Poslušajte Ivanu Janković Šafarić, Micro-Link, u podcastu RE-KREIRAJ ŽIVOT I POSAO: MAMFORCE.

Što je primjena Mamforce standarda značila za tvrtku, koliko su značile preporuke za daljnju profesionalizaciju i strukturu, jesu li i koliko poboljšane i osnovne vrijednosti te kakav je put od basic standarda, preko change do grow razine, u razgovoru za jedinstveni podcast u sklopu projekta RE-KREIRAJ ŽIVOT i POSAO ZA ŽENE I MUŠKARCE govori direktorica Ivana Janković Šafarić.

Sve je počelo 1992. kada je MICRO-LINK osnovan kao mali obiteljski startup. Osnivači su bili Milica i Dragutin Janković, a ono što je zanimljivo da su 2010. godine kompaniju preuzele kćeri koje i sada vode poslovanje – Ivana Janković Šafarić i Lana Janković Darapi. Podcast možete poslušati u nastavku na platformama Mixcloud i Spotify ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Sestra i ja smo zapravo preuzeli upravljanje tvrtkom 2010. godine. Znači evo već 13 godina firma i dalje živi, posluje i čak i raste! Tu je i jedna mala crtica iz povijesti, zapravo sestra i ja smo još kao mlade djevojke bile uključene aktivno u poslovanje poduzeća pa čak i od osmišljavanja imena firme, logotipa pa i dalje svih poslova koje je trebalo raditi. Prošle smo sve. I jedina logika je bila da nasljednici druge generacije nastave posao, istaknula je Janković Šafarić.

Na upit urednika Darka Bukovića je li razlog dobrog odnosa unutar tvrtke i rodne ravnopravnosti upravo činjenica da su dvije žene, sestre, i direktorice i suvlasnice.

– Sigurno je tako. To je onaj soft management pristup, malo ženski touch koji nekada moraš kontrolirati da to bude profesionalno, da je na adekvatan način, da ipak postoji struktura. Treba naći pravu mjeru, ali definitivna potvrda je došla uz načela MAMFORCE standarda, gdje smo shvatili da su u našoj srži već osnovne vrijednosti ugrađene. Dodatno, za jednu ICT tvrtku imamo čak 42 % žena, što je jako, jako velika brojka i na razini Europe, naglašava direktorica Micro-Linka.

– Najveći skok je bio u segmentu upravljanja talentima te leadershipa i razvoja. U upravljanju talentima zapravo, uveli smo malo više strukture i to se odmah pokazalo učinkovitim, gdje smo zapravo malo bolje definirali i korake mentorskog programa i to formalizirali. To je jako bitno, uvijek je bilo prisutno, međutim kad se tome doda neka forma i struktura i zna se točno koji su koraci, onda ljudi puno lakše i bolje to prihvate. A što se tiče leadershipa i razvoja, za tsrednji menadžment uvedene su edukacije i poticalo ih se na preuzimanje odgovornosti i više usmjeravalo na aktivno upravljanje svojim ljudima, pojašnjava Janković Šafarić.

– Definitivno svakoj tvrtki koja gleda svoju budućnost razvojno preporučila bih da krenu razmišljati o uvođenju MAMFORCE standarda. Ako ništa drugo, bar da provjere svoju razinu jer redovito istraživanje zadovoljstva zaposlenika jako je bitno i otvara oči, naglasila je suvlasnica Micro-Linka.

Provedbu EU sufinanciranog projekta RE-KREIRAJ ŽIVOT za žene i muškarce, koordiniralo je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u partnerstvu sa Hrvatskom zajednicom županija i tvrtkom Spona Code.

Autor i urednik: Darko Buković Foto: Mamforce/PoslovniFM Tekst priredio: Ivor Buković

Objavljeno 30. svibnja 2023. (GIA) . Sva prava pridržana Mamforce.