Zagreb, 5. lipnja 2024. (GIA) – Danas, 5. lipnja, u Zagrebu je održana Konferencija povodom otvaranja natječaja HRIO 2024. godine u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

Hrvatski indeks održivosti (HRIO) je metodologija koja omogućuje sveobuhvatan uvid u primjenu održivih poslovnih praksi, osvrt na usklađenost s najnovijim odredbama Europske unije te usporedbu s praksama drugih hrvatskih kompanija. HRIO je prvi i jedini rejting u Republici Hrvatskoj kojim se mjeri razina održivosti kompanija, a godišnje u njemu sudjeluje više od stotinu kompanija i to već 17 godina.

Konferencija je okupila vodeće stručnjake, menadžere i lidere u području održivog razvoja. O tome koliko je HRIO važan za hrvatski poslovni sektor, razgovarali su predstavnici komisije HRIO te prošlogodišnji dobitnici glavnih i sektorskih nagrada koji su naglasili doprinos upitnika u jačanju korporativne održivosti i odgovornog poslovanja.

Mirjana Matešić, direktorica HR PSOR-a, istaknula je kako je HRIO u 17 godina postojanja pomogao brojnim kompanijama razumjeti svoje utjecaje i odgovornosti prema okolišu i ljudima te izjavila „S obzirom da posljednjih nekoliko godina održivost sve više postaje ključni razvojni kriterij gospodarstva, HR PSOR je odlučio metodologiju HRIO iskoristiti kao temelj za certifikaciju hrvatskih kompanija za održivost. Već ove godine, sudionici natječaja mogu na zahtjev proći proces certifikacije te steći pravo nošenja certifikata“.  

O tome koliko je HRIO postao važan alat u  upravljanju vlastitim održivim praksama te utjecajima, govorila je i Katarina Brinar, stručnjakinja u Odjelu za održivo upravljanje Hrvatskog Telekoma. Brinar ističe kako HRIO predstavlja referentno mjerilo predanosti održivom poslovanju te iskazuje svoje zadovoljstvo kontinuiranim napretkom HT-a. Kao dobar primjer ističe inicijativu „Poziv koji ne propuštaš“, krovnu platformu za zaštitu okoliša, kružno gospodarstvo i smanjenje e-otpada.

„Kroz ispunjavanje upitnika mogu se otkriti područja u kojima je postignut veliki napredak, ali i područja u koja treba do sljedeće godine uložiti više truda. Zato za nas HRIO ima veliku vrijednost i korist jer omogućuje napredak i bolje razumijevanje tema održivosti“, izjavila je Irena Šinko, stručna suradnica za DOP i komunikaciju u KONČAR – Institutu za elektrotehniku.

Natječaj HRIO otvoren je do 30. rujna, a ovogodišnji dobitnici bit će proglašeni na 16. Konferenciji o održivom razvoju, 13. studenoga.

Izvor i foto: HRPSOR

Objavljeno 5. lipnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.