Zagreb, 19. prosinca 2023. (GIA) – Zajednici odgovornih poslodavaca, koju čini više od 50 organizacija privatnog i javnog sektora Adria regije, pridružile su se četiri nove članice kojima je svečano dodijeljen MAMFORCE© Standard. Na svečanoj dodjeli priznanja novim ili dobitnicama standarda više kategorije istaknuta je njihova liderska uloga, kojom ne samo da unaprjeđuju kulturu svojih organizacija, već primjerom dobre prakse doprinose kvalitetnijem i inovativnijem razvoju tržišta rada.

Uvođenjem MAMFORCE© Standarda kompanije rade na razvoju poticajnog i pravičnog radnog okruženja koje podržava razvoj kulture fleksibilnosti i u kojem svi zaposleni ostvaruju ista prava zapošljavanja, profesionalnog razvoja i napredovanja. Ovisno o stupnju razvijenosti HR i DEI praksi organizacije ostvaruju pravo korištenja Standarda u kategoriji CHANGE, GROW ili LEAD.

MAMFORCE© STANDARDI – za jednakost prilika i inkluzivnu kulturu

Dobitnice standarda su organizacije koje su pokazale posvećenost razvoju poticajnog, pravičnog radnog okruženja u kojem se njeguje kultura fleksibilnosti i podržava jednakost prilika kroz zapošljavanje, profesionalni razvoj i napredovanje.

Nove dobitnice MAMFORCE© STANDARD-a po kategorijama BASIC, CHANGE i GROW su: Addiko Bank BiH (BASIC), HSM (CHANGE), JANAF (CHANGE) i BKS Bank (GROW). Tvrtke dobitnice ističu se kao lideri u transformaciji radne kulture.

Dobivanjem osnovnog (BASIC) MAMFORCE© standarda, kompanije potvrđuju da su prošle evaluaciju te su se izradom akcijskog plana obvezale na provedbu aktivnosti kojima će dodatno poboljšati radne uvjete i organizacijsku kulturu kako bi smanjili nesvjesne pristranosti koje su podlozi nejednakih mogućnosti žena i muškaraca na radnom mjestu. 

Uključili smo se u projekt MAMFORCE© kako bismo dobili eksternu, nezavisnu i stručnu procjenu naših praksi koje se odnose na segment pravičnosti, raznolikosti i uključenosti“, istaknula je Suzana Tihi-Babić, Direktorica Sektora upravljanja ljudskim resursima u Addiko Bank Sarajevo. „Ponosni smo na organizacijsku kulturu koju smo izgradili i koju se trudimo da stalno unapređujemo.

Ivana Milković, iz  JANAF-a je istaknula kako sukroz certifikaciju usvojili brojne mjere koje zaposlenicima olakšavaju usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza, osiguravaju uvjete za razvoj karijere, bolju kvalitetu svakodnevnog života te stvaraju poticajno poslovno okruženje koje ima veću motiviranost, produktivnost i zadovoljstvo na radnom mjestu.

„Usklađenost poslovnog i obiteljskog života koristi našim zaposlenicima, našim klijentima i samoj BKS Bank. MAMFORCE© mjere za usklađivanje poslovnog i obiteljskog života zaposlenici visoko cijene, a pomažu nam i da banku pozicioniramo kao snažnog i poželjnog poslodavca na tržištu rada“, izjavila je Ivana Biga, direktorica Glavne podružnice Hrvatska, BKS Bank AG.

„Iznimno nam je važna kultura koja njeguje otvorenu komunikaciju, jednakost, ljudskost i pristupačnost. MAMFORCE© nas pritom dodatno potiče na promjene, daljnju izgradnju inkluzivne kulture i sredine u kojoj zaposlenici imaju priliku za osobni i profesionalni razvoj“, izjavila je Jelena Jelinić Cvirn, HR direktorica, HSM.

Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona Code i autorica MAMFORCE© Standarda istaknula je kako koracima koji prethode certificiranju organizacijama pomažu razviti odgovorno upravljanje prilagođeno čovjeku i poslovanju. “Dio mjera koje predlažemo će u velikom broju zemalja uskoro postati zakonska obaveza. No promjena zakona nije dovoljna, ako se ne promijeni i organizacijska kultura, ne čemu kontinuirano radimo s nositeljicama MAMFORCE© standarda, koje su ujedno i nositeljice promjena u svojim zajednicama. Izuzetno mi je drago što se zajednica širi i na susjedne zemlje, čime zajednički mijenjamo uvjete rada na bolje i otvaramo bolje prilike za žene na tržištu rada“, poručila je čestitajući dobitnicima.

Dodatne informacije o MAMFORCE© STANDARDU

MAMFORCE METODA je DEI audit koji je razvila tvrtka Spona code d.o.o. na temelju akademskih i praktičnih spoznaja te preporuka međunarodnih organizacija. Evaluira niz indikatora koji omogućuju dugoročno mjerenje održive organizacijske promjene. Metoda je strateški alat promjene organizacijske kulture koji pruža podršku u kreiranju podržavajućeg radnog mjesta baziranog na otvorenoj komunikaciji, povjerenju i uvažavanju različitosti čime se pozitivno utječe i na ukupnu dobrobit zaposlenih.

Kompanije koje su uvele standard i koje kontinuirano rade na poboljšanjima načina i uvjeta rada bilježe poboljšanu angažiranost zaposlenih i povećanu produktivnost. Ujedno, zahvaljujući različitim pristupima raznolikih skupina zaposlenih tržištu nude bolje proizvode i usluge te donose promišljene, održive poslovne odluke.

Izvor i foto: Mamforce

Objavljeno 19. prosinca 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.