ZAGREB, 5. lipnja 2020. (HEP) – U Novinarskom domu svečano je po 22. put dodijeljena Velebitska degenija, nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode.

U kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu dobitnik novčane nagrade i plakete Velebitske degenije za 2019. godinu je Robert Kakarigi, autor teksta i fotografija u reportaži Sudbina nordijskih ledenjaka, objavljenoj u časopisu National Geographic Hrvatska.

Dobitnica nagrade u kategoriji televizijskih radova je Sanja Čatipović za reportažu „ Pomor periski u Jadranu“, objavljenu u emisiji Potraga na RTL Televiziji.

U kategoriji radijskih priloga za emisiju Europa dossier  objavljenu na 1. programu Hrvatskog radija, dobitnica nagrade je Ana-Bella Leikauff.

Srđan Vrančić dobitnik je nagrade u kategoriji fotografija-reportaža za fotografiju podmorja u Ekološkoj akciji Think Green 2019 na otoku Visu, koja je objavljena u fotoreportaži u Slobodnoj Dalmaciji i na internetu. Dobitnici nagrada su istaknuli važnost edukacije i odgoja o okolišu.

Petar Sprčić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede poručio je da je hrvatski energetski sektor i u krizi izazvanoj pandemijom bolesti COVID-19 pokazao visoku razinu otpornosti i stabilnosti. „Hrvatska elektroprivreda nastavila je jamčiti sigurnu opskrbu građana i industrije električnom energijom, toplinskom energijom i plinom te bez oklijevanja nastavili i s realizacijom plana investicija za 2020. godinu koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a, gotovo pet milijardi kuna. Najveći dio investicija odnosi se na realizaciju obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030. godine“, istaknuo je Sprčić.

Umjesto tradicionalne dodjele na Dan planeta Zemlje 22. travnja, ovogodišnja dodjela nagrada Velebitska degenija održana je, zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, na Svjetski dan zaštite okoliša tema kojega je bioraznolikost. Godišnju nagradu za najbolje novinarske radove u zaštiti okoliša Velebitska degenija, pokrenuli su 1998. godine Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je 2016. godine naslijedila druga članica HEP grupe – HEP Opskrba.