Da ste prije koju stotinu godina u slučaju nekog problema u pomoć pozvali vješticu, moglo bi to loše završiti. Ali, Zagrepčani već više od tri desetljeća znaju da su baš Vještice oni kojima se trebaju obratiti kada se nađu u nekim neugodnom situacijama.

Riječ je, dakako, o obrtu kojeg vodi 58-godišnji Darko Vještica, naslijedit će ga sin Luka, a trenutno ih je pet u obrtu koji svakodnevno i neumorno rade na strojobravarskim poslovima. I da, mogli bismo sada o tome kako će vam Vještice izraditi kvalitetne ključeve, napraviti bravu, popraviti brave i vrata svih veličina i oblika… Osnovna djelatnost obrta je izrada svih vrsta specijalnih i običnih ključeva, izrada sigurnosnih sistema zaključavanja, protuprovalna mehanička zaštita, izrada cilindričnih i kodiranih ključeva, brušenje noževa, graviranje natpisnih pločica te otvaranje svih vrsta brava (automobil, stan, kuća, sigurnosni ormarići i vitrine).

– Obrt se bavi i opremanjem ulaznih vrata u što spadaju cilindar ulošci, brave, okovi, hidraulični zatvarači, zurila (špijunke), natpisne pločice, stoperi…ali novinarski je najzanimljiviji upravo onaj dio s hitnim intervencijama, jer Vještica je poznat kao obrt koji otvara i usred noći, pa i kad zazove policija ili Zavod za hitnu medicinu, s kojima godinama surađuju. Nema čega se u 34 godine postojanja obrta nisu nagledali.

– Malo je reći da posla ne nedostaje. Zapravo, najviše nedostaje radne snage. Po struci sam strojobravar i odlučio sam pokrenuti obrt još osamdesetih, a 1990. smo počeli raditi kao Servis za brave Vještica – govori nam Darko, ističući kako je njegov obrt među najstarijima još aktivnima u strojobravarskom i ključarskom sektoru. I nema te brave koju vješte ruke neće otvoriti. Javljaju se ljudi kojima su se iza leđa zalupila vrata stana, oni koji su izgubili ključ od kuće ili automobila, otvaraju se garaže, podrumi, šupe, a donedavno su radili od 0-24, no Darko je radno vrijeme odlučio skratiti na 7-23 jer mu je, kaže, pomalo dosta problematičnih noćnih intervencija.

– Tu stvarno ima svega. Drogirani, pijani, zovu usred noći, ne znaju gdje im je ključ… Ma, bilo je štošta. Najviše se pazim prevaranata. Tvrde da je stan njihov i da su izgubili ključ, a nije, zapravo žele da im pomognem u provali. To znam prepoznati na prvu. I zato nikada ne otvaram zaključane stanove bez pratnje policije ili bez sudskog naloga. Zalupljena vrata i zaključana vrata su nešto sasvim drugo i odmah se da prepoznati. Ako su vrata zaključana, to je, logično je, jasan znak da ih je netko zaključao i ja ih ne smijem niti želim otvoriti ako nema ovlaštene osobe – kaže.

Iznimka je situacije koje se nerijetko događaju starijim osobama koje padnu pa se uspiju domoći telefona i pozvati hitnu pomoć ili člana rodbine. Iako su vrata njihovog stana zaključana, Vještica će ih bez problema otvoriti jer prioritet je pomoći. Nagledao se i mučnih scena, onih gdje u stanu umre netko bez rodbine, za koga nije imao tko pitati, pa se vrata moraju otvoriti kako bi se izvuklo tijelo. No, Darku i njegovom timu ništa nije teško i uvijek će se rado odazvati ako mogu pomoći. Još samo da je država, kaže, malo naklonjenija obrtnicima…

– Nije pošteno da su davanja i nameti toliki. Mi radimo, oni sjede, a velik dio novca ide njima. Kada bi smanjili namete, to bi jako pomoglo obrtnicima. Pogotovo strojobravarima, jer to je težak zanat. Poštujem svaku struku, ali puno je teže naučiti naš posao nego prodavati voće na tržnici ili konobariti. Zato i nema puno zainteresiranih, jer znaju da je to krvav posao – kaže. A otkriva nam i da je u procjeni kadra jako važno biti dobar psiholog. Komponentu na koju nismo pomislili, iako je sasvim logična.

– Gledajte. Dobar bravar koji zna otvoriti sva vrata je i izvrstan provalnik, zar ne? Svakog tko se želi baviti ovim poslom u mojoj radionici moram procijeniti, jer naša vještina može se iskoristiti i za negativne stvari, a to si ne želim i ne mogu dopustiti – zaključuje iskusni zagrebački obrtnik.

Još jedna sjajna priča Iz obrtničke radionice.

Izvor: Redakcija PoslovniFM Foto: Obrt Vještica.

Objavljeno 19. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.