Internet je otvorio vrata i prozore prema svijetu i tu više ne postoje prepreke

Boriti se znanjem. Učiti, stalno učiti, odlaziti na edukacije, seminare i sajmove i tek tada, nakon 40 godina rada, došao sam do točke da mogu kazati da sam u svom, sitotiskarskom segmentu, najbolji, istaknuo je u razgovoru za poslovniFM Virovitičanin Zlatko Kovačević Saxa, vlasnik obrta za sitotisak, koji je, kako kaže, već četrdeset godina sam sebi šef. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Nikada nije želio raditi u nekoj tvrtki, imati siguran posao i čekati prvi da sjedne plaća, ovisiti o drugome. Uvijek je bio individualac koji ne podnosi autoritete, ne pristaje na kompromise, ne mijenja mišljenja zato da bi se nekome svidio. Njegov kreativan duh nije mogao biti uklopljen u ondašnje kruto poslovanje. Vrlo brzo zaključio je da su njegovi radni dosezi veći, pa je posao u državnoj tvrtki već nakon godinu dana zamijenio samostalnom djelatnošću, ispričao je svoju poduzetničku priču Kovačević u emisiji Iz obrtničke radionice, u razgovoru s voditeljem Goranom Gazdekom.

„U vrijeme socijalizma biti tako samostalan nije bilo lijepo i ugodno, ali nije bilo ni velikih problema. U početku nisam imao registriran obrt jer to nije bilo moguće. Za svoj rad dobivao sam autorski honorar. Onda sam račun išao ovjeriti u općinu i na njega platiti porez. Jedini je problem bio – kako doći do materijala i pomagala, pa sam tijekom svog života gotovo 80 posto strojeva i uređaja koji mi trebaju napravio sam“, prisjeća se.

Pokušavam se maknuti od poslova koji su potplaćeni i koje može svatko raditi.

Zlatko Kovačević

Još od dječačkih dana njegov je moto biti bolji od drugih. Zapravo biti najbolji. Kad je u Virovitici prije četiri desetljeća otvorio obrt sitotiska nije znao hoće li u tome uspjeti. Pokušava se maknuti od poslova koji su potplaćeni i koje može svatko raditi. Voli zahtjevne poslove koje ne može nitko drugi napraviti. A ti su poslovi, naglašava, pristojno plaćeni. Kad klijenti nemaju rješenja, dolaze k njemu. Jedan od takvih proizvoda su naljepnice za ralice koje čiste snijeg. Kombinacija materijala koje koristi za proces izrade te naljepnice su njegova inovacija. Korisnik ih testira s pištoljem za pjeskarenje i naljepnice izdrže takva opterećenja. Radio je dosta poslova za radionice iz inozemstva, pomogao kolegama kad bi zastali pred nekim problemom…

„Najbolji osjećaj je kad naiđete na neki svoj uradak stotine kilometara od kuće mnogo godina nakon što ste ga napravili, a on prkosi vremenu“, govori.

To što velike poslove za široko tržište radi u malom, prometno izoliranom gradu za Saxu nije hendikep. „Ako se postavite na pravi način i imate svoj stav, nije važno gdje je sjedište firme. Možete biti u planini i šumi, ili u centru velegrada, ljudi će čuti za vas ako ste inovativni, neobični i radite nešto što drugi ne mogu. Najmanje je to važno u vrijeme interneta. Internet je otvorio vrata i prozore prema svijetu i tu više ne postoje prepreke“, kaže.

U razgovoru za poslovniFM Zlatko Kovačević objašnjava što je to sitotisak i kako se uspješno bori u konkurenciji s digitalnim tiskom.