Lider na ovim prostorima nije nimalo lako biti. Svi nastavnici i profesori ne mogu biti razrednici. U obrazovanju ne smije biti svetih krava i nedodirljivih. Bitno je prepoznavanje individualnih potreba i talenata i prilagodba. Ne smijemo dopustiti da živimo u društvu koje ne dopušta uspjeh. Treba stalno razgovarati s djecom. Ne smijemo se kao društvo bojati darovitih ljudi, kreativnost treba poticati, istaknuli su u razgovoru za PoslovniFM književnica Julijana Matanović i Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimir Prelog.

Stić, inženjer kemije koji je ravnatelj već 28 godina, prisjetio se početaka, koji nisu davali prostora optimizmu. I tada sam sve što sam radio, krenuo s učenicima. Već tada je bilo jasno da će medicina i prehrana vladati svijetom, uz kemiju, bilogiju i fiziku odnosno STEM područje. No, trebalo je biti uporan, tvrdoglav, mijenjati načine razmišljanja, birati profesore, boriti se za nove programe, što mnoge škole i dan-danas nisu učinile, ocijenio je Stić. Preuzimao sam razna natjecanja poput Lidrana ili Prve pomoći, što drugima nije bilo interesantno. Bitno je i izbjeći sve pritiske zapošljavanje rođaka, kumova, zato sam ja osobno radio sve intervjue s kandidatima. Pa ja sam do kasno u noć boravio u školi, čak i stan kupio da bi bio bliže, uz smiješak će reći. Prisjetio se i života prije škole, jer je i sam za studentskih danas imao obrt i osam štandova za blagdane u Zagrebu.

Za Julijanu Matanović, književnicu, sada u prijevremenoj mirovini, predavaonica je bila mjesto u kojem sam štitila pravo na govor, na razmišljanje, prilagodbu. Ljudi su naprosto ogorčeni kada osjete da im se suspendira pravo na zdrav razum, ocijenila je dodajući da ne želi nitko živjeti u grčkoj tragediji. Jesu li pisci lideri, imaju li utjecaj? Kad bi gledali u nekoj drugoj zemlji, primjerice Njemačkoj, da, ali kod nas….. kazala je Matanović. Ilustrirala je to vlastitim primjerom. Kad je dugogodišnji urednik naklade Hit, Zlatko Crnković, odlazio u mirovinu i nazvao me da mi ponudi to mjesto, ja sam bila oduševljena, u svakom intervjuu spominjala njega i kako je on to napravio, dok mi kolegica nije jedan dan rekla – Julijana, sad si ti na tom mjestu. Društvo koje ne vodi računa o onima koji su bili prije, neće imati toleranciju prema onima koji će biti ispred njih, poručila je Matanović.

Matanović i Stić odgovarali su na mnogobrojna pitanja Mirele Španjol i Mirte Fraisman Čobanov, urednica i voditeljica emisije Iza ogledala, posvećene liderima i neotkrivenim pokretačima pozitivnih promjena, otkrivajući i malo poznate detalje iz svojih karijera te što ih istinski pokreće u životu i radu, napose s mladima. Iskren, otvoren, inspirativan i nadahnut razgovor. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje

Kad u Wieneru osiguraš sve ono što ti je važno, onda nemaš više o čemu brinuti i možeš nesputano uživati u emisiji Iza ogledala, koju ti donose Wiener osiguranje i Poslovni FM.

U srednju školu dolaze djeca s 15 godina, odlaze iz osnovne škole i sada ih sve dočekuje – od odlaska od roditelja, prometa i putovanja, novih osoba, novih iskušenja, prvih ljubavi, razočarenja. S tim mladim ljudima treba razgovarati i zato znam reći da ne može svatko voditi razred, biti razrednik, reći će Stić dodajući da prvi stoji na vratima i svako ih jutro pozdravljam. A potrebno je, gledano strateški, smanjiti broj škola, opremiti ih, imati motivirane i u tom smjeru educirane profesore, jednostavan je, ali dosta težak smjer kojim trebamo ići. Apsolutno je potrebno mijenjati i smanjivati programe, neke je vrijeme naprostor pregazilo, treba se više baviti djecom da nam ona izlaze zdrava iz škole kad odlaze u svijet, smatra Stić.

Slušajući ravnatelja Stića, kaže Matanović, možda ne bi otišla u prijevremenu mirovinu. Tu je ključ. Uspostaviti s tim mladim ljudima odnos povjerenja, prošetati, popričati o njihovim problemima, bolesti u obitelji. I prepoznati u njima neki talent. Ilustirala je to crticom sa Saninom Karamehmedovićem, basistom i tekstopiscem grupe “Silente”, koji je jasno kazao da mu se ne sviđaju naslovi na popisu literature, a htio je čitati. Iz istog žanra sam prilagodila taj popis. Ne treba biti isključiv. Treba raditi s ljudima kako bi se prepoznao netko tko može dati neku vrijednost i pomoći tim ljudima da se maksimalno razviju, kaže Matanović.

I najlakše se derati i vikati, najteže je slušati i razumjeti, dometnuo je Stić.

Matanović je otvorila i pitanje čitanja literature i one poznate floskule ‘ja sam u tvojim godinama….’. I sama je bila na razgovorima o školskoj lektiri, smatrajući da je najveći problem u izboru lektire kronološki pristup. Pa neće valjda srednjoškolka kupiti prijateljici za rođendan Pakao ili Juditu, zapitala je. Osvrnula se i na državnu maturu i ispitivanje pismenosti. To se da provjeriti na tekstu od 1800 znakova formata A4, jer pravu kreativnost guši, kako netko misli, pismenost koja se mjeri brojem riječi.

S djecom, tim mladim ljudima, treba istodobno biti i prijatelj i autoritet. Mene su svi vrlo čudno i s nevjericom gledali, kad smo sa svih 1000 učenika krenuli u Vukovar ili Rijeku. Na upit jel još uvijek u igri autobus, Stić odgovara kako jest da je u potrazi za partnerima iz zemlje i inozemstva za realizaciju tog projekta.

S djecom treba razgovarati, roditelji sve manje s njima pričaju. Stižu nove generacije i ja učim i od njih, to je bit dobrog odnosa, poručio je Stić.

Treba znati slušati priče. Ne treba ogovarati jer nitko ne zna biografiju tuđih života. Moraju govoriti o sebi, i paziti koga slušaju, poručila je Julijana Matanović na kraju razgovora za PoslovniFM.

Kad u Wieneru osiguraš sve ono što ti je važno, onda nemaš više o čemu brinuti i možeš nesputano uživati u emisiji Iza ogledala, koju ti donose Wiener osiguranje i Poslovni FM.

Autori: Mirela Španjol, Mirta Fraisman Čobanov i Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Emisija Iza ogledala: Julijana Matanović i Zlatko Stić pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM.

Objavljeno 7. listopada 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM