Zagreb, 27. rujna 2023. (GIA) – Na Zagrebačkom velesajmu otvoreni su sajmovi Ambienta, ArhiBau.hr, Art Zagreb, Hotel&Gastroteh i festival Zagreb Design Week.

Do nedjelje, 1 listopada, u 8 paviljona i na ukupnoj površini od 18.000 m2, posjetiteljima će se prezentirati novosti s područja arhitekture, graditeljstva, namještaja i unutarnjeg uređenja, dizajna i umjetnosti te HoReCa sektora uz jednu jedinstvenu ulaznicu.

AMBIENTA, međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije ove će godine, napuniti jubilarnih 50 godina, te će po pedeseti put biti nezaobilazna destinacija na kojoj će okupiti sve najbolje s područja proizvodnje namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije.

U paviljonima 7a, 8A i 9 renomirani proizvođači namještaja, dizajneri, gospodarstvenici, kreativci te oni koji po prvi puta predstavljaju svoj brand, u šest sajamskih dana ispričat će najljepšu priču o unutarnjem uređenju, trendovima uređenja eksterijera te redizajnu doma i uredskih prostora.

Priču o unutarnjem i vanjskom uređenju, namještaju, zaokružujemo sajmom Hotel&Gastroteh, ugostiteljsko-hotelijerskom opremom HoReCa programa, koji je odgovor na sve veću ponudu noviteta na području turizma i ugostiteljstva naročito po pitanju gradnje, opremanja i moderniziranja ugostiteljskih sadržaja, hotela i apartmana. Ovaj poslovni sajam pokazat će ono najbolje što se može naći na tržištu: namještaj, opremu, uređaje i inventar, sustave za ekološku obradu otpadnih sirovina, proizvode i sirovine za pekarstvo i slastičarstvo, sredstva za čišćenje i higijenu, digitalne sustave za poslovanje u ovim granama.

Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma izjavila je: „Ambienta danas ima rođendan – 50. po redu! Slavimo zajedno! Veliki jubilej međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije i ove će godine biti nezaobilazna destinacija na kojoj će se okupiti svi najbolji s područja proizvodnje namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije. Ambienta je u ovih 50 godina postala sinonim za sajam namještaja, sinonim za tradiciju, toplinu doma i nove početke. Do sada je iznjedrila mnoga poznata i renomirana imena tvrtki hrvatske i svjetske scene i radit će to i ubuduće, to je njezin zadatak i njena misija.

Kroz godine se prometnula u pokret za hrvatsku drvnu industriju, pozicionirala se kao komunikacijska platforma za sve povezane industrije koje se bave aspektima stanovanja, opremanja i uređenja objekata, kao i posebne ponude za ugostiteljsko uslužnu djelatnost.“

U ime Art Zagreba i Zagreb Design Weeka okupljenima se obratio Daniel Tomičić: „Zagreb Design Week je po prvi put na Zagrebačkom velesajmu i možemo stvarno reći da smo zadovoljni s ovom lokacijom gdje mislim da Zagreb Design Week pripada. Imamo niz izložbi, a to su Zageb Design Week Award, međunarodna nagrada za dizajn koju možete pogledati u obliku radova finalista, izložba 9 fakulteta i škola, Market  gdje se predstavljaju dizajneri sa svojim proizvodima.”

„Narednih dana u ovim prostorima odradit ćemo zanimljivu stručnu konferenciju s temama o prostoru budućnosti, a još više o budućnosti prostora. To je teza o kojoj trebamo konkretnije porazmisliti. Zadovoljan sam što smo od prvotne ideje  da napravimo sajam na kojem ćemo okupiti cijeli građevinski i arhitektonski sektor uspjeli doći do toga da smo se proširili i prema namještaju i uređenju interijera i dizajnu i umjetnosti.”, rekao je Tihomil Matković, predsjednik DAZ-a.

Renata Ojurović, ravnateljica Uprave za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju Ministarstva poljoprivrede: „Ambienta sajamska institucija duge i uspješne tradicije ima status jedne od najpoznatijih hrvatskih  manifestacija s područja dizajna, novih proizvoda i interijera, a s godinama postaje mjesto gdje se isprepliću: proizvodnja, arhitektura i graditeljstvo koji su prirodni partneri u lancu stvaranja novih proizvoda. Ovako prirodno sjedinjeni i ovakav događaj otvara nove mogućnosti za naše proizvođače, a doprinos vlade RH bit će i dalje kreiranje strateškog okvira razvoja gospodarstva i financijske potpore gospodarstvenika.”

Majda Burić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora: “Zahvala na svemu što se na Velesajmu čini za gospodarstvo, radnike i hrvatsko društvo u cjelini. Vlada je i u najteže vrijeme pružila podršku hrvatskoj poslovnoj zajednici i na taj način očuvala 800 tisuća radnih mjesta. Očuvanje ekonomske stabilnosti i kohezije vlade očituje se i na način da je osigurala više od sedam milijardi eura, kroz pet paketa pomoći za gospodarstvo i građane. No, i u vrijeme pandemije vlada je znala očuvati radna mjesta. Sve je to hrvatska poslovna zajednica pozitivno ocijenila.”

Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske: “Kao profesor političke ekonomije volim misliti da se bavim ekonomskom arhitekturom, kako se institucije postavljaju, koje poticaje daju ekonomskim agentima i koja ograničenja u tome vidimo, to zalazi i u područje debate. Poruka koju želim poslati je važnost dizajna i inovativnost, te potreba da dostignemo centre Europske unije, a to je moguće ako pronađemo nišna i inovativna rješenja da nas tako zapaze. Prostor i kako njime gospodarimo to je naš najvažniji resurs o kome ovisimo i važno je da o njemu brinu eksperti i akademska zajednica. Vjerujem da je razmjena mišljenja korak naprijed, zato je važno imati sajmove i razgovarati, imati mjesto suradnje.”

Sajam je otvorila Lana Križaj,  pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode te je tom prilikom istaknula: „Zagrebački velesajam predstavlja žilu kucavicu zagrebačkog, ali i hrvatskog gospodarstva i zahvaljujući sinergiji i inovativnom pristupu sljedećih šest dana je domaćin pet velikih i rado posjećenih sajmova. Ambienta slavi respektabilnu pedesetu obljetnicu prestižnog i značajnog međunarodnog sajma koji je kroz godine postojanja znatno utjecao na uspjeh domaće drvne industrije.”

Radno vrijeme sajma je od 11:00 do 20:00 sati, a svih događanja na otvorenom do ponoći. Cijena jedinstvene ulaznice iznosi 7 eura / 52,73 kn. Uz kupnju ulaznice pripremljena je i bogata nagradna igra za posjetitelje.

Izvor: ZV

Objavljeno 27. rujna 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.