London/Zagreb, 13. rujna (IMC) – Prema PwC-ovoj studiji Global Economy Watch, Južna Koreja proglašena je prvom nacijom u svijetu po učestalosti ideja, a u prvih 20 dominiraju istočnoazijske i sjevernoeuropske zemlje.

Konkretno, nordijske zemlje nadmašile su očekivanja u pogledu priznatih patenata na milijun stanovnika: Švedska, Finska i Danska nalaze se među prvih 10 dok je Norveška na 16. mjestu. Europske zemlje drže 13 mjesta među prvih 20, Njemačka je na 8., a Francuska na 13. mjestu. Učestalost ideja mjeri se po broju odobrenih patenata na milijun stanovnika. Prvih 20 zemalja u 2010. i 2017. godini, prema analizi PwC-a i WIPO-a nalazi se u nastavku:

Istočna Azija također ima iznimne rezultate prema indeksu učestalosti, s Japanom na 4. i Singapurom na 14. mjestu. Kina se prvi put nalazi u prvih 20 te vodi po apsolutnom broju priznatih patenata.

Nalazi se temelje na PwC-ovoj analizi skupova podataka Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organisation – WIPO) vezanih za patente priznate u 2017. godini, usklađeno prema veličinu populacije. Analiza također pokazuje snažnu korelaciju između učestalosti ideja i ulaganja u istraživanje i razvoj, a u prvih 20 dominiraju zemlje koje troše najveći udio svog BDP-a na istraživanja.

Ujedinjeno Kraljevstvo također se probilo među prvih 20, s 311 priznatih patenata na milijun stanovnika, ali još uvijek zaostaje za mnogim europskim zemljama, uključujući i Irsku. U pogledu apsolutnog broja priznatih patenata nalazi se na 8. mjestu u svijetu.

Jonathan Gillham, direktor za ekonomsko modeliranje i ekonometriju u PwC-u UK kaže: „Ideje pokreću svjetsko gospodarstvo: stvaraju inovativne nove proizvode i usluge, jačaju konkurenciju, povećavaju produktivnost i podižu životni standard. Visok plasman na popisu učestalosti ideja trebao bi biti izvor značajnog povjerenja u izglede za budući gospodarski rast neke zemlje.

Naša analiza ističe da postoji više različitih čimbenika koji utječu na učestalost ideja. Specijalizacija i zemljopisno područje važni su pokretači: istaknuti rezultati nordijskih zemalja jasno su povezani s njihovim ulaganjima u nova područja obnovljivih tehnologija. Slično tome, istočnoazijske zemlje imaju iznimne rezultate u računalnoj tehnologiji, elektrotehnici i digitalnim komunikacijskim tehnologijama.

No, ono što se ovdje jasno pokazuje jaka je pozitivna veza potrošnje na istraživanje i razvoj i učestalosti ideja. U ovu je analizu bilo uključeno više od 100 zemalja, a procjenjujemo da se oko 70 % promjene u učestalosti ideja neke zemlje može objasniti promjenom njene potrošnje na istraživanje i razvoj. Naša preporuka vladama je da zajedničko javno i privatno ulaganje u istraživanje i razvoj može donijeti stvarnu ekonomsku dividendu i treba biti ključno područje ekonomske politike.“

Rujansko izdanje publikacije Global Economy Watch uključuje i pregled međugeneracijske nejednakosti u državama skupine G7 te procjenu potencijalnog učinka padajućeg prinosa obveznica. Dostupno je na: https://pwc.to/1PRLfIR