Zagreb, 30. ožujka 2022. (GIA) – Wiener osiguranje VIG u 2021. godini ostvarilo je značajan rast i pozicioniralo se na 2. mjesto liste vodećih društava na hrvatskom tržištu osiguranja po ukupnom premijskom prihodu, te 1. mjesto po prodaji životnih osiguranja, a što je i značajno pridonijelo rastu cjelokupnog tržišta. U 2021. Wiener također po prvi puta bilježi ostvarenje zaračunate bruto premije u iznosu od milijardu kuna.

Na dan 31. prosinca 2021.godine Wiener osiguranje zabilježilo je zaračunatu bruto premiju od 1.197 milijardi kuna i ostvarilo dobit prije porezau iznosu od 58,9 milijuna kuna,  što je povećanje od 20% u odnosu na prošlu godinu. Navedeni premijski rezultati potvrđuju rast od 23% u odnosu na 2020.godinu, kao i ostvareni udio na hrvatskom tržištu od 10,96%[1].

U segmentu neživotnih osiguranja Wiener osiguranje ostvarilo je rast premije od 23,3% u odnosu na prethodnu godinu. U segmentu životnih osiguranja Društvo je zabilježilo rast u odnosu na prethodnu godinu za 22,8% i u tom je području prvi osiguratelj na tržištu, dok samo tržište bilježi rast za 8,2%. Najveći udio u ukupnoj premiji se odnosi na životna osiguranja (53%) te na osiguranja motornih vozila (17%). Društvo kontinuirano prati trendove na tržištu i prilagođava se potrebama klijenata, slijedeći pritom strategiju profitabilnog rasta.

Društvo će u 2022. biti usmjereno na digitalizaciju te daljnji razvoj proizvoda i usluga, s fokusom na strateške inicijative vezane uz dobrovoljno zdravstveno osiguranje, osiguranje motornih vozila, višekratna životna osiguranja i korporativna osiguranja.

Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG povodom objave godišnjih rezultata izjavila je: „Izrazito smo ponosni na odlične poslovne rezultate u godini iza nas, kako Wienera u Hrvatskoj, tako i cijele Vienna Insurance Group. Unatoč izazovnom periodu koji traje još od početka pandemije koronavirusa, uspješno smo nastavili s rastom premije, zauzeli drugo mjesto na ukupnom hrvatskom tržištu, te smo i dalje lider u segmentu životnih osiguranja.

Osim navedenih uspjeha u svim segmentima poslovanja, posebno nas veseli i činjenica da smo tijekom 2021. godine po prvi puta u povijesti poslovanja uspjeli doseći (ali i premašiti) ukupnu premiju u iznosu od milijardu kuna. Još jednom čestitam svima na ovom velikom uspjehu, te zahvaljujem na trudu i predanosti koji su nas ponovno doveli do vrhunskih rezultata.

U 2022. godini planiramo daljnji razvoj i osnaživanje interne prodajne mreže, kao i uspješne poslovne suradnje s vanjskim partnerima – brokerima, agencijama i strateškim partnerom Erste bankom.“ 

Prema preliminarnim rezultatima, Wienerova matična kuća Vienna Insurance Group bilježi ukupnu premiju od čak 11 milijardi EUR, što je 5,5% više u usporedbi s 2020. godinom, te dobit prije oporezivanja od 511 milijuna eura. Elisabeth Stadler, predsjednica Uprave Vienna Insurance Group, predstavila je konkretne rezultate Grupe:

  • Iznos ukupne premije povećao se na 11 milijardi EUR (rast od 5,5%)
  • Dobit prije oporezivanja iznosi 511 milijuna EUR, što je rast od čak 47,8%
  • Kombinirana kvota poboljšana je na 94,2%
  • Omjer solventnosti Grupe iznosi 250%.

„Grupa VIG još jednom je pokazala svoju snažnu operativnu otpornost u drugoj godini svjetske pandemije, s preliminarnim ključnim brojkama za 2021. godinu znatno iznad očekivanja. Ovi rezultati dokaz su uspješnog, diverzificiranog položaja Grupe, izvrsnih poslovnih rezultata svih naših osiguravajućih društava i našeg ranog fokusa na glavne izazove u industriji kao što je digitalna transformacija.” izjavila je Stadler.

„Duboko smo ožalošćeni ratom u Ukrajini, koji je zahvatio i jedno od naših VIG tržišta. Maksimalna pomoć našim zaposlenicima u našim ukrajinskim tvrtkama i njihova sigurnost sada su glavni prioriteti u ovoj strašnoj situaciji. Iz tog smo razloga osnovali “VIG Family fund” s 5 milijuna EUR temeljnog kapitala, u koji mogu uplatiti sve naše tvrtke i zaposlenici VIG-a. Svrha fonda je pružiti izravnu financijsku potporu našim kolegama u ukrajinskim tvrtkama.“

Izvor i foto: Komunikacijski laboratorij Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Objavljeno 30. ožujka 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM