 1,7 posto. Organski rast na tržištima u razvoju je 10 posto, uz povećane cijene i dobar RIG.

Zona Europa

Zona Europa bilježi visok jednoznamenkasti organski rast, što odražava povećanje cijena, dalji oporavak out-of-home kanala i inovacije. Zona Europa nastavila je bilježiti povećanje tržišnog udjela, posebno kad je riječ o hrani za kućne ljubimce, kavi i hrani za bebe. Organski rast iznosi 7,1 posto, uz rast cijena od 4,9 posto, dok je RIG 2,1 posto, usprkos ograničenjima u lancu opskrbe.

Prognoza do kraja 2022. godine

Očekuje se organski rast prodaje između 7 i 8 posto, dok bi osnovna marža operativne dobiti trebalo da doseći 17 posto. Očekuje se da će se osnovna zarada po dionici u stalnoj valuti i kapitalna efikasnost povećati.

Izvor: Nestle Adriatic/Komunikacijski laboratorij

Objavljeno 29. srpnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.