Samo da nas mladi ne napuštaju i da se očuva tradicija – kazuje nam Nina Gregurec. Ona je sad već tko zna koja generacija ove nevjerojatne obiteljske priče koja je počela još prije oko 120 godina, kada je njena prabaka Marija Bertić u Jankovcu, selu u koprivničkoj općini Sokolovac, počela proizvoditi košare i druge korisne predmete od slame. Nju je naslijedio sin Đuro, Ninin djed, a njega Ninina majka Vera Gregurec te Ninin ujak Vlado.

– Odrasla sam u slami, slama je obilježila cijelo moje djetinjstvo. No, ja sam ipak odlučila izučiti za kuharicu. Godinama sam radila taj posao, u bolnici, a zatim i u jednom domu za starije, no onda više nije bilo potrebe za mojim radnim mjestom i ja sam ostala bez posla. Nisam znala što bih, a jedan me prijatelj podsjetio da sam odrasla u slami i da sigurno još znam što bih s njome mogla raditi. Naravno da mi je odmah sinulo – smije se. I tako je, 1999. nastao, a traje i do danas, košaraški obrt „Vjenčić”, jedan od posljednjih preostalih u državi, kojim 55-godišnja Nina čuva tradiciju, a uz pomoć Sina Alena Glavicu uvodi i novitete na tržište. Za ovaj se obrt, ističe, danas nemoguće školovati, Alen je po struci elektrotehničar, no kada je imao 19 godina posjela ga je za stol.

– Pitala sam ga želi li krenuti svojim smjerom ili će nastaviti s obrtom. Rekao je da želi nastaviti. Stoga sam, 2010. prenijela obrt na njega, ali i ja radim, pomažem -kaže.

Ne rade se ovdje o klasičnim košarama, s ručkom, već o korpicama koje su nekad, još od prapovijesti, korištene kako bi se prenosile, primjerice, žitarice. One se ručno pletu od slame i lijeske, pletu šilom, a po lijesku od koje se rade trakice debljine najviše jednog milimetra mora se zaći duboko u šumu. No, to je samo manji dio posla.

– Korpice, košarice se danas slabo prodaju. Dnevno možemo isplesti najviše dvije, ali to je u uvjetima ako imamo materijal, a ako moramo u šumu po lijesku, sve traje mnogo dulje. No, ljudima je i dalje preskupo platiti deset eura za našu jedinstvenu korpicu, koja je svaka unikatna i ručno rađena – objašnjava gospođa Nina. No, dodaje, najveći dio prodaje su im vjenčići od slame. Korpice kupuju, primjerice, restorani kao ukras ili za posluživanje kruha, te kao suvenir, a prisutne su i na brojnim sajmovima tradicijskih obrta diljem zemlje. Vjenčiće, pak, svi žele jer se mogu koristiti kao ukras u različitim prigodama. Mogu se staviti na vrata, mnogo je posla u vrijeme Adventa, a katkada se veći slamnati vijenci koriste i za sprovode, kao okvir za pogrebne vijence.

– Ponosna sam što je Alen prepoznao vrijednost ovoga što radimo. Ipak je i on, baš kao i ja, od malih nogu u slami. Bilo mu je samo četrnaest godina kada je već vladao strojem kojim si pomažemo kod izrade vjenčića, ali je devedeset posto posla isključivo ručni rad koji se danas, na žalost, sve manje cijeni. Naučio je i zavolio ovo čime se bavimo – ponosno će gospođa Nina kojoj je u poslu donedavno pomagala i kćer Martina. Ona ima dvoje djece pa se Nina nada da je među njima budući košaraš.

Vraćamo se na temu s početka priče. Ističe kako joj je najbolnija tema gledati kako mladi odlaze iz Hrvatske.

– Nije mi jasno tko to dopušta, kada imamo tako prekrasnu zemlju u kojoj svatko svojim rukama može raditi. Trebalo bi ih vući za rukav i dati im posla. Sestra mi 25 godina živi u Americi, u New Yorku. Kada sam se nedavno vratila iz posjeta u Hrvatsku, rekla sam graničnom policajcu da sam se upravo iz ludnice vratila u raj – ističe.

Korpice i vjenčići prodaju se, osim u Hrvatskoj, u Sloveniji i BiH, a kupuju ih i velike kompanije, suvenirnice, ugostiteljski objekti. Država i županija tu nam pomažu poticajima koliko mogu no na to se ne možemo osloniti, ključno je raditi, a svatko tko je u obrtu zna da je to nekad i više od dvanaest sati dnevno – kaže.

Sada im je cilj u njihovom prekrasnom Jankovcu urediti radionicu koju bi pretvorili u edukacijski centar, gdje bi mlađim generacijama pokazali kako se starim tehnikama pletu korpice, košare, vjenčići…

– To mi je velika želja. Kada bi mladima pokazali kako je lijepo to odrastanje u slami, možda bi se netko zainteresirao. Pri kraju smo s tim projektom i vjerujem da ćemo uspjeti – zaključuje gospođa Nina Gregurec.

Izvor: Redakcija PoslovniFM Foto: Obrt Vjenčić

Objavljeno 22. svibnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.