• Prihodi od prodaje bilježe rast na svim tržišnim segmentima te iznose 1.533,0 milijuna kuna (prvih devet mjeseci 2020.: 1.443,5 milijuna kuna) i 6,2% su viši u odnosu na isto razdoblje prethodne godine;
  • Bruto dobit iznosi 176,8 milijuna kuna (prvih devet mjeseci 2020.: 125,1 milijun kuna), što je 41,3% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok bruto marža bilježi porast na 11,5% (prvih devet mjeseci 2020.: 8,7%).
  • Neto dobit iznosi 114,7 milijuna kuna (prvih devet mjeseci 2020.: 67,2 milijuna kuna) što je porast od 70,9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
  • Jačanje strateških partnerstava u operatorskom segmentu; sklopljeni novi ugovori o isporuci rješenja iz područja Industrije 4.0

Zagreb, 27. listopada 2021. (GIA) – U prvih devet mjeseci 2021. godine svi ključni pokazatelji poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe bilježe rast i pokazuju nastavak izvanrednih poslovnih rezultata.

„ Iza nas je još jedan uspješan kvartal u kojem smo nastavili ostvarivati odlične poslovne rezultate te se pozicionirati kao tržišni lider u novim tehnologijama. Najznačajniji događaj trećeg kvartala, koji će utjecati na cjelokupno telekom tržište Republike Hrvatske, bila je javna dražba frekvencijskog spektra za 5G mrežu održana u kolovozu. Alokacijom 5G spektra operatorima u Hrvatskoj otvoreno je novo poglavlje u implementaciji 5G tehnologije koja ima potencijal transformirati našu ekonomiju. Ericsson Nikola Tesla Grupa će u suradnji sa svim dionicima ekosustava, u kojem su ključni operatori, industrija, javna uprava i sektor obrazovanja, na najbolji mogući način nastojati iskoristiti 5G inovacijski potencijal za kreiranje novih prilika i prihoda u različitim sektorima. Samo tako možemo osigurati održivost i globalnu konkurentnost naše ekonomije, uz otvaranje novih radnih mjesta.“ istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle te nastavila: „ U odnosu na prvih devet mjeseci 2020. godine, prihodi od prodaje viši su 6,2%, pri čemu je ostvaren porast prihoda na svim tržišnim segmentima. S udjelom izvoza od 52,4% u ukupnim prodajnim rezultatima, kompanija zauzima visoko mjesto na listi najvećih hrvatskih izvoznika. Bruto marža bilježi značajan porast na 11,5% (prvih devet mjeseci 2020.: 8,7%) kao rezultat proizvodnog miksa, manjih troškova tranzicije i transformacije te efekta programa operativne i troškovne učinkovitosti. Kao rezultat veće bruto dobiti te zadržavanja prodajnih i administrativnih troškova na sličnoj razini kao i prethodne godine, operativna dobit viša je 73,3% te iznosi 132,2 milijuna kuna, dok je neto dobit viša 70,9% te iznosi 114,7 milijuna kuna. Ostvaren je i snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 235,3 milijuna kuna tako da novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem trećeg tromjesečja iznose 400,9 milijuna kuna.“

Na domaćem tržištu, u telekom segmentu, naši partneri HT i A1 Hrvatska su odmah nakon dodijele radio-frekvencijskog spektra za 5G krenuli s punom implementacijom ove nove tehnologije diljem Hrvatske. Naša kompanija, kao isporučitelj rješenja, opreme i usluga za 5G, pružila je veliku podršku operatorima u ovom zahtjevnom procesu. Ponosni smo na činjenicu da nas se prepoznaje i cijeni kao pouzdanog partnera koji kupcu pruža najbolje korisničko iskustvo na kvalitetnoj i sigurnoj infrastrukturi te da neovisna međunarodna testiranja iz godine u godinu potvrđuju kako su mreže naših kupaca najbolje u klasi.

U segmentu ICT za Industriju i društvo intenzivno smo radili na inovativnim rješenjima za Industriju 4.0, odnosno projektima u području e-zdravstva, e-poslovanja te javne sigurnosti, a potpisom novih ugovora s Ministarstvom pravosuđa i uprave RH, Državnom geodetskom upravom te Ministarstvom unutarnjih poslova osnaženi su ukupni poslovni rezultati. Također, bili smo uspješni i u području e-Okoliša pa je tako s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU strukturnih i investicijskih fondova u svrhu provedbe WaterQ projekta  (digitalna transformacija praćenja kvalitete vode). Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar odabrala je naše ICT rješenje koje će omogućiti prediktivnu analitiku u svrhu unaprjeđenja zaštite okoliša i održivog poslovanja.

Tijekom trećeg kvartala nastavili smo kvalitetnu suradnju s glavnim kupcima na izvoznim tržištima, fokusirajući se na pravovremenu isporuku ugovorenih poslova te nove poslovne prilike. U projektu implementacije središnje softverske platforme centraliziranog sustava eZdravstva Republike Bjelorusije, za koju smo ugovor potpisali u četvrtom tromjesečju prošle godine, u tijeku je isporuka druge faze projekta.

Isporuka usluga za Ericsson kontinuirano raste, a sve aktivnosti i isporuke odvijaju se prema planu. Također, interni korisnici našeg Istraživačko-razvojnog centra (R&D) koji je s više od 1500 stručnjaka, mahom softver developera, najveći u regiji, još jednom su iskazali visoku razinu zadovoljstva isporukama R&D centra u svim kategorijama i svim poslovnim segmentima.

Briga o zdravlju i dobrobiti naših zaposlenika strateški je prioritet kompanije, a izazovi uzrokovani pandemijom još jednom su dokazali kako su ljudi snaga Ericsson Nikola Tesla Grupe. Stoga, ulažemo u razvoj kompetencija te nastavljamo zapošljavati, a samo tijekom ove godine zaposlili smo 347 stručnjaka. S obzirom na kompanijske strateške planove i potrebe pozivamo stručnjake s ICT kompetencijama i interesom za rad na zanimljivim poslovima, prije svega na razvoju softvera, da nam se pridruže.

U opskrbnom lancu na globalnoj je razini došlo do poremećaja koje pažljivo pratimo te poduzimamo određene mjere kako bi ublažili negativan utjecaj na naše ugovorne obveze na svim tržištima. Očekujemo da će problemi vezano uz isporuku i dalje predstavljati rizik.

Komentar rezultata prvih devet mjeseci 2021. godine Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, zaključila je riječima: „Rezultati ostvareni tijekom prvih devet mjeseci uz snažno liderstvo te predanost i motivaciju naših zaposlenika podupiru naše uvjerenje da će ciljevi Grupe za 2021. biti ostvareni. Uloga ICT industrije raste i nastavit će rasti kao platforma koja će omogućiti razvoj, spajanje i umrežavanje industrija i pojedinaca. Uz prepoznato Ericssonovo tehnološko liderstvo u 5G-u, inovativna rješenja i proizvode razvijene u Ericsson Nikola Tesli te kvalitetu naših stručnjaka koja je dodatno verificirana na brojnim projektima diljem svijeta, Ericsson Nikola Tesla je, i ostat će, značajan faktor u izgradnji cjelovitog 5G ekosustava. Stoga naša fokusirana strategija s vizijom svijeta gdje neograničena povezivost i inovativna ICT rješenja poboljšavaju živote, redefiniraju poslovanje i stvaraju održivu budućnost, ostaje nepromijenjena i dobiva dodatan zamah.“

Izvor i foto: Ericsson Nikola Tesla

Objavljeno 27. listopada 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM