• ukupni prihodi Društva veći su za 10,2% od ostvarenja prethodne godine
  • JANAF je uspješno odgovorio na trenutna geopolitička zbivanja i spreman je prerasti u strateški čimbenik energetske neovisnosti Europske unije

Zagreb, 29. srpnja 2022. (GIA) – Jadranski naftovod d.d. (ZSE:JNAF) objavio je 28. srpnja 2022. godine kako je u prvih šest mjeseci 2022. godine ostvario ukupan prihod od 416,4 milijuna kuna, što je za 10,2% više nego u istom razdoblju prethodne godine. Posljedica je to rasta poslovanja, obnove ugovora s postojećim partnerima i pokretanja novih partnerstava.

Poslovanje Jadranskog naftovoda d.d. u prvoj polovici 2022. odvijalo se u izrazito dinamičnom geopolitičkom okruženju te novim poslovnim prilikama. U razdoblju koje je bilo obilježeno poremećajima opskrbe nafte, negativnim kretanjima na globalnim financijskim tržištima i inflatornim pritiscima na svjetskoj razini, strateškim odlukama Uprave očuvana je stabilnost i profitabilnost poslovanja te su ostvareni iznimni poslovni rezultati. Društvo se sada nalazi pred velikom prilikom da postane jedan od ključnih elemenata energetske stabilnosti cijele Europske unije te smo spremni za tu stratešku ulogu.

Uz sve neizvjesnosti koje će obilježiti predstojeće razdoblje za globalnu ekonomiju, JANAF je postavljen na kvalitetnim temeljima za nastavak uspješnog poslovanja, uz povjerenje partnera i klijenata, čiji se krug kontinuirano širi, kao i naših vlasnika, zaposlenika te šire društvene zajednice. Polugodišnji rezultati odličan su pokazatelj i prolazno vrijeme na putu do uspješne i 2022. godine za JANAF“, naglašeno je iz Uprave JANAF-a predvođene predsjednikom Uprave mr.sc. Stjepanom Adanićem i članom Uprave Vladislavom Veselicom.

Sukladno financijskom izvještaju objavljenom na tržištima kapitala, bruto dobit u prvih šest mjeseci 2022. godine iznosila je 190,7 milijuna kuna, dok je neto dobit 156,3 milijuna kuna te su veće za 15,7% od iskazanih u istom razdoblju prethodne godine. U strukturi ukupnih prihoda i dalje prevladava temeljna djelatnost JANAF-a, transport i skladištenje nafte i naftnih derivata. Na tu djelatnost otpada ukupno 98 posto, odnosno 408,3 milijuna kuna prihoda, što je za 10% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi od prodaje u inozemstvu čine 67% poslovnih prihoda promatranog razdoblja te su veći za 19,4% od ostvarenja prethodne godine te potvrđuju daljnju izvoznu orijentiranost kompanije. JANAF nastavlja s ulaganjima u spremnički prostor, cjevovod, objekte i drugu infrastrukturu, sustave nadzora i upravljanja te digitalizaciju poslovnih procesa, sve s ciljem održavanja konkurentnosti na naftnom tržištu šire regije te osiguranja energetske suverenosti Republike Hrvatske i cjelokupne Europske unije.

Izvor i foto: Janaf

Objavljeno 29. srpnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.