Zagreb, 13. prosinca 2019. (Savez inovatora Zagreba) – Hrvatski inovatori su s velikim uspjehom završili sudjelovanje na svjetski značajnoj izložbi inovacija KIDE 2019 /Kaohsiung International Invention and Design EXPO/, održanoj u gradu Kaohsiungu, Taiwan.

KIDE je središnje godišnje okupljanje inovatora iz cijeloga svijeta, članova prestižne Svjetske organizacije udruga inovatora „WIIPA“, a ovogodišnje izdanje okupilo je više od 950 inovatora iz 26 država. Na toj spektakularnoj izložbi hrvatski inovatori su postigli, još jedan izuzetan uspjeh u jakoj međunarodnoj konkurenciji inovatora i dokazali kvalitetu naših proizvoda, osvojivši 15 nagrada za 10 inovacija, uz značajne komercijalne uspjehe.

Hrvatski izložbeni prostor bio je lociran na samom ulazu u paviljon, a glavnu pozornost plijenila je inovacija „Pop-up kitchen PIA“, g. Darka Špiljarića, Dizz Concept d.o.o., koju su brojni posjetitelji imali prilike doživjeti uz izvrsnu prezentaciju. Izuzetnu komercijalnu i inovativnu kvalitetu ovog proizvoda prepoznao je i međunarodni ocjenjivački sud, te je g. Špiljarić nagrađen zlatnom medaljom i glavnom nagradom inozemnom izlagaču. „Pop-up kitchen PIA“ već ima distributera za taiwansko tržište.

Inovatori Snježana Firšt Rogale, Jelka Geršak, Dubravko Rogale, Željko Knezić, Suzana Uran, Siniša Fajt, Daniel Časar Veličan, Damir Begić, Sonja Šterman, Simon Rajh, su za inovaciju „pametna odjeća za osobe s dijagnosticiranom demencijom“ osvojili zlatnu medalju i Posebnu nagradu delegacije „India“. Postojao je veliki interes za spomenutu inovaciju zbog problematike koju riješava, a valja naglasiti i izuzetnu suradnju 4 fakulteta iz dvije države koja je rezultirala ostvarenjem iste, a to su: Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektronike i računarstva  Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru, Univerzitetni klinični center Maribor.

Dobitnici ostalih zlatnih odličja su: TOMISLAV BRONZIN,CITUS d.o.o., za inovaciju „Individualizacija anonimnih identiteta korištenjem umjetne inteligencije“; MIRJANA BRLEČIĆ, Priroda liječi d.o.o., za inovaciju „NiKEL REMOVE CONTROL 365 CELLULITE“; VJEKOSLAV MAJETIĆ,DOK-ING d.o.o., za inovaciju „POSTROJENJE – Termička obrada mulja“; LUKA BIONDIĆ, LJUBOMIR LOKIN, 3Dtech d.o.o., za inovaciju „3D Print patentiranom tehnologijom „MLA enhanced  DLP““.

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilište u Zagrebu, predstavio je dvije izvrsne inovacije. Srebrnu medalju i posebnu nagradu delegacije „Cambodia“ osvojili su ANTE JUKIĆ, FABIO FARAGUNA i TINA ZUBOVIĆ, za inovaciju “Tekući oklop na osnovi aramidnih vlakana i nanofluida“, a MARINKO MARKIĆ, MATIJA CVETNIĆ, ŠIME UKIĆ, TOMISLAV BOLANČA i LASZLO SIPOS, za inovaciju “Uređaj za interventnu obradu vode za piće“, osvojili su Posebnu nagradu delegacije „Macao“ i srebrnu medalju.

Dvije srebrne medalje osvojili su i naši izuzetno uspješni mladi zagrebački inovatori, LEON GOSPODARIĆ, Mentor: DAMIR MILETA, dipl.ing., Tehnička škola Ruđera Boškovića Zagreb, za inovaciju „5X5 LED displej za ispis hrvatske glagoljice“ i LORENA MIKOVIĆ, Mentori: ŽELJKO ŠAFRAN i DRAGO JURIN, Poštanska i telekomunikacijska škola Zagreb, za inovaciju „GRIJAČ PAPUČA“. Lorena je uz srebrnu medalju, uz odličnu prezentaciju osvojila i Posebnu nagradu delegacije „Saudi Arabija“.

Središnji godišnji sastanak svjetske organizacije WIIPA, bila je prigoda za uskladbu aktivnosti  nacionalnih asocijacija u tijeku 2020.g. i primanje novih članica u organizaciju. Hrvatsko izaslanstvo je  tom prigodom primilo niz čestitki za izuzetno uspješnu izložbu INOVA-BUDI UZOR 2019. Nakon izložbe KIDE, hrvatski salon inovacija INOVA, slovi kao najbolje organizirana i najveća izložba u sklopu WIIPA-e, a oduševljenje svih nazočnih čelnika nacionalnih asocijacija, jamči rušenje svih dosadašnjih rekorda INOVE u Zagrebu 2020.

Izložba KIDE 2019, bila je i mjesto glavne proslave 10. obljetnice osnivanja Svjetske organizacije udruga inovatora „WIIPA“, koja danas broji 27 zemalja članica. Hrvatska je jedna od 5 zemalja članica osnivača i ima važnu ulogu unutar organizacije, što dokazuje i potpisivanje „Zagrebačke Deklaracije“, novog statuta WIIPA-e, u studenom 2019.g. u Zagrebu.

Značaj ovih hrvatskih uspjeha i važne uloge u svjetskoj zajednici inovatora, izniman je s obzirom na vodeću ulogu Taiwan-a u svijetu inovatora i veliki i dugogodišnji gospodarski uzlet ove male ali ekonomski značajne azijske države.

Hrvatsko sudjelovanje na ovoj prestižnoj azijskoj izložbi organizirali su Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba, uz potporu Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba.

Hrvatsko izaslanstvo vraća se u subotu 14. prosinca u 11:00 sati letom iz Beča.