U početku sam i ja, koji dolazim iz postolarske obitelji imao neke predrasude prema tom zanimanju. Međutim danas kada kažem da sam postolar ,to je doslovce da kažem kao da sam doktor za nešto i odmah 100 ljudi ima stotinu od imam ovakve i onakve cipele što napraviti, što izabrati, kako održavati, kako popraviti, kako odabrati do savjeta. Imam osjećaj da je taj naš stari zanat nekako dobio na ugledu, zanimljivo je i vidjeti kakav je to odnos poštovanja za to što radimo, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Kristijan Ilić, koji s ocem Željkom vodi Postolarsku radionicu Ilić u Zagrebu. A danas je u Zagrebu 38 postolarskih radionica.

Postolarska radionica Ilić posluje od 1967. godine kada je otvorena u zagrebačkom Remetincu. ‘Šusterski’ obrt, kako su stari zagrepčani zvali postolare, 1971. seli u tada Končarevu, danas Ozaljsku gdje i danas posluje. Željko Ilić završio je tekstilnu školu, obućarski smjer te se 80-ih godina zaposlio u tvornici obuće Astra. Željko od oca 1990. preuzima postolarsku radionicu te razvija posao izradom nove obuće te popravkom stare, a 2010. godine pridružuje mu se i sin Kristijan, koji time postaje treća generacija zanata u obitelji iako po struci nije postolar, sanitarni je tehničar i fizioterapeut. Krv očito nije voda pa se brzo prilagođava, uči, upija znanja od svog oca. Kristijanovim dolaskom u radionicu majstorske vještine obogaćene su modernim tehnologijama u komunikaciji s klijentima poput web stranice te aktivnostima na društvenim mrežama. Cjelovit podcast Poslovna špica poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Kao i svu odjeću koju održavamo i cipele je potrebno održavati. Ako se cipele održavaju dulje će i trajati, a i na taj način naše zdravlje će biti bolje. Cipela glavu čuva. Tako da ih treba održavati, a bilo bi dobro kupovati kvalitetne cipele od prirodnog materijala. U današnje vrijeme to je opet problem s obzirom i na pojedine udruge za zaštitu životinja jer prirodni materijal je prirodna koža, to znamo. Ja nikada ne želim ulaziti u to što je to, od čega je, da li je životinja na taj način patila jer ja radim svoj posao – izrađujem cipele i popravljam. Kvalitetna cipela je uvijek rađena od prave kože i trajat će. Umjetni materijal stvoren je doslovce za nekoliko sezona, nakon toga ta cipela propada, trune i jednostavno više se ne isplati u nju ulagati, smatraju Kristijan i Željko Ilić.

– Zdravlje je, normalno, uvijek na prvom mjestu zato i mi kupujemo kvalitetne materijale – ne šparamo i ne gledamo jel nešto 100 ili 200 kuna, uvijek uzimamo kvalitetniji i prirodni materijal, jer je s njime lakše raditi, oblikovati. Kvalitetno napravljen posao – zadovoljna mušterija. Uvijek bilo i bit će, naglašava Željko Ilić. Prisjetio se zgode još od svog oca i ‘cvikanja’ kože (učvršćivanja čavlićima), gdje je kvalitetna koža to bez problema podnijela, dok bi danas koža na tržištu to teško podnijela bez trganja.

Ilić stariji iznosi i primjer iz života u kojem je došla gospođa koja je kupila dva broja manje cipele i došla sa željom da joj produljimo, što je naravno nemoguće i da je moguće maksimalno povećati pola do jednog broja.

Spoj starog i mladog u radionici je dobar jer se mi stariji prilagođavamo djeci, dok je nekad bilo da se mi djeca prilagođavamo starijima, jasno će reći Zlatko Ilić, dodavši uz smiješak da je on sad radnik a Kristijan vlasnik i direktor. A tu je i unuk koji voli doći u radionu, pa tko zna hoće li biti i četvrte generacije.

Mladima bi trebalo više pričati o starim zanatima, manje ih plašiti raznim budućim zanimanjima. Pa ne može svatko biti manager. Morat će i uvijek će postojati i frizeri, postolari, krojači itd. Dobivamo poticaje, ali nije dovoljno za deficitarno zanimanje, jer primjerice jedan stroj stoji više od 10.000 EUR. Ako želimo biti konkurencija, moramo obnoviti i svoju opremu, kazao je Željko Ilić.

Postolarski posao je ogromno područje i učim kroz rad svakodnevno, koliko god se trudio svladati jedan segment, ima puno stvari koje treba naučiti, kaže Kristijan, dodajući da je ključan dobar odnos ne samo poslovni već i obiteljski, s puno uvažavanja.

Posebnost Ilića je bend kojeg imaju. Kristijan je na gitari, tata Željko na basu, a unuk na bubnjevima.

– Svira se rock&roll, naravno, istaknuli su Ilići u razgovoru za PoslovniFM.

Autor: Saša Petar Foto: Darko Buković/PoslovniFM.

Emisija Poslovna špica pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Priredio: Ivor Buković.

Objavljeno 3. veljače 2023. Sva prava pridržana ©poslovniFM