Prosjek godina građana koji su ušli u financijske probleme su, recimo, kasne 40-te. Ali to nije možda i realno stanje zbog toga što se u bazenu od 250.000 blokiranih i, po meni, još toliko prezaduženih, bavimo segmentom koji se može restrukturirati, tako da to možda može malo zavarati. Prezaduženi su kategorija kojima zapravo ne možemo pomoći, jer bez obzira na to što su im obveze veće od primanja, uredno ih ipak podmiruju, rade nešto sa strane i naprosto ne možete o njima pregovarati s vjerovnicima. Možda malo zvuči paradoksalno, ali najbolje možemo pomoći ljudima koji su u dugotrajnoj blokadi, čiji su svi dugovi i krediti otkazani, prodani…. i tu se onda može pregovarati, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Igor Škrgatić, suvlasnik i direktor BE-ON, tvrtke specijalizirane za financijsko savjetovanje i restrukturiranje građana u financijskim poteškoćama.

– Bavimo se društvenim problemom, problemom blokiranih i prezaduženih građana. Cijela ideja našeg startupa je bila probati s rješenjem odgovoriti na problem blokiranih. Mi smo se specijalizirali za građane i tu imamo i odgovarajuću ekspertizu. Dosad se nitko sustavno nije uključio u taj segment. Zašto se nitko nije pojavio prije nas? Zato što svi misle da tu nema love, vrlo jednostavno. Mi smo iznašli model kako bi cijeli biznis bio profitabilan, oslanjamo se na volumen i logika cijelog poslovnog modela je u tome da ako je netko dužan x, a vi mu taj x smanjite za 30 ili 50 % od tog novog iznosa duga do iznosa duga kakav je bio prije, tu je i nekakav prostor u kojem se vi možete naplatiti. Naravno ne direktno od klijenta, od dužnika, nego iz nekog financijskog instrumenta na kraju s kojim je završen proces restrukturiranja, pojasnio je Škrgatić model u razgovoru sa Sašom Petrom, urednikom emisije Poslovna špica. Dodao je da su, svjesni kako postoje osobe koje ne možete restrukturirati kroz taj model, a kojima treba financijsko savjetovanje odnosno bolje rečeno savjetovanje o dugu, odlučili krajem 2019. osnovati udrugu – Padobran, za financijsku inkluziju. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Udruzi je odobren, s financiranjem izravno preko Europske komisije, prvi projekt debt advise (savjetovanja o dugu), što bi moglo do kraja godine donijeti i profesionalizaciju udruge, zapošljavanje savjetnika i da to sve skupa raste.

Feelsgood, prvi hrvatski fond rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom, sklopio je prije par mjeseci ugovor o ulaganju u BE-ON, a riječ je o investiciji vrijednoj 1,3 milijuna eura koja će biti podloga za proširenje aktivnosti posredovanja u potrošačkom kreditiranju društveno isključenih pojedinaca u blokadi, podsjetio je urednik Petar.

– Da, razlog prihvaćanja strateškog partnera je naravno financijski, jer su nas i kapitalno dosta osnažili, ali drugi, možda važniji dio, je percepcijski. Znači mi sada više nismo nekakav start-up, nego smo društvo koje ima strateškog partnera u suvlasništvu, koji je odlučio investirati novac u naš poslovnim model. Ključan partner su nam banke, a istodobno mi štedimo njihove resurse jer se bavimo s klijentima na način na koji jednostavno niti jedan osobni bankar ne može. Mi pregovaramo sa svim vjerovnicima, naš klijent ima određenu kreditnu sposobnost, mi pokušavamo obveze ugurati u tu kreditnu sposobnost te ih s vlastitim sredstvima kratkoročno podmirujemo. Kratkoročno je ključna riječ, jer mi ne želimo biti banka, a ne želimo biti ni osiguranje. Znači, ne želimo imati u svom portfelju dužnika na dugi rok, nego ga želimo kratkoročno, prosječno tri mjeseca. BE-ON zapravo ima ulogu savjetodavca, ali i ulogu kreditnog posrednika s modelom poslovanja koji smo samostalno osmislili, a posjedujemo i sva potrebna odobrenja, pojasnio je Škrgatić.

Na dodatni upit urednika da pojasni način, Škrgatić nastavlja kako pomažu građanima vratiti osobnu financijsku slobodu, da izađu iz začaranog kruga kroz proces restrukturiranja te da oni s redovnim primanjima mogu izaći iz blokade i vratiti se na financijsko tržište. Dakle, mi smo odradili posao – terenski, analitički i na kraju financijski, podmirili smo te sve obveze jednokratno, a za to smo dobili od svih vjerovnika odgovarajuće diskonte koje smo prenijeli na dužnika tj. na našeg klijenta. U tome je velika razlika – mi nismo napravili otkup potraživanja gdje smo nešto kupili uz diskont pa onda teretimo dužnika da je on i dalje dužan 100 %. Mi smo ispregovarali određeni diskont i taj diskont smo dali klijentu, s ciljem da ga možemo na kraju dugoročno riješiti u banci. I ključ je zapravo da banke tu naprave određeno odstupanje od svojih redovnih uvjeta te da naše klijente, budući da su došli preko akvizicijskog kanala koji je razradio nekakav sustav jer mi stojimo iza tog portfelja i tvrdimo da neće biti ništa lošiji nego što je bančin redovni portfelj, da nam malo tu odškrinu vrata zapravo da se odstupi od redovne politike, navodi Škrgatić.

Škrgatić je odnedavno i predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika HUP-a.

– Angažman je bio motiviran time što HUP sada prolazi još uvijek kroz jedno tranzicijsko razdoblje. Postoji zdrava jezgra stručnjaka i uspješnih poslovnih ljudi raznih profila koji žele zaista da HUP prođe transformaciju, postane transparentniji, uključiviji, demokratskiji i da postane stvarna, jaka podrška poduzetnicima svih veličina na tržištu. Udruga malih i srednjih poduzetnika je najveća od 30 granskih udruga u HUP-u. HUP može malima ponuditi ogromnu bazu znanja, ekspertizu, ljude, pozitivne priče, primjere dobre prakse, znači sve ono što unutar HUP-a postoji da to bude i neka inspiracija ljudima koji ulaze u svijet poduzetništva i koji otvaraju firme, startupima u svim mogućim oblicima. I onima kojima je samozapošljavanje jedini izbor zbog toga što im se nešto dogodilo u životu i karijeri da su izabrali ulazak u poduzetništvo, ako i onima koji žele napraviti tranziciju od male prema srednjoj ili prema velikoj kompaniji. Ne ponuditi u smislu da to nekome naplatimo nego jednostavno dati neku temeljnu obuku ili višu razinu poduzetničkih kompetencija, zaključio je na kraju razgovora za PoslovniFM Igor Škrgatić.

Objavljeno 18. ožujka 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM