Zagreb, 24. siječnja 2020. (ENT Komunikacije) – Korporacija Ericsson objavila je danas poslovne rezultate za četvrto tromjesečje 2019. godine i cijelu 2019. godinu

Financijski naglasci za četvrto tromjesečje 2019. godine

  • Prodaja je iznosila 6,3 milijarde eura (četvrto tromjesečje 2018.: 6,1 milijarda eura). Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je 1%. Smanjenje u Sjevernoj Americi nadoknađeno je rastom na ostalim tržištima, prvenstveno na Srednjem istoku i u Sjevernoj Aziji. Objavljena prodaja porasla je 4%.
  • Operativna dobit1 poboljšana je na 620,8 milijuna eura (248,3 milijuna eura), što odgovara operativnoj marži od 9,7% (4,0%) bez troškova restrukturiranja. Objavljena operativna dobit1 iznosila je 582,6 milijuna eura (-181,5 milijuna eura).
  • Bruto marža iznosila je 37,1% (32,0%) bez troškova restrukturiranja. Objavljena bruto marža iznosila je 36,8% (25,7%).
  • Bruto marža u području Mreže, bez troškova restrukturiranja, iznosila je 41,1% (41,0%). Operativna marža bez troškova restrukturiranja iznosila je 14,5% (17,5%) nakon pripajanja Kathrein2 poslovanja i ulaganja u istraživanje i razvoj, digitalizaciju, usklađenost i sigurnost.
  • Digitalne usluge ostvarile su pozitivnu operativnu dobit bez troškova restrukturiranja.
  • Neto dobit iznosila je 429,8 milijuna eura (-620,8 milijuna eura).
  • Slobodni novčani tok, isključujući preuzimanja i spajanja, iznosio je –181,1 milijun eura (286,5  milijuna eura), uključujući isplate od 964,6 milijuna eura u vezi s rješavanjem istraga od strane SEC-a (U.S. Securities and Exchange Commission) i DOJ-a3 (U.S. Department of Justice). Neto novac smanjen je na 3,3 milijarde eura  (3,4 milijarde eura).

Financijski naglasci za cijelu 2019. godinu

  • Prodaja je povećana za 4%, prilagođena za usporedne stavke i tečaj, s porastom u području Mreže za 6%. Objavljena prodaja porasla je za 8%.
  • Objavljena operativna dobit poboljšana je na 1,01 milijardu eura (114,6 milijuna eura). Operativna dobit iznosila je 2,11 milijardi eura (operativna marža 9,7%) isključujući  troškove restrukturiranja i -1,02 milijarde eura u vezi s rješavanjem istraga od strane SEC-a i DOJ-a.
  • Upravni odbor predložio je  Glavnoj skupštini društva dividendu u iznosu od 0,14 eura (0,1 euro) po dionici.

1Uključuje pozitivan utjecaj od 66,9 milijuna eura od djelomičnog oslobađanja rezerviranja za troškove u trećem tromjesečju 2019. u vezi s rješavanjem istraga od strane SEC-a i DOJ-a. Uključuje bezgotovinski trošak od -28,7 milijuna eura vezano za uklanjanje pravne strukture ST-Ericssona.

2Pripajanje tvrtke Kathrein antene i filteri u izvještaju se naziva  stjecanje Kathrein poslovanja.

3Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) i američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ).

Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)

Naš učinak tijekom 2019. godine vodi nas prema postizanju ciljeva za 2020. i 2022. Naša fokusirana strategija s povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj u kombinaciji s operativnom učinkovitošću pokazuje rezultate. Vratili smo tehnološko liderstvo i prethodno izgubljeni položaj na nekoliko tržišta te poboljšali financijske rezultate. Danas smo lider u 5G sa 78 komercijalnih 5G sporazuma s operatorima i 24 5G mreže u radu na četiri kontinenta. Operativna marža1 isključujući troškove povezane s odlukom istraga US SEC-a i DOJ-a i troškova restrukturiranja iznosila je 9,7% za cijelu 2019. godinu, čime smo godinu dana ranije gotovo dosegla cilj veći od 10%.

Na operativnu dobit utjecali su povećani troškovi poslovanja. Povećanje je povezano s pripajanjem tvrtke Kathrein, povećanim ulaganjima u digitalizaciju i dodatnim resursima za jačanje sigurnosti, kao i našim programom za etiku i usklađenost. Za 2020. godinu očekujemo nešto veće operativne troškove, što neće ugroziti naše financijske ciljeve.

Bruto marža u području Mreže2 u tromjesečju je bila solidna i iznosila je 41%, uključujući učinke strateških ugovora koji odražavaju snažne poslovne temelje. Zbog nesigurnosti u vezi s najavljenim spajanjem operatora, naše poslovanje u Sjevernoj Americi je u četvrtom tromjesečju usporeno, što je rezultiralo da Sjeverna Amerika već neko vrijeme ima najmanji udio u ukupnoj prodaji. Međutim, osnovni temelji poslovanja u Sjevernoj Americi i dalje su snažni. Negativni rast u Sjevernoj Americi više je nego nadoknađen rastom u Aziji i na Srednjem istoku. Još je prerano za procjenu mogućih količina i razina cijena za očekivanu izgradnju 5G u Kini, a očekujemo da će početne izazovne marže postati pozitivne tijekom ugovora.

Pripajanje tvrtke Kathrein i povećana ulaganja bili su glavni razlozi zašto se operativna marža u području Mreže2 smanjila na 14,5% u četvrtom tromjesečju. Akvizicija je strateški važna za jačanje naših mogućnosti u području antena. Dok provodimo plan integracije, privremeno manja proizvodnja i prodaja negativno su utjecali na marže u tromjesečju. Očekujemo postupno poboljšanje s napretkom integracije i razvojem novog portfelja antena, no na razini cijele 2020. godine očekujemo negativan doprinos.

U segmentu Digitalne usluge nastavili smo provoditi naš plan preokretanja poslovanja i pokazali smo pozitivan rezultat2 u četvrtom tromjesečju, unatoč nastavku negativnog utjecaja preostalih kritičnih projekata (rezerviranja u iznosu od -28,7 milijuna eura u četvrtom tromjesečju). Snažan razvoj tržišta potaknut zamahom 5G rezultira dobrim rastom prodaje u paketskoj jezgrenoj mreži i OSS-u. Racionalizacija naslijeđenog portfelja nastavlja se, a ponovno investiramo u istraživanje i razvoj u portfelj u području 5G i cloud-native.

Odluka istrage od strane SEC-a i DOJ-a ukazuje na ozbiljne nedostatke u našoj inače ponosnoj povijesti. Događaji opisani u odluci potpuno su neprihvatljivi. Međutim, ona predstavlja važan korak za Ericsson. Sada smo u potpunosti usredotočeni na jačanje tvrtke i sposobnosti da se nosimo s izazovima usklađenosti. Već smo uveli mnoge važne promjene u naš program za etiku i usklađenost, uključujući jačanje kompetencija u području usklađenosti, kao i jačanje upravljanja trećim stranama, provjere rukovodstva i interne kontrole. Ovaj rad neće prestati; naša politika nulte tolerancije zahtijeva stalan nadzor i obnavljanje, a uvjereni smo da smo na pravom putu.

Slobodni novčani tok u 2019. godini isključujući preuzimanja i spajanja iznosio je 725,8 milijuna eura (410,7 milijuna eura), nakon isplate 964,6 milijuna eura vezano za rješavanje istraga američkog SEC-a i DOJ-a. Odbor će Glavnoj skupštini društva predložiti dividendu u iznosu od 0,14 eura (0,1 euro) po dionici. Ovo povećanje naglašava povjerenje Upravnog odbora u postizanje financijskih ciljeva i stvaranje snažnog financijskog položaja.

Naša strategija ima za cilj izgradnju jače kompanije na duži rok i ne želimo ugroziti dugoročnu snagu zbog kratkoročnih dobitaka. Temelj su naša ulaganja u istraživanje i razvoj u području tehnologije i vodstva u troškovima. To nam je osiguralo konkurentsku prednost jer operatori ubrzavaju svoja ulaganja u 5G. Nastavljamo izvršavati našu fokusiranu strategiju. Ulaganja u digitalizaciju naših poslovnih procesa povećavat će troškove u 2020. godini i rezultirat će poboljšanom produktivnošću u 2021. i nadalje, podržavajući bolje marže. Naš konkurentni portfelj i troškovna pozicija u kombinaciji s trenutnom tržišnom dinamikom pružaju nam jedinstvenu priliku, a mi ćemo i dalje ulagati kako bismo daljnje ojačali svoju tržišnu poziciju.

Naš portfelj proizvoda u mrežama i digitalnim uslugama i dalje je zanimljiv na visoko konkurentnom tržištu koje karakterizira tehnološki prelazak na 5G. Vidimo mogućnosti za dodatno jačanje naše pozicije kroz snažnu ponudu proizvoda na tržištu vođenom zamahom u 5G. Iako smo uvjereni da će ove mogućnosti dugoročno rasti, početne marže su izazovne. Naša konkurentna ponuda proizvoda i poboljšana struktura troškova za hardver i usluge čine naš položaj i profitabilnost mnogo jačim nego u vrijeme modernizacije europske mreže.

U 2019. godini vodeći operatori započeli su prelazak na 5G mreže. Na dobrom smo putu prema našim ciljevima za 2020. i 2022., ali, što je najvažnije, napredujemo u izgradnji snažnije kompanije dugoročno.

1 Isključujući troškove restrukturiranja te troškove povezane uz odluku US SEC i DOJ istraga.

2 Isključujući troškove restrukturiranja