Zagreb, 17. lipnja 2021. (Erstebank) – Erste banka i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) potpisali su sporazum o poslovnoj suradnji za provedbu programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19. Cilj programa je pružiti potporu sektoru turizma i sporta u pandemijskim okolnostima, a zajednički ga provode HAMAG-BICRO i Ministarstvo turizma i sporta.

Odobravanjem sredstava osiguranih jamstvima HAMAG BICRO-a, Erste banka moći će svojim klijentima, mikro, malim i srednjim poduzetnicima iz sektora turizma i sporta, ponuditi kredite za likvidnost pod povoljnijim uvjetima, među ostalim i uz niže kamatne stope ili dulja razdoblja počeka, odnosno blaže kolateralne zahtjeve ili produljene rokove dospijeća. Time će se poduzećima osigurati raspolaganje dostatnim sredstvima za ublažavanje gospodarskih posljedica krize uzrokovane pandemijom COVID-19 te nastavak rasta i razvoja u srednjoročnom do dugoročnom razdoblju.

Potpore u obliku državnih jamstava pokrivat će do 100 posto glavnice kredita za financiranje likvidnosti, s ročnošću do 6 godina, a namijenjene su poduzetnicima koji se bave djelatnostima u sektorima turizma, ugostiteljstva, zabave i sporta, koji uključuju hotele, odmarališta, kampove, djelatnosti restorana i ostalih djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića. Također, potpore će moći biti dodijeljene i putničkim agencijama i organizatorima putovanja te za iznajmljivanje i davanje u zakup plovnih prijevoznih sredstava, fitnes centrima te za  ostale sportske, zabavne i rekreacijske djelatnosti kao i djelatnosti zdravstvene zaštite.

Veliko nam je zadovoljstvo što nastavljamo te dodatno produbljujemo dugogodišnju uspješnu suradnju Erste banke i HAMAG BICRO-a. Potpora malim i srednjim poduzetnicima, koji ujedno predstavljaju i važne generatore rasta i gospodarskog razvoja, jedna je od naših temeljnih strateških odrednica. Ovaj jamstveni instrument dodatno će pridonijeti fleksibilnosti naše ponude, te ćemo klijentima uz povoljnije uvjete omogućiti nesmetani nastavak poslovanja u budućem razdoblju.“, rekao je Boris Centner, član Uprave Erste banke.

Ponosni smo što će potpisom ovog Sporazuma sa svojim dugogodišnjim partnerom Erste bankom, HAMAG-BICRO nastaviti omogućavati lakši pristup financiranju još većem broju mikro, malih i srednjih poduzetnika čije poslovanje je ugroženo uslijed pandemije koronavirusa. Ovim je programom upotpunjen paket Covid mjera koje provodi HAMAG-BICRO s ciljem ublažavanja posljedica koje je pandemija ostavila na hrvatsko gospodarstvo” ovom je prilikom izjavila Marijana Oreb, članica Uprave agencije HAMAG-BICRO.

Cilj Programa koji je donijela Vlada RH, a provodi se putem HAMAG-BICRO-a (za SME klijente)  i HBOR-a (za velike klijente) je žurno osigurati financijsku podršku države poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti u sektoru turizma te poduzetnicima koji obavljaju sportske djelatnosti, a s ciljem ublažavanja posljedica krize na njihovo poslovanje. Mjere su usmjerene na nadoknađivanje manjka likvidnosti poduzetnicima u navedenim sektorima i to kroz omogućavanje pristupa financijskim sredstvima uz povoljnije uvjete, a radi osiguranja opstanka, očuvanja zaposlenosti i ublažavanja teškoća u poslovanju za vrijeme trajanja krize te stvaranja preduvjeta za što brži oporavak nakon krize