Više od dvadeset godina gospođa Vesna Herenda zbog svog je unikatnog rada u obrtu i darovnom dućanu Rozeta bila zaštitno lice Paga. Ona je vječni i širom svijeta poznati brand, zaštićenu Pašku čipku, pretvorila u nešto malo drugačije, a opet vjerno tradiciji. Naime, umjesto šivanja, ona je uzorak, ali i vlastite dizajne koji se temelje na izvornom uzorku čipke, prenijela u umjetnost, na brojne keramičke predmete, staklene lampe, razne ukrase, tanjure, zapravo sve na što je ručno mogla crtati ovaj složeni uzorak. Štoviše, njezini su umjetnički dezeni predstavljani diljem Hrvatske, ali i na izložbi hrvatskih umjetnika i dizajnera u New Yorku.

Posebnost je što je svaki njen crtež jedinstven, pravo malo unikatno umjetničko djelo. Zajednički im je zadani kanon rasporeda, tradicija zadanih i uvriježenih geometrijskih motiva koji nose i interesantne lokalne nazive: mendulica, listacid, kolombar, rodelica…

No, težak je to posao i zahtijeva sjajan vid koji svi s godinama polako gubimo, pa se gospođa Vesna odlučila umiroviti, ali njena ostavština neće nestati. Štoviše, kreće novim putem zahvaljujući Vesninoj kćeri Jeleni i njenom zaručniku Igoru. On je 34-godišnji stručnjak za velike UV printere, ona 32-godišnja novinarka i stručnjakinja za poslovne komunikacije, a zajedno su tijekom pandemije pokrenuli jedinstveni obrt Creativo.

 Iako žive i rade u Zagrebu obrt je „mali Pag”, jer se zadržala Paška čipka kao osnovni motiv, samo u nešto modernijoj tehnološkoj izedbi.

– I dalje se koristimo motivom Paške čipke za koji imamo i certifikat Grada Paga, jer nju ne može koristiti svatko, bez dozvole. Također, koristimo stare dizajne moje majke, a ona i danas nekad za nas nešto nacrta. No, mi se ne bavimo ručnim radom već printanjem na razne podloge – kaže.

Ističe kako se tako posebno ponose svojim raskošnim staklenim podmetačima koji se mogu naručiti putem njihove stranice, a za Božić su osmislili i jedinstvene ukrase za jelku sa čipkastim motivom. Također su uveli u ponudu i ukrase s personaliziranim motivom, primjerice nekom željom, porukom… 

– Tek smo u povojima i razvijamo tržište, ali paralelno s našim svakodnevnim poslovima. No velika mi je želja da majčina ostavština bude nastavljena. Uostalom, iako je ona frizerka po struci, velika je umjetnica, a to nam je u krvi, dio obiteljske tradicije, baka i prabaka bavile su se krojenjem prekrasnih, unikatnih komada odjeće – govori nam Jelena.

Kaže kako je osnovna ideja bila učiniti Pašku čipku dostupnijom.

– Prava, heklana Paška čiška izuzetno je vrijedna i skupa, što je razumljivo jer ju stvarno nije lako napraviti. Naša varijanta je mnogo jeftinija i samim time može biti privlačnija kao dar ili kao jedinstven ukras u domu. Želja nam je spojiti tradicionalan dizajn i moderne tehnike. Pa kad vidite podmetač, teško je reći je li u njemu stvarna čipka ili je printana – objašnjava nam Jelena.

Iako još nemaju svoj prodajni prostor poput onog kojeg je godinama imala gospođa Vesna u Pagu, namjeravaju se širiti i svoje unikatne proizvode ponuditi i u vlastitom prostoru, suvenirnicama i slično…

Malo je reći da je majka Vesna presretna što se posao nastavlja, iako u izmijenjenom obliku, a iako još nema nasljednika, Jelena je posve sigurna da priča neće stati ni za nekoliko desetljeća, kada se i ona sama odluči umiroviti.

– Nema šanse, to je oduvijek u našoj obitelji i u genima, uvjerena sam da će se naša obitelj čipkom i umjetnošću, na ovaj ili neki drugi, još moderniji način, baviti još naraštajima – kaže vesela obrtnica.

Autor: Redakcija PoslovniFM Foto: Obrt Creativo

Objavljeno 28. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.