Zagreb, 29. srpnja 2022. (GIA) Atlantic Grupa je tijekom prvih šest mjeseci 2022. godine zabilježila prihod od prodaje u iznosu od 2,99 milijardi kuna, što u odnosu na isti period lani predstavlja rast od 11 posto. Pod utjecajem značajnih poskupljenja u ukupnom spektru poslovnih aktivnosti, dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) smanjena je za 13,6 posto u odnosu na prvo polugodište 2021. i iznosi 334,8 milijuna kuna, dok je neto dobit smanjena za 23,1 posto i iznosi 167,4 milijuna kuna.  

“Atlantic Grupa u prvom polugodištu 2022. godine nastavlja ostvarivati značajan rast prihoda unatoč svim izazovima s kojima se suočavamo. Rast je ostvaren u svim poslovnim i distribucijskim područjima zahvaljujući prije svega odličnim prodajnim rezultatima vlastitih i principalskih brendova te kao posljedica bolje epidemiološke situacije i ukidanja protupandemijskih mjera, što se pozitivno odrazilo na prihode u HoReCa segmentu. Dio porasta prihoda rezultat je također dizanja prodajnih cijena, čime smo ipak samo djelomično kompenzirali negativne utjecaje značajnih poskupljenja ključnih sirovina, pakirnog materijala, energenata i usluga, a što je, kao što smo i najavili, utjecalo na pad profitabilnosti. Unatoč složenoj gospodarskoj situaciji, i u drugoj polovici 2022. godine očekujemo nesmetani nastavak proizvodnje i kontinuirane opskrbe naših kupaca i potrošača, ali i nastavak snažnih inflatornih pritisaka”, istaknuo je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Pića, Kava i Farmacia prednjače u rastu, širi se distribucija

Najveći rast od 23,1 posto ostvarilo je Strateško poslovno područje (SPP) Pića, čiji je vodeći brend Cedevita, a slijedi SPP Kava, s brendovima Barcaffe i Grand kafa te rastom od 15,3 posto. Izniman rast od 15,1 posto ostvario je i ljekarnički lanac Farmacia, a dvoznamenkastom stopom od 10,6 posto raste i SPP Delikatesni namazi s nosećim brendom Argeta. Među tržištima prednjače BiH s rastom od 16,2 posto, Srbija s rastom od 14,9 posto i Hrvatska s rastom od 11,8 posto. Prodaja principalskih brendova ukupno je u prvoj polovici godine rasla 10 posto. Na krilima odlično odrađenog distribucijskog posla proširio se i distribucijski portfelj, i to suradnjom s novim principalom Intersnack (Chio) u Srbiji, te širenjem uspješne suradnje s Red Bullom u Srbiji i na područje Sjeverne Makedonije.

Rekordna dividenda, cijepanje dionica i širenje NO-a

Od važnijih korporativnih događanja valja istaknuti kako je isplaćena povijesno najviša dividenda u iznosu od 50 kuna po dionici te je usvojena i odluka o cijepanju dionica Atlantic Grupe, na temelju koje je jedna postojeća dionica, pojedinačnog nominalnog iznosa od 40 kuna, podijeljena na četiri nove redovne dionice, pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna. Osim toga, Nadzorni odbor kompanije proširen je na devet članova, a sastav ovog tijela pojačali su dr. Vesna Nevistić, iskusna stručnjakinja u područjima bankarstva, procesa restrukturiranja i  korporativnog razvoja, te Zoran Vučinić, dokazani globalni menadžer s izuzetno uspješnom međunarodnom karijerom na području robe široke potrošnje.

Potkraj prvog polugodišta Atlantic Grupa je, u okviru procesa dezinvestiranja manjih i non-core djelatnosti, s kompanijom Vik Pro Univerzal d.o.o. potpisala kupoprodajni ugovor za prodaju proizvodne lokacije Palanački kiseljak u Smederevskoj Palanci. Strateški kupac ima dugogodišnje iskustvo u segmentu voda i bezalkoholnih pića, kao i ambiciju dugoročno razvijati Palanački kiseljak i njegove zaposlenike.

Izvor: Atlantic grupa

Objavljeno 29. srpnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.