Zagreb, 20. ožujka 2023. (GIA) – S ciljem kontinuiranog i sustavnog poticanja financijske pismenosti na području osiguranja, društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje i ove godine aktivno sudjeluju u podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja tijekom Svjetskog i Europskog tjedna novca koji se obilježava u razdoblju od 20. do 26. ožujka.

Kako bi građanima približili različite mehanizme i mogućnosti zaštite od brojnih rizika današnjeg sve dinamičnijeg i kompleksnijeg životnog okruženja, Hrvatski ured za osiguranje i njegovi članovi provest će razne aktivnosti informativno-edukativnog karaktera diljem Hrvatske s posebnim naglaskom na djecu i mlade podučavajući ih o načinima upravljanja novcem, o osiguranjima, štednji i investiranju. Osim što obuhvaćaju različita područja i osigurateljne teme, ove edukativne aktivnosti prilagođene su različitim dobnim skupinama i interesima mladih. Tako su, primjerice, neki programi usmjereni na osnovnoškolce i srednjoškolce, dok su drugi namijenjeni studentima i mladima koji tek izlaze na tržište rada.

Iako posljednje istraživanje o razini financijske pismenosti mladih u dobi od 20 do 35 godina koje je u rujnu 2022. provela Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ukazuje na porast financijskog znanja mladih, rezultati su potvrdili kako mladi još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri upoznati s ne bankovnim financijskim uslugama u koje spada i osiguranje, premda i njih u bitnoj mjeri koriste ali su još uvijek nedovoljno zastupljene. Upravo iz tog razloga društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje, uz dugogodišnju aktivnu komunikaciju o važnosti financijske pismenosti, u okviru Svjetskog i Europskog tjedna novcaulažu dodatne napore kako bi podigli razinu svijesti o prednostima osiguranja potičući pritom mlade na aktivnije promišljanje o financijskim proizvodima i uslugama osiguratelja. Unatoč činjenici da je financijska pismenost važna za sve generacije, njezino povećanje među mladima posebno je važno jer im omogućava da se što bolje pripreme za budućnost i ostvare svoje privatne i poslovne ciljeve zbog čega su aktivnosti koje provode društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje iznimno vrijedne i potrebne osobito u  današnjem društvu kada je pristup novcu jednostavniji i brži nego ikad prije i kada se potrošačka kultura promovira na svakom koraku  –  edukacija mladih igra ključnu ulogu kako bi se što bolje snašli u financijskom svijetu, dok je primarni cilj edukativnih predavanja, radionica i pratećih aktivnosti osnažiti mlade ljude potrebnim financijskim znanjima i vještinama koje će im pomoći u donošenju informiranih financijskih odluka. 


Budući da financijska pismenost uključuje i poznavanje osnovnih pojmova i vrsta osiguranja ali i  razumijevanje društvenih funkcija osiguranja, Hrvatski ured za osiguranje sudjelovao je u panel raspravi „Planiraj svoj novac, zasadi svoju budućnost“  koja je održana 20. ožujkau okviru konferecije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu pod nazivom “Financijska pismenost za generaciju Z” povodom Svjetskog i Europskog tjedna novca u organizaciji Ministarstva financija i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu kako bi upoznali studente o prednostima i važnosti osiguranja kao sigurnog oslonca u svakodnevnom životu, štednji za mirovinu i ulaganju u vlastitu budućnost. Zainteresirani studenti mogli su se podrobnije informirati o osiguranju u sklopu INFO punkta na kojemu su se dijelili leci i brošure te ostali promotivni materijali, dok je u sklopu konferencije organiziran i kviz provjere znanja u kojem je jednu od nagrada dodijelio i Hrvatski ured za osiguranje.

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva financija te Ministarstva znanosti i obrazovanja, u sklopu stručnog skupa koji će se održati 24. ožujka 2023. godine namijenjenog učiteljima, profesorima i ravnateljima osnovnih i srednjih škola, Hrvatski ured za osiguranje predstaviti će ukupne ovogodišnje aktivnosti tijekom Svjetskog i Europskog tjedna novca 2023., kao što su radionica za učenike Katoličke osnovne škole u Požegi u okviru projekta “Mala škola financijske pismenosti” te predavanje za učenike Ekonomske i upravne škole u Osijeku, kako bi ih upoznali s mogućnostima upravljanja rizicima koje nude društva za osiguranje u rješavanju različitih životnih situacija u različitim fazama života te će također predstaviti i svoje druge aktivnosti na području financijske pismenosti.

Na internetskim stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje dostupni su edukativno-informativni i promotivni materijali o financijskoj pismenosti koje je moguće besplatno preuzeti u digitalnom obliku, točnije brošura „Čemu zapravo služi osiguranje?“ i edukativni letci #OsigurajMudro: https://huo.hr/hr/publikacije/edukativni-materijali-financijska-pismenost/ dok je video pod nazivom: „Financijska pismenost – 5 ključnih vrsta osiguranja“ dostupan na YouTube kanalu Hrvatskog ureda za osiguranje kao i ostali edukativni materijali u video obliku.

Upravo pravovremena i koherentna edukacija populacije mlađe životne dobi postaje glavni oslonac u postizanju snažnije financijske otpornosti na životne rizike i izazove s kojima se suočava svaki odrasli pojedinac budući da smo kroz cijeli naš život i posao izloženi različitim neizvjesnostima – od zdravstvenih i imovinskih, preko nesretnih slučajeva pa sve do rizika za poslovanje.

Izvor: Impressum komunikacije/Hrvatski ured za osiguranje Foto: pixabay

Objavljeno 20. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.