Eh, ti Kinezi, sve nam ugroziše masovnom proizvodnjom – pomalo u šali, a pomalo sasvim ozbiljno govori nam Lilijana Ilić Javorić, vlasnica tuheljskog obrta L ART, koji se bavi unikatnim staklenim lampama s prekrasnim ukrasnim vitrajima, kao i drugim staklenim ukrasnim i uporabnim predmetima. 

Obrt koji nosi oznaku tradicijskog obrta otvoren je 2008., no gospođa Lilijana dotad se bavila nizom poslova. Nema što njene ruke nisu u stanju napraviti.

Završila sam srednju tehničku školu, bavila se bravarijom, obradom kovina, sve me to privlačilo, lijevanje metala… A onda sam upisala za višeg upravnog referenta. Iz radionice u kancelariju… – kaže. No, strast prema radu rukama bila je prejaka i odlučila je učiniti nešto, prvenstveno kako bi izrazila svoj poriv za umjetnošću. Drugi je razlog što je i sama htjela u svom interijeru imati tako lijepe predmete. U glavi je imala ideje, sama radila dizajn lampi i drugih proizvoda te je, malo po malo, priča krenula Ukrasne lampe, podne lampe, vitrajna stakla i vrata odmah su je privukle te je u radionici uz malo alata krenula u obrtničke vode.

Na žalost, prodaja ne ide najbolje jer imamo žestoku konkurenciju iz Kine – vraćamo se na početak priče. Naime, jedna ukrasna lampa sa stalkom od lijevanog mesinga ili nekog drugog materijala izrađuje se i po mjesec dana. Stoga cijena od 400 eura koliko košta, kaže gospođa Lilijana, stvarno nije prevelika, a njoj jedva pokriva troškove, kamoli rad, trud i umjetničko oko koje stoji iza svakog proizvoda. Radi se Tiffany tehnikom, slaže komadić po komadić obojenog stakla, sve mora biti vrlo precizno, ukusno, lijepo, a motivi su različiti. I onda se, žali se gospođa Lilijana, takva ukrasna lampa iz uvoza prodaje u suvenirnicama i trgovinama za stotinjak eura. No, iako možda djeluju slično, te se lampe svojom izradom ne mogu usporediti s onima koje dolaze iz Tuhelja, koje su svaka ručni rad.

Vlasnica obrta završila je nekoliko edukativnih tečajeva u Sloveniji i to za izradu vitraja i dekorativnih predmeta u ravnim i ukrivljenim linijama. Članica je Udruge «Magnolija» u Zagrebu, koja okuplja više umjetnika, a koji se bave izradom i dizajniranjem radova u Tiffany tehnici. Riječ je o vrlo specifičnoj tehnici koja za razliku od klasičnog vitraja kao vezivo koristi bakrenu vrpcu koja se potom lemi s kositrom, a nastala je osamdesetih godina 19. stoljeća u kultnoj radionici Luisa Comforta Tiffanyja, sina utemeljitelja znamenite američke draguljarnice.

– Radimo različite motive, a najčešće sakralne, biblijske, kao darove ili za posebne prigode. Lijep je to posao i u njemu stvarno uživam ali radim sama jer si ne mogu priuštiti još jednog zaposlenog – kazuje. Ipak, u poslu joj je već neko vrijeme pomagala jedna od četvero djece, 19-godišnja kćer Martina, koja je sada na studiju u Nizozemskoj. No, nada se 55-godišnja vlasnica obrta L ART, kad se vrati mogla bi naslijediti obrt.

Kaže kako se njene lampe trenutno mogu kupiti samo putem interneta ili narudžbom na njen broj telefona jer su marže u trgovinama i suvenirnicama previsoke.

– Voljela bih kada bismo imali svoju trgovinu, tada bismo mogli malo bolje prodavati, ali vidjet ćemo, zasad radimo kako radimo – ističe.

Izvor: Redakcija PoslovniFM Foto: Obrt L Art

Objavljeno 23. svibnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.