South Central Ventures je fond rizičnog kapitala koji investira u tehnološka rješenja i startupove, tražimo prilike za investiranje na regionalnom području, pri čemu su investicije do 3 milijuna eura po kompaniji, odnosno podrška smo s kapitalom na samom početku njihova djelovanja. Djelujemo kroz četiri ureda – u Zagrebu, Ljubljanu, Beogradu i Skopju, i upravljamo s dva fonda – prvim od 18 milijuna eura, drugim od 40 milijuna eura, istaknuo je za PoslovniFM Vedran Blagus, investicijski menadžer iz South Central Venturesa.

Na upit o početku karijere, Blagus se prisjetio kako je završio ekonomiju, radio u menadžment konzaltingu velikih kompanija, pratio svijet startupova. – U svijet financiranja preko VC fonda sam došao srećom – regrutirali su me recruiteri preko Linkedina. I eto već četiri godine sam u tom poslu, istaknuo je Blagus.

Na upit kako izgleda proces moguće investicije, Blagus odgovara kako je prvo pitanje treba li poduzetnik tu investiciju, što će s njom. Zbog toga su uvijek tri glavna pitanja kad razgovaramo s poduzetnicima – Koliko novaca trebate? Za koliko vremena ćete to potrošiti? Što ćete s time postići? I četvrto pitanje, nakon ovih, je Što slijedi nakon toga – nova runda financiranja ili profitabilno poslovanje ili?

Kad poduzetnik ima ideju, odgovore, plan … tada kroz 15-20 slajdova prezentira sve podatke, pokušavaju prodati svoju ideju nama, nakon čega se rade dodatne analize, istaknuo je Blagus, uz smiješak dodajući da je venture capital (VC) investiranje ulazak u brak na neko određeno vrijeme, istaknuo je Blagus u razgovoru sa Sandrom Kraljevićem, urednikom emisije Mislište. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

U poslovnom odnosu mora biti kemije, neki klik s jedne i s druge strane, jer smo kasnije zajedno na poduzetničkom putu, smatra Blagus. Dobrom stvari smatra kako na području Zagreba se nudi 300-ak kompanija godišnje, čime imaju više toga za izbor.

Na upit znaju li zainteresirani poduzetnici odgovore na pitanja…. Blagus odgovara kako od 100 posto s kojima se razgovara u nekom krugu, čak dvije trećine njih ne zna odgovora na ta, jednostavna ali i istodobno vrlo bitna pitanja. Vrlo malo znaju ili se nisu dovoljno raspitali o budućem djelovanju i potencijalnom partneru za ulazak u posao. Nema ni nekog dubinskog promišljanja kad se jave, a sigurno bi s boljom pripremom mogli postići daleko daleko više.

– Činjenica, prvi dojam je isto bitan. Strast prema projektu je isto bitna. U prvu minutu, na samom dolasku se odmah vidi ili ne vidi ta želja, posebno ako razgovor počne da je riječ o projektu koji se radi sa strane. A u igri je više faktora odlučnih za našu odluku. Prva stvar je tim, proizvod i tržište. Kako mi investiramo u početnim fazama, poduzetnici se najviše fokusiraju i njih 8o posto govori o proizvodu, 15 posto tržištu, a 5 posto timu. A mi bismo htjeli okrenuti taj omjer, čuti daleko više o timu jer je tim jedna od temeljnih stvari, sigurnosnih točaka razvoja projekta, savjetuje Blagus.

– Mi ulazimo u projekt novcem investitora i očekujemo da zajedno radimo na boljitku i razvoju. A tim je zasigurno segment bez kojeg uspješnog rada neće biti. Možda i zato su u našem portfelju najuspješniji oni oko 45 godina, koji su ipak serijski poduzetnici, imaju najmanje dvoje ljudi u timu različite struke koji se znaju duže vrijeme, koji su bili u toj ili sličnoj industriji…. Puno je faktora, jednostavne formule – nema, reći će Blagus.

Koje su najčešće greške koje rade startupovi i mladi poduzetnici, zašto propadnu? zapitao je urednik.

– Prvi razlog propasti nekog startupa, po istraživanju koje je provedeno prije par godina na području Europske unije, je činjenica da tržište ne želi njihov proizvod, jer nije istraženo tržište i treba li ikome i kome taj proizvod. Drugi su razlog svađe i nesuglasice unutar tima, rekao je Blagus smatrajući da ova dva razloga pokrivaju 90 posto razloga.

Na investiciju fonda ili bilo koga drugoga ne smije se gledati kao nešto bespovratno i lagani novac. Dobivanje investicije je potvrda da ste na dobrom putu. Samo potvrda, nakon čega sad tek stoji veliki rad, naglašava.

Iznio je i podatke o rizicima investicijskog posla. Od deset investicija koje fond napravi, npr u Americi, 6-7 će propasti i povrat je nula. Dvije-tri će vratiti koliko se uložilo, a samo jedna će vratiti puta x onoliko koliko se ukupno uložilo i u devet ostalih, naglasio je Blagus u razgovoru za PoslovniFM, dodajući da je u regiji ipak nešto bolja situacija.

Autori: Sandro Kraljević i Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Emisija Mislište: Vedran Blagus pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Sva prava pridržana ©poslovniFM

Objavljeno 26. studenoga 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM