Autor: Poslovni FM Redakcija Foto: Obrt Sitotisak Filip

Mnogobrojne poduzetničke, posebno obrtničke priče pokazuju kako je sve moguće kada se u posao preda cijela obitelj. Dokazuje to i uspješna obrtnička priča zagrebačke obitelji Lalić koji, iako naoko nemaju baš nikakve veze s tom strukom, već desetljećima vode obrt „Sitotisak Filip” koji oduševljava svojim inovacijama. Točnije, upravo u veljači ove godine proslavit će 30.rođendan!

– Počeli smo skromno, posao je pokrenuo otac Željko koji je, na žalost, preminuo prošle godine, s mamom Vladimirom koja i danas radi. Bili smo nas troje. Najprije smo tiskali posjetnice i druge promidžbene materijale. Naša glavna djelatnost je u području sitotiska i offseta, te pratećih djelatnosti, zlatotisak, uvez knjiga, izrada ukrasnih vrećica i maketa.

Godine 2003. proširili smo usluge u vidu tampon tiska. Nakon posjete sajmu Intergrafika vidjeli smo te odlučili kupiti stroj za lasersku gravuru. Kupnjom laserskog stroja 2005. je dodatno proširena naša ponuda usluga. Tehnikom lasera izrađujemo drvene suvenire, ukrasne predmete i drvene makete za slaganje – kazuje nam Filip, koji je obrt preuzeo 2014., s tek 20 godina.

Upravo te makete privukle su i našu pozornost jer obrt vrijedne majke i vrijednog sina proizvodi nešto čime se Hrvatska može podičiti, jedinstvene solarne makete kakve, koliko je Filipu poznato, u našoj zemlji proizvodi samo njegov obrt. Riječ je o maketama s elektropogonom na sunčevu enegiju, koja dolazi od solarnih ugrađenih panela.

Na slici Solarna vodenica Mrežnica.

– Imamo tako ličku vodenicu na solarni pogon, zrakoplove kojima se okreću motori, najskuplja je solarna maketa njemačkog borbenog zrakoplova iz Drugog svjetskog rata „Messerschmitt” (bila je to očeva želja, kaže Filip), a tu su i simpatični dinosauri, makete kostura, životinja, raznih motiva… Prvenstveno ih prodajemo na sajmovima. U Rastokama kod Slunja imamo svoj štand koji radi cijele godine, a ostalo je sezonski. Radi se o maketama za slaganje koje dolaze u kutijici s ljepilom i uputama, a za svaku maketu koju proizvedemo objavljujemo i video upute na YouTube-u kako bi ljudima bilo lakše složiti ih, pojašnjava Filip dodajući da mu za izradu maketa, od dizajna do rezanja materijala i ručnog dovršavanja detalja, kao i ugradnju malih solarnih panela, nekad treba i više od tri tjedna. To silno iznenadi kupce koji nazovu u 17 poslijepodne i maketu trebaju – prekosutra.

– Ali, na to smo se navikli. Pokušavamo svima udovoljiti koliko je moguće – kaže Filip.

Da ne zaboravimo ideju s početka priče – obitelj ni po čemu nije povezana s tiskom ili drvodjeljstvom. Mama Vladimira po struci je frizerka, pokojni otac Željko bavio se trgovinom iako je završio Zrakoplovnu školu, a Filip je tehničar mehatronike. Ipak, prevladala je ljubav prema zajedničkom radu, obrtništvu i svi su se uhvatili uspješnog posla.

– Osim što pratimo potrebe za tisak kroz godinu, posebnu pažnju polažemo na izradu prigodnih proizvoda za božićne i novogodišnje blagdane. Vršimo tisak na kalendare, čestitke, rokovnike, olovke, upaljače, otvarače, metre, stolne kalendare, kišobrane te ostalu robu.

Također vrlo kvalitetno i brzo izrađujemo ukrasne vrećice s reklamom i veličinama po dogovoru. Uvođenjem tampon-tiska prije 5 godina otvorila se mogućnost tiska na neravne površine raznih plastičnih i drvenih reklamnih predmeta – pojašnjava.Iako su njihovi suveniri uistinu jedinstveni, kako zbog tehnike izrade i upotrebe obnovljivog izvora energije, Filip kaže kako imaju slabu podršku države i institucija poput turističkih zajednica. Nije nam to posve jasno, jer već malim pogledom na njihovu široku ponudu vidi se da bi se općine, gradovi, županije pa i cijela zemlja mogle značajno kvalitetnije promovirati kroz proizvode iz radionice u zagrebačkom Rudešu, nego keramičkim šalicama i magnetima iz, primjerice, Kine.

Filip kaže da je promjenom gradske vlasti u Zagrebu počeo trpjeti i njegov posao jer je značajno manje sajmova, kućice koje se daju u najam preskupe su i premalene da bi na njima mogao predstaviti svoj šaroliki asortiman… A posebno ga „zabavlja” kada je netko lijen slagati makete.

– Nema problema, mi prodajemo i već unaprijed složene makete za one kojima se ne da slagati. Ali, nešto mi je vrlo zanimljivo. Ja sam odrastao na Lego kockicama, kao i dosta generacija. Iskreno, mislim da bi toj golemoj kompaniji propao posao kada bi svoje proizvode počeli prodavati složene. Naša se djeca rado igraju s legićima, ali ne da im se slagati makete. To mi je malo čudno – kaže Filip, veliki zaljubljenik u makete koje nose autorski potpis ove obitelji.

Čudno je i nama jer smo se, već pri samom pogledu na makete, prisjetili djetinjstva i najradije bi, kao nekad, sjeli na pod pa satima slagali ove simpatične spravice.

Objavljeno 24. veljače 2023. u sklopu projekta Iz ZG obrtničke radionice. Sva prava pridžava PoslovniFM.