Mraz koji je pogodio velike dijelove Hrvatske i mojim je voćnjacima nanio velike štete, jer kruške su bile u stopostotnom cvatu. Šteta je dosta velika, od 70 do 80 posto. A voćnjak je ustvari tvornica pod vedrim nebom. I tako je to. Mislim da do sada deset godina nije bilo takvog mraza, pa ako ga ne bude sljedećih deset godina, to će biti dobro”, rekao je za poslovniFM Igor Harmund, vlasnik Destilerije Harmund iz Virovitice.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Od roditelja je naslijedio voćnjake na Bilogori, a tijekom godina kupio je još zemlje i sad raspolaže sa sedam hektara, na kojima uzgaja uglavnom kruške, šljive i marelice. Godišnji urod varira, no kreće se oko 150 tona voća.

Po profesiji je ekonomist, no za vrijeme postdiplomskog studija čvrsto je odlučio da će se baviti poljoprivredom. To je bilo 2008. godine, kad je osnovao i svoju tvrtku. Preradom voća počeo se baviti 2015. godine. U svom asortimanu proizvoda nudi rakije od šljiva, marelica i vilijamovke (koja je najprodavanija), te likere orahovac, višnjevac, šumsko voće, liker od marelice i medicu. Odnedavno ima i novi proizvod od limete u kombinaciji s crnim vinom od višanja i kupine. Harmund je to piće nazvao masculino.

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa, kao i većini poljoprivrednika, donijela mu je probleme.

Nezaposlene koji bi željeli raditi kao sezonski radnici u našem voćnjaku, pozivam da mi se jave

„Poslovanje mi je vezano uz ugostiteljske objekte, barem 90 posto vezano je uz ugostiteljstvo, restorane i kafiće, tako da uopće nismo radili”, kazao je u razgovoru s Jasminkom Šikić, voditeljicom emisije Agrobiz. Online prodaja ipak je, kaže, malo popravila tu crnu sliku.

Radovi u voćnjaku traju cijele godine, od rezidbe i održavanja voćnjaka do berbe i destilacije rakije. Berbe traju mjesecima, a kad za berbu ne zapošljava lokalne sezonske radnike, u voćnjacima uglavnom radi sam. U posljednje vrijeme ima poteškoća s pronalaženjem sezonskih radnika.

„Bilo bi dobro kad bi ljudi htjeli raditi. Problem je u tome što je malo onih koji hoće raditi. Bio sam na Zavodu za zapošljavanje, ali tamo nisam uspio naći nijednog radnika. Zbog toga nezaposlene koji bi željeli raditi kao sezonski radnici u našem voćnjaku, pozivam da mi se jave. U Destileriji Harmund za ozbiljnog radnika našao bi se i smještaj”, kaže Igor Harmund, te ističe da se i za deset godina vidi u istome poslu.

„Iz godine u godinu namjeravam širiti proizvodnju i povećavati kvalitetu, sve to, dakako, pod uvjetom da prodaja dobro funkcionira“, zaključio je Harmund u razgovoru za poslovniFM.

Objavljeno 5. lipnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM