Zagreb, 11. studenoga 2020. (zagreb.hr) –

Slijedom otkazivanja najvećeg hrvatskog sajma knjiga – zagrebačkog Interlibera, gradonačelnik Milan Bandić sastao se s predstavnicima Zajednice nakladnika i knjižara predvođenima predsjednikom Slavkom Kozinom, kako bi dogovorili konkretne poteze i mjere pomoći.

Nakladnici i knjižari spremno su odgovorili na izazove uslijed pandemijom izazvanog otkazivanja Interlibera: iz prostora Zagrebačkog velesajma, svoju su akcijsku prodaju preselili na internetske stranice (www.znk.hr). Takvu brzu reakciju omogućio je Grad Zagreb iznosom od 125.000 kuna utrošenima u izradu on-line platforme na kojoj se nalazi 126 knjižara, i koja u budućnosti i dalje može služiti za internetsku prodaju knjiga svih nakladnika u Hrvatskoj. Time je građanima omogućena kupnja brojnih naslova po povoljnim cijenama, ali kako je istaknuo g. Kozina, i dalje je izvjestan veliki pad prihoda nakladnika i knjižara, koji se broji u milijunima kuna.

Zato je dogovoreno da će Grad Zagreb intenzivnije nastaviti s praksom sufinanciranja najma prostora Velesajma za sljedeće termine održavanja Interlibera, a mjere pomoći nakladnicima i knjižarima će, između ostaloga, uključiti i sufinanciranje oglasnog prostora Zagreb plakata. Obzirom da su gosti ukazali i na nedostatak knjižara u određenim dijelovima grada, gradonačelnik Bandić zadužio je i nadležne pročelnike za logistiku i pomoć nakladnicima pri pronalaženju rješenja tog problema.

Zagrebački gradonačelnik naglasio je kako je ulaganje u kulturu jedna od najbitnijih zadaća ove gradske vlasti, te dodao kako je to pogotovo bitno sad, u ovim izvanrednim uvjetima pandemije – jer je to ujedno ulaganje i u gospodarstvo, obzirom da se 90% nakladničkog poslovanja u Hrvatskoj nalazi upravo u Zagrebu. Kozina je zahvalio gradonačelniku na potpori, te podsjetio da nakladnici nisu zaboravili ni veliku pomoć Grada Zagreba prilikom iznimne krize nakladništva 2017.

„U ovo teško vrijeme za sve nas, kad su anksioznost i frustracija prisutni kod velikog broja ljudi, knjiga je jedinstven proizvod koji nas „liječi“ u našim domovima te daje odgovore i utjehu“, zaključio je Kozina. Uz njega, sastanku je nazočila i zamjenica Ivana Ljevak Lebeda te tajnik Zajednice nakladnika i knjižara Igor Brkić.

Uz gradonačelnika, sastanku su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje imovinom Grada Zlatko Makar, zamjenik pročelnice za kulturu Tedi Lušetić, zamjenik pročelnice za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Filip Ćurko te voditeljica holdingove podružnice Zagreb plakat Bosiljka Grbašić.