Zagreb, 13. litopada 2022. (GIA) – Danas je na Zagrebačkom velesajmu otvorena AMBIENTA, 49. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije.

Ambienta i ove godine predstavlja kvalitetan izlagački program potvrđujući status središnjeg poslovnog događaja drvno-prerađivačke industrije i proizvodnje namještaja. Sa sadržajnim fokusom na unutarnjem uređenju, dizajnu i pratećoj industriji, sajam je odlično mjesto za inspiraciju u uređenju doma kao i za redizajn postojećih prostora redizajn postojećih prostora te za opremanje poslovnih objekata.

Na sajmu sudjeluje 146 izlagača i suizlagača iz 12 zemalja koji će predstaviti razne vrste namještaja za stanovanje, poslovne prostore, hotele i ugostiteljske objekte, dizajnerski namještaj te proizvode i opremu za unutarnje i vanjsko uređenje.

Na početku svima se obratila Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma: „Ambienta se kroz godine prometnula u pokret za hrvatsku drvnu industriju, pozicionirala se kao komunikacijska platforma za sve povezane industrije koje se bave aspektima stanovanja, od izgradnje, do opremanja i uređenja objekata, preko dizajna i umjetnosti, kao i posebne ponude za ugostiteljsko uslužnu djelatnost. Ovogodišnje izdanje prezentira tematske cjeline Namještaj i unutarnje uređenje, Design Zone, Građenje i opremanje, Art Fair i HoReCa program koje koncepcijski zaokružuju priču o suvremenom življenju i uređenju prostora.

Veza između održivosti i konkurentnosti aktualna je tema današnjice kojoj se stremi, a zaokuplja mnoge stručnjake i profesionalce ovog područja. Dodala bi i treću, ne manje važnu, odrednicu o kojoj brinemo od vremena kad je sagrađen prvi objekt – a to je ljepota; ljepota arhitekture, življenja, uređenja prostora,.. Životni prostor u kojem boravimo odraz je našeg vizualnog ukusa i našeg osjećaja za vrijednosti; naša potraga za srećom, a ljepota uređenja obećanje je te sreće. Da parafraziram ove riječi de Bottona, potraga je dovršena kada se u svom životnom prostoru osjećate ugodno.“

Sve prisutne pozdravio je i Njegova Ekselencija, gospodin Pierfrancesco Sacco, veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj. Tom prilikom istaknuo je da se industrijska snaga jedne zemlje temelji na nekoliko faktora; proizvodnja, inovacije, istraživanje i razvoj s prioritetnim fokusom na održivost u smislu društvene odgovornosti i zelene digitalne tranzicije. Italija je prisutna u mnogim sektorima hrvatske ekonomije i želimo vidjeti još više hrvatskih proizvođača, software-a iz IT sektora i dizajna u Italiji. Na dobrom smo putu da to i ostvarimo.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić je istaknuo kako je Ambienta važan marketinški alat hrvatske drvne industrije u kontekstu prepoznatljivosti na tržištu ova izazovna vremena drvna industrija i dalje kroz zapošljavanje, ukupan prihod i izvoz ima vrlo značajnu ulogu u nacionalnom gospodarstvu.

Uspješan rad ove industrije rezultat je rada njenih gospodarstvenika koji se uspješno prilagođavaju promjenama i uspješno savladavaju izazove, kazao je te poručio kako će resorno ministarstvo poljoprivrede i dalje stajati uz drvnu industriju, kroz financijsku pomoć i institucionalnu podršku, odnosno kreiranje politika i strategija.

Ambientu je svečano otvorio dr.sc. Luka Korlaet, zamjenik i izaslanik gradonačelnika grada Zagreba koji se osvrnuo na dugačku i važnu povijest Zagrebačkog velesajma i istaknuo da je Velesajam bio treći najvažniji sajam u Europi. S godinama su se na velesajmu pojavile i još neke djelatnosti poput sportskih i rekao da danas Velesajam živi neki novi život. Istaknuo je tom prilikom da je Ambienta odličan pokazatelj tradicije sajamske funkcije Zagrebačkog velesajma kao i činjenicu da se održava u povijesno važnom paviljonu 5.

Ambienta je otvorena do nedjelje, 16. listopada. Radno vrijeme je od 10,00 do 19,00 sati, osim u nedjelju kada sajam radi do 18,00 sati.

Ulaz na sajam je slobodan.

Izvor: Zagrebački velesajam