Sladki Vrh, 6. lipnja 2024. (GIA) –  Kompanija Paloma obilježila je završetak ulaganja u vrhunsku tehnologiju, vrijedno više od 130 milijuna eura, zahvaljujući kojem je Palomina tvornica postala regionalni centar održive proizvodnje, visoko kvalitetnih proizvoda i usluga. Investicija koja uključuje dvije nove konverter linije i potpuno automatizirano skladište za gotove proizvode, osigurava dugoročno razumijevanje važne tradicije proizvodnje papira u Sladkom Vrhu, kao i održavanje i jačanje tržišne pozicije Palome i međunarodne SHP grupe. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob, slovenski ministar gospodarstva, turizma i sporta Matjaž Han, predsjednik holdinga i predsjednik Nadzornog odbora Eco-investmenta Milan Fil’o i predsjednik Uprave Palome Stevan Lomić.

Kompanija Paloma, osnovana 1873. godine, vodeći je inovativni opskrbljivač i proizvođač visokokvalitetnih higijenskih papirnatih proizvoda za svakodnevnu upotrebu u Adria regiji, središnjoj Europi i šire. Usredotočenost na vlastitu robnu marku i povećanje prodaje na ključnim tržištima, osiguravanje proizvodnje i opskrbe visokokvalitetnim proizvodima te usmjerenost na operativna poboljšanja i bolju učinkovitost proizvodnje, samo su neki od ključnih poslovnih ciljeva koji su doveli do ovog uspješnog ulaganja.

Skup novih investicija pod nazivom „Project Motion”, vrijedan više od 130 milijuna eura, uključuje dvije nove konverter linije, ubrzanu i naprednu paletizaciju te novo automatizirano skladište. Novo automatizirano skladište, čija je izgradnja zahtijevala rušenje starih zgrada i izgradnju potpuno nove zgrade, ima 10 etaža i 24.760 paletnih mjesta, a omogućuje učinkovit transport bez uskih grla, stopostotno praćenje paleta i niže operativne troškove skladištenja i interne logistike.

„U 2021. godini, kada smo predstavili i pustili u proizvodnju novi stroj za proizvodnju papira, najavili smo nastavak ulaganja u tvornicu u Sladkom Vrhu. Današnja svečanost je dokaz da smo održali obećanje unatoč ozbiljnim izazovima u gospodarskom okruženju te da uspješno nastavljamo poslovanje Palome i SHP grupe. Kao predsjednik Eco-Investmenta s punom odgovornošću mogu reći da cijenimo tradiciju i znanje u Sladkom Vrhu i da ćemo te vrijednosti njegovati i dalje. Cijenim i ističem i izvrsnu suradnju s predstavnicima Slovenije”, izjavio je predsjednik holdinga i predsjednik Nadzornog odbora Eco-investmenta, Milan Fil’o.

„Kao i većina industrija, industrija higijenskog papira u Europi morala se suočiti s teškim tržišnim uvjetima. Nezamislivo visok rast ulaznih troškova i nestabilna dostupnost materijala značajno su utjecali na naše poslovanje. Međutim, kao kompanija koja razmišlja o budućnosti, dokazali smo da smo i u takvim razdobljima sposobni za velika ulaganja, što će biti ključno i za buduće uspješno poslovanje naše kompanije”, poručio je Stevan Lomić, predsjednik Uprave Palome.

Na svečanosti je bio i predsjednik Vlade Republike Slovenije, Robert Golob, koji je u svom govoru istaknuo: „Tvrtka Paloma je investitor koji je unatoč preprekama u razdoblju energetske krize i pandemije, ustrajao i uspješno završio zelenu tranziciju. Uspjeli su transformirati tvornicu Paloma u jednu od najmodernijih tvornica u Europi. Dodana vrijednost po zaposlenom u Palomi viša je od slovenskog prosjeka. Ovo je jasna poruka, a Vlada će dati sve od sebe da i dalje potiče ovakve investitore.”

O Palomi:

Paloma je dioničko društvo sa 150 godina tradicije u proizvodnji i marketingu higijenskog papira u Europi te tržišni lider u području jugoistočne Europe. Tvrtka je pretežno izvozno orijentirana. Godišnji kapacitet je 87 tisuća tona higijenskog papira koji se prerađuje u toaletni papir, papirnate ručnike i rupčiće. Prodajni asortiman uključuje i matične role. Od 2017. godine Paloma je dio međunarodne SHP Grupe sa sjedištem u Bratislavi.

O SHP Grupi

SHP grupa je vodeći proizvođač higijenskih proizvoda od papira u srednjoj i jugoistočnoj Europi, s prihodima od preko 200 milijuna eura, što uključuje i prodaju proizvoda brendova Harmony i Paloma. SHP grupa zapošljava više od 1.800 ljudi, a većinski vlasnik je Eco-Investment, privatni holding sa sjedištem u Pragu u Češkoj, u vlasništvu gospodina Milana Fiľoa. Tvrtka Paloma d.d. je ključni dio SHP grupe koja također uključuje proizvodnju u Banja Luci (BiH), Slavošovcu i Harmanecu (Slovačka) te isporučuje proizvode u gotovo 20 europskih zemalja.

Izvor i foto: 404/Paloma

Objavljeno 6. lipnja 2024.