• Čista CCS EBITDA rezultirala je sa 1449 milijuna USD u trećem tromjesečju 2022., potaknuta dobrim rezultatima Istraživanja i proizvodnje te rafinerijske djelatnosti, pod utjecajem regulacije cijena goriva i poreza na neočekivanu dobit
  • Čista CCS EBITDA za prva tri tromjesečja dosegnula je 3627 milijuna USD, MOL podiže godišnji raspon smjernica za EBITDA na 4,1-4,4 milijarde USD
  • Procijenjeni učinak regulacije cijena goriva i poreza na neočekivanu dobit u cijeloj regiji srednje i istočne Europe iznosio je približno 1180 milijuna USD u prva tri tromjesečja 2022.
  • EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje gotovo je udvostručena u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na 640 milijuna USD, potaknuta vanjskim makro uvjetima
  • Čista CCS EBITDA u rafinerijskoj djelatnosti iznosila je 741 milijun USD u trećem tromjesečju 2022., budući da je smanjenje doprinosa petrokemije neutralizirano većom generacijom EBITDA u toj djelatnosti
  • EBITDA djelatnosti Usluga kupcima gotovo se prepolovila u odnosu na prošlogodišnje treće tromjesečje i dosegnula 121 milijun USD EBITDA, uglavnom zbog regulacije cijena goriva u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe

Budimpešta, 6. studenoga 2022. (GIA) – MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za treće tromjesečje 2022. Potpomognuta snažnim učinkom Istraživanja i proizvodnje te rafinerijske djelatnosti, potaknuta makroekonomskim čimbenicima, čista CCS EBITDA rezultirala je s 1449 milijuna USD u trećem tromjesečju 2022. Ovaj rezultat doveo je EBITDA-u za prvih devet mjeseci ove godine na 3627 milijuna USD što omogućuje MOL-u da dodatno poboljša cijeli godišnji raspon smjernica EBITDA-e na 4,1 do 4,4 milijarde USD. U isto vrijeme, porezi na neočekivanu dobit i regulacija cijena goriva u cijeloj regiji srednje i istočne Europe pogodili su naše poslovanje za približno 1,18 milijardi USD u prvih devet mjeseci ove godine.

Predsjednik-izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: „Dok su se makro uvjeti razvijali povoljno za industriju nafte i plina u prvih devet mjeseci ove godine, nesigurno vanjsko okruženje, nadolazeća recesija, državne intervencije i porezi na neočekivanu dobit unijeli su nesigurnost u industriju. Čini se da europske sankcije određuju gospodarsku budućnost Europe; treće tromjesečje 2022. pokazalo se vrlo zahtjevnim u pogledu opskrbe energijom u regiji srednje i istočne Europe. Do sada smo uspjeli održati stabilnu opskrbu gorivom u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe, što smatram našim najvećim postignućem u ovom tromjesečju zahvaljujući iznimnim naporima MOL-ovih zaposlenika. Trebat će nam predanost naših kolega u budućnosti, kao i discipliniran financijski pristup kako bismo izvršili nadolazeća prijelazna ulaganja i tako zajamčili energetsku sigurnost, prešli s ruskih izvora energije i pritom ne izgubili iz vida zelenu tranziciju. Poduzeli smo veliki korak na našem planu puta 2030+: MOL-u je dodijeljena koncesija za usluge gospodarenja komunalnim otpadom u Mađarskoj na razdoblje od 35 godina, što nam je omogućilo širenje u novom, niskougljičnom poslovanju kružnog gospodarstva.”

EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje gotovo je udvostručena u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 640 milijuna USD u trećem tromjesečju 2022., a od početka godine iznosila je 1,72 milijarde USD što predstavlja gotovo polovicu ukupne EBITDA-e Grupe. Glavni pokretač snažnog rezultata u trećem tromjesečju bili su makro pokazatelji koji su uspjeli neutralizirati negativan učinak dodatnih tantijema u posljednjem tromjesečju. Obujam proizvodnje nafte i plina premašio je 90 mboepd u trećem tromjesečju 2022., dok je u prvih devet mjeseci dosegao prosječnih 92,3 mboepd, premašivši godišnju proizvodnju od 90 mboepd. OPEX jedinice Grupe ostao je ispod 5 USD/boe, unatoč značajnom pritisku troškova u cijelom lancu vrijednosti.

Čista CCS EBITDA djelatnosti Rafinerija i marketinga porasla je u odnosu na prethodnu godinu i dosegla 741 milijun USD u trećem tromjesečju, ali je manja za 14 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Regulacija cijena i oporezivanje neočekivane dobiti u srednjoj i istočnoj Europi utjecali su na profitabilnost segmenta u trećem tromjesečju 2022. Petrokemijska EBITDA smanjena je za 90 posto na godišnjoj razini, no snažan doprinos u ovoj djelatnosti neutralizirao je negativne pokretače. Planirano veliko održavanje rafinerije Százhalombatta uspješno je završeno u trećem tromjesečju.

EBITDA djelatnosti Usluga kupcima u trećem tromjesečju 2022. smanjena je za 43 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, i više je nego prepolovljena ako usporedimo prvih devet mjeseci ove i prošle godine. Regulacija cijena goriva u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe utjecala je na rezultate – EBITDA djelatnosti smanjila se za 85 milijuna USD zbog ograničenja cijena goriva u regiji. Poboljšanje marže ne-goriva i povećanje obujma prodaje djelomično su ublažili negativne pokretače. Broj Fresh Corner lokacija porastao je na 1130 u trećem tromjesečju, sa 1103 koliko ih je bilo u drugom tromjesečju 2022.

Dodatne informacije:

Savezni vrhovni sud Švicarske odbacio je hrvatski zahtjev za reviziju presude UNCITRAL-a, koja je prvotno donesena u arbitražnom postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a 2016. godine. Ovom presudom odbačene su optužbe Hrvatske za korupciju i također je utvrđeno da je korporativno upravljanje Inom d.d. bilo zakonito i da je MOL poštovao sve svoje ugovorne obveze.

MSCI Global Sustainability Index prepoznao je MOL-ove ESG napore s ocjenom “AA” petu godinu zaredom. Grupa MOL ostala je na prvih ~20 posto među konkurentima, integriranim naftnim i plinskim tvrtkama. Ove godine rezultat je porastao u kategorijama zaštite okoliša (‚E’) i upravljanja (‚G’) zbog snažnih strategija za smanjenje ugljika i poboljšanja prakse korporativnog izvještavanja. U slučaju društvene odgovornosti („S“) ocjena je ostala nepromijenjena.