Crikvenica, 7. studenoga 2022. – Uspješna ovogodišnja turistička sezona donijela je hotelskoj grupaciji Jadran rekordne poslovne rezultate u prvih devet mjeseci ove u odnosu na lanjsku, ali i 2019. godinu, a zaposlenicima osjetno veća primanja.

Ukupni prihodi u prvih devet mjeseci ove godine u Jadranu bolji su od očekivanih te je ostvareno više od 246 milijuna kuna, što je u odnosu na 2019. godinu porast za 102%. Ukupna dobit prije poreza i amortizacije (EBITDA) čak je za 136 posto veća u odnosu na lanjsku, a nadmašila je i onu iz 2019. godine. Rezultat je to investicijskog ciklusa koji je doprinio povećanju kategorija i standarda hotela i kampova, kao i znatnih ulaganja u ljudske resurse. Jadran je na razini grupacije u vrhu sezone zapošljavao preko 800 zaposlenika.

„Poslije dvije teške godine uslijed epidemije korone i posljedica koje je ostavila na hrvatski turizam, ovogodišnji rezultati naslućuju da se naša industrija uspješno oporavlja. To pokazuju i poslovni rezultati koje bilježimo u prvih devet mjeseci, a dobar se ritam posjeta i poslovanja osjeća i u posezoni,“ – kaže član Uprave Jadrana, g. Ivan Safundžić, i dodaje da to može biti ohrabrenje za daljnje poslovanje.

U planovima za narednu godinu ipak se osjeća određena doza opreza s obzirom na nestabilnu globalnu političku situaciju, posebno zabrinutost ratom u Ukrajini, inflacijom, ali i nepredvidivim tijekovima uslijed energetske krize koja će bitno utjecati na poslovanje i rezultate. „Nastavi li se i dalje ovakav drastični rast cijena električne energije, plina i goriva može se dogoditi da dio naših kapaciteta dogodine otvorimo nešto kasnije nego je to uobičajeno u predsezoni, jer trošak energije u velikoj mjeri opterećuje poslovnu uspješnost svih nas u turizmu,“ – ističe Safundžić.

Dobri ovogodišnji rezultati, ali i hvale vrijedne mjere hrvatske Vlade u smanjenju opterećenja u gospodarskom poslovanju, omogućili su i osjetno povećanje plaća i ukupnih primanja za sve zaposlenike hotelske grupacije Jadran. U Jadranu se u tijeku intenzivne aktivnosti na pripremi iduće turističke sezone.

„Uz dobre vijesti poput ulaska Republike Hrvatske u eurozonu te schengenski prostor, naša će zemlja iduće sezone, vjerujemo, biti još atraktivnija za turističke posjete, pogotovo one koji na odmor dolaze osobnim prijevoznim sredstvima“ – dodaje Safundžić.

Izvor i foto: Jadran dd

Objavljeno 7. studenoga 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM