• najbolji ukupni prihodi od osnutka
  • iznadprosječne vrijednosti financijskih pokazatelja

Zagreb, 28. veljače 2022. (GIA) – JANAF d.d. uspješno je završio 2021. godinu ostvarivši odlične poslovne rezultate što pokazuju danas, 28. veljače 2022. godine objavljeni Nerevidirani konsolidirani i nekonsolidirani financijski izvještaji za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.

Društvo je u 2021. godini ostvarilo najbolje ukupne prihode od svog osnutka. Ukupni prihodi u prošloj godini iznose 793,6 mil. kuna i veći su od planiranih vrijednosti za 11,4 %. U 2021. ostvarena je bruto dobit od 325,8 mil. kuna, dok neto dobit iznosi 266,4 mil. kuna. U prošloj godini rasli su prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata te iznose 762,1 mil. kuna što je za 8,5% više u odnosu na planirane. U poslovanju s inozemnim kupcima ostvareno je više od 63% prihoda od temeljne djelatnosti, što iznosi 481,3 mil. kuna, a postignuti rezultati pokazuju daljnju jaku izvoznu orijentiranost Društva koje dio prihoda iz skladištenja ostvaruje na mediteranskom spot tržištu. Na domaćem tržištu ostvareno je 280,8 mil. kuna prihoda od temeljne djelatnosti. Financijski pokazatelji Društva iskazuju iznadprosječne vrijednosti – stopa EBITDA 69,64%, koeficijent ekonomičnosti 1,67 te koeficijent zaduženosti 0. Tijekom 2021. Društvo je vlastitim sredstvima investiralo gotovo 110 mil. kuna u spremnički prostor i drugu infrastrukturu, sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite te digitalizaciju poslovnih procesa. Postignuti poslovni pokazatelji rezultat su sklapanja novih ili obnavljanja postojećih ugovora čime je postignuta visoka iskorištenost skladišno-transportnih kapaciteta te je osigurano stabilno poslovanje i novčani tijek.

„Iznimno sam zadovoljan postignutim poslovnim rezultatima JANAF-a za 2021. godinu te zahvaljujem svim zaposlenicima na predanom radu kojim je omogućen naš zajednički uspjeh u prošloj godini. U protekloj godini racionalizacijom poslovanja osnažili smo kompaniju i učinili je još profitabilnijom te je ona danas financijski snažnija i vrjednija kompanija nego prijašnjih godina. Uspješno poslovanje potvrda je strateškog usmjerenja i vizije koje provodi ova Uprava, a to potvrđuju i najbolji ukupni prihodi od osnivanja kompanije. Ponovno smo dokazali kako JANAF čini okosnicu hrvatske energetske neovisnosti i neizostavan element energetskog tržišta Europske unije i zemalja u okruženju. U ovu godinu ušli smo usvajanjem Strategije za diverzifikaciju poslovanje, čijom ćemo provedbom omogućiti pravodobnu transformaciju JANAF-a u niskougljičnu energetsku kompaniju te osigurati dugoročnu stabilnost poslovanja. Uvjeren sam da ćemo u razdoblju pred nama nadvladati sve turbulencije na globalnom gospodarskom tržištu te zajedno s našim zaposlenicima kontinuirano razvijati kompaniju na zadovoljstvo vlasnika i poslovnih partnera. Također, nastavit ćemo kao društveno odgovorna kompanija ulagati u razvoj zaposlenika i zaštitu okoliša te razvoj društvene zajednice u cjelini“, istaknuo je predsjednik Uprave mr.sc. Stjepan Adanić.

Proteklu godinu obilježila su produljenja dugoročnih partnerstava i sklapanje novih ugovora na području skladištenja i transporta, a koji su proaktivni zajednički rad menadžmenta i zaposlenika. Radujem se nastavku dugogodišnjih suradnji i početku novih u naftnom sektoru, ali i predstojećoj transformaciji JANAF-a u energetsku kompaniju u pravom smislu riječi, koju je Uprava pokrenula kao jedan od svojih prioriteta praktički samim stupanjem na dužnost. U skoroj budućnosti JANAF će postati predvodnik tranzicije ka niskougljičnoj ekonomiji te jedan od većih dobavljača energije iz obnovljivih izvora u Republici Hrvatskoj. Velika je čast i zadovoljstvo sudjelovati u kreiranju poslovne politike koja će omogućiti takvu zahtjevnu, ali neizbježnu transformaciju, posljedica koje će biti neometan nastavak profitabilnog poslovanja“, rekao je član Uprave Vladislav Veselica.

Izvor: Janaf

Objavljeno 28. veljače 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM