Zagreb, 24. siječnja 2024. (GIA) – Kako bi procedura ugradnje sunčane elektrane na krov objekata u brojnim gradovima bila što jednostavnije objašnjena, platforma ZGRADOnačelnik.hr je u suradnji s Udrugom gradova i brojnim stručnim partnerima kreirala poseban PRIRUČNIK – (O)SUNČANI KROVOVI HRVATSKIH GRADOVA – priručnik za djelatnike gradskih uprava.

Priručnik je nastao višemjesečnim istraživanjem, pisanjem, redigiranjem, recenziranjem, ‘peglanjem’ stručne tematike kako bi svi djelatnici gradskih uprava, bilo da rade u upravnim odjelima za financije, graditeljstvo, gospodarstvo ili u odjelima za komunalne poslove te imovinu, dobili točnu, provjerenu i stručnu informaciju o načinima i modelima ugradnje sunčane elektrane na krov objekta u vlasništvu grada.

Zgrade javne namjene (bilo u državnom, regionalnom ili lokalnom vlasništvu i korištenju) jedan su od ključnih poluga za promjene. Naime, s obzirom na to da je postizanje energetske učinkovitosti zahtjevan i skup proces, građani koji su suvlasnici u višestambenim zgradama nemaju dovoljno znanja ni novca za takve postupke.

Stoga javni sektor mora biti primjer ‘energetske revolucije‘ i pokazati kako se nešto može i mora napraviti i koji su benefiti toga.

Priručnik ima čak 64 stranice, a posebno su istaknuti pozitivni primjeri hrvatskih gradova koji su na svoje objekte ugradili sunčanu elektranu. Kruna objave priručnika jest predstavljanje 31. siječnja 2024. odnosno događanje u prostorijama Kuće Europe, što ima zapravo simbolično značenje s obzirom na europske ciljeve klimatski neutralnog kontinenta do 2050. godine. Svi stručni suradnici priručnika okupit će se na jednome mjestu te prezentacijama i raspravom podići sadržaj ovog jedinstvenog priručnika na višu razinu.

Dolazak na predstavljanje priručnika je besplatan za sve zainteresirane, uz obaveznu prethodnu PRIJAVU putem obrasca.

Na predstavljanju priručnika održat će se nekoliko prezentacija, odnosno prikazat će se pozitivni primjeri ugradnje sunčane elektrane na krov zgrade u vlasništvu grada. Održat će i panel rasprava na temu što su gradovi do sada napravili i što su gradovi zelene budućnosti.

Izvor i foto: Zgradonačelnik.hr

Objavljeno 24. siječnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.