Inicijalna ideja uređaja za aeroponski uzgoj hrane, biljaka, potekla je od šogora, a riječ je o inovativnom sustavu koji smo implementirali u obliku vertikalne farme za uzgoj poljoprivrednih kultura. Prva smo tvrtka u regiji koja razvija High Pressure Aeroponic sustave te smo sufinancirani i iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o tehnologiji koju je osmislila NASA, odnosno procesu uzgoja biljaka bez upotrebe tla ili vodenih bazena gdje se putem hranjive maglice hrani korijen biljke, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Filip Mijatović, suosnivač i predsjednik uprave CityGreens Farminga. Dodao je kako se ta tehnologija smatra najvišom i najčišćom tehnologijom uzgoja.

Da, suprotstavljamo se današnjim standardima i trendovima uvoza hrane, radeći na stvaranju potpuno održivog sustava proizvodnje hrane koristeći obnovljive izvore energije, istaknuo je Mijatović u emisiji Poslovna špica, u razgovoru s urednikom Sašom Petrom. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Hrvatska je potentna što se tiče poljoprivrede ali postoje mnogobrojne zemlje koje su zapravo prirodno i geografski jako omeđene s tim što mogu uzgajati i kada to mogu uzgajati. Njima sustav poput našeg, u kojem se u kontroliranim uvjetima proizvodi hrana i u kojem potpuno kontrolirate sve parametre okoliša te proizvodnje, u kojoj se ne koriste pesticidi, herbicidi, fungicidi, plus ne ovisite o klimatskim faktorima, a ne ovisite ni o političkim i distributivnim faktorima. Mi sve te parametre izbacujemo iz jednadžbe uzgoja, naglasio je Mijatović.

Na upit Mijatović odgovara kako njihovi sustavi u principu troše 98 % manje vode od klasičnog uzgoja u zemlji te tridesetak posto manje od klasičnog hidroponskog uzgoja. Pojasnio je kako bi primjerice uz solarne panele osigurali dovoljno energije za pokrivanje proizvodnje stvarajući svojevrstan perpetum mobile, jer instaliranjem takve farme hrane prestaje potreba za vanjskim faktorima.

Ukratko je pojasnio kako svaka biljka raste na način da pušta korijen. Ako joj damo sve potrebne parametre ona će rasti, bez obzira bila to zemlja, kasnije se krenulo proizvoditi u vodi i sada, u našoj inovaciji, zraku. U aeroponskom sustavu korijen visi u zraku, jer je rastom sjeme probilo tkaninu od reciklirane plastike, a kad probije oprašujete ga hranjivom vodenom maglicom, uz led rasvjetna tijela prilagođenog spektra. Naravno, riječ je o proračunatom sustavu s veličinom kapljice koliko maksimalno može korijen upiti. Tu se krije tajna bržeg rasta biljaka. Naveo je primjer matovilca, kojeg su lani proizveli kroz 13 ciklusa, dok je vani, na klasičan način, moguće tek 2, maksimum tri puta godišnje, pojasnio je Mijatović.

Autor: dr. Saša Petar Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Emisija Poslovna špica: Filip Mijatović pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Redaktura: Ivor Buković.

Objavljeno 8. srpnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM