Za tip biznisa u kojem jesmo, preporuka je definitivno najjače oružje. Ako ste kod nekog klijenta na kvalitetan način implementirali sustav i s tim klijentom ostvarili kvalitetan odnos, a takav odnos ostvarit ćete ako ga razumijete, ako se posvetite razmišljanju, ako ga vodite kroz proces i ako ga često pitate razumije li to što radite i sami sebe čekirate jeste li na pravome putu, taj će vas klijent vrlo rado preporučiti drugima. U području usluga na to se najviše treba staviti fokus, ustvrdila je za poslovniFM Anita Cvetić Oreščanin, jedna od osnivačica i članica Uprave poduzeća Poslovna inteligencija.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Naravno da preporuka nije jedini način kako dolazimo do novih klijenata. Mi mnogo radimo i na marketingu i na događajima, no opet i kroz takve kanale de facto se vraćamo na preporuku. Potencijalni klijent ipak voli vidjeti klijenta koji nas je preporučio, voli izravno čuti kako smo radili s njime, gdje smo efikasni i zbog čega su nas izabrali, istaknula je Cvetić Oreščanin u razgovoru s Tanjom Pureta, urednicom emisije Psihologija uspjeha.

Prije 20 godina Poslovna inteligencija počela je s isključivo implementacijom analitičkih sustava za potrebe poslovnog odlučivanja, a danas smo mnogo više. Danas radimo sva moguća napredna analitička rješenja bez obzira na njihovu primjenu, te rješenja za područje data privacy. Dakle bilo koji tip analitike koji se oslanja na podatke, zapravo je naš core business. Naravno, to sve proizlazi iz nekakvih potreba klijenata i tržišta, i nekad davno kad smo počeli morali smo istodobno i educirati tržište. Danas manje u području poslovnog odlučivanja, mnogo više u puno širem kontekstu, i u tom kontekstu kao i prije COVID krize, tako i danas kontinuirano nudimo nova rješenja, pojasnila je Cvetić Oreščanin.

Integritet i odgovornost su dvije vrijednosti oko kojih mi kao suvlasnici firme ne želimo ni sa kime pregovarati.

Specijalizirani za područje implementacije inteligentnih informacijskih sustava za podršku poslovnom odlučivanju, u poslu trebate tako zaposlenike koji istodobno razumiju tehnologiju i potrebe klijenata, ekonomiju, pa čak i psihologiju. Ima li takvih na tržištu, zapitala je urednica.

Zapošljavamo zaista širok dijapazon stručnjaka, mnogo je tu inženjera, FER-ovaca, onih koji su završili strojarstvo, matematiku, FOI, ali isto tako i onih koji su završili ekonomiju, pa čak i lingvistiku i pedagogiju i slične srodne humanističke znanosti. Klijentima rješavamo multidisclipinarne problema, za čije je rješenje potrebna suradnja. I zato i između sebe potičemo učenje jednih od drugih i tako se nepristrano gradimo. I bitno nam je da kroz selekcijske procese pronalazimo ljude koji će biti i prijemčivi i spremni učiti. Dakle, mi ne cijepamo atome, mi ne radimo nekakve zahtjevne znanstvene stvari, mi smo tvrtka koja vrlo praktično rješava probleme klijenata i u tom kontekstu bitan je taj voljni moment – želim učiti. Na tome se sve ostalo bez problema gradi i u principu na tome inzistiramo, istaknula je Cvetić Oreščanin.

Poduzetnicima je itekako važno uštedjeti u poslovanju, ili pronaći nove mogućnosti, uvidjeti neke prilike koje se ne vide na prvi pogled, za koje treba stručna analitika. Koliko su uopće tvrtke svjesne takvih mogućnosti, vide li uopće važnost takvih usluga za svoje poslovanje?, pitala je urednica emisije.

Sve više. Radimo sustave gdje uz pomoć raznih softverskih alata gradimo rješenja koja će pomoći pri donošenju dobrih poslovnih odluka ili pomoći da neke procese unutar organizacije se rade efikasnije i bolje. Naši sustavi u pravilu omogućavaju klijentima ili da uštede znatno na svojim troškovima ili da pronađu određena područja unutar poslovanja gdje mogu ostvariti dodatnu dobit. Isto tako, sustavi omogućuju razne what if analize pomoću kojih se otvaraju budući scenariji i mogućnosti gdje plasirati neki novi proizvod i što bi to značilo. Dakle, sve je to vrlo korisno, vrlo konkretno, od razine menadžmenta pa do razine operative, objasnila je Cvetić Oreščanin.

Iz vrijednosti proizlazimo u svijet uvjerenja, iz uvjerenja proizlaze ponašanja.

„Vrijednosti koje njegujemo ne bih nazvala korporativnim vrijednostima, smatram da su to naše vrijednosti. Nas troje, Dražen (Oreščanin), Lidija (Karaga) i ja, dakle moji kolege, partneri u firmi i članovi uprave, jednako jako vodimo računa o ključnim vrijednostima. Ima ih pet, njima smo se odmaknuli od korporativnih vrijednosti, one su suštinski naše vrijednosti i velikim dijelom u cijelosti opisuju nas troje – Dražena, Lidiju i mene. Dvije su ekstra jake, a to su integritet i odgovornost, to su dvije vrijednosti oko kojih mi kao suvlasnici firme ne želimo ni sa kime pregovarati. Smatramo da je to jako bitno i da je to fundament naše firme!”, istaknula je.

Imali smo, reći će, nekoliko ciklusa utvrđivanja vrijednosti u ovih 20 godina, a zadnje je bilo suštinsko ulaženje u to koje su nam vrijednosti, zašto ih imamo, te koliko smo se mi kao ljudi na tom putu od skoro 20 godina promijenili i jesu li nam te ranije vrijednosti i danas jednako važne. I…nisu! Promijenile su se! I to je normalno jer svi se mijenjamo! Iz vrijednosti proizlazimo u svijet uvjerenja, iz uvjerenja proizlaze ponašanja. I ako se tu mi ne razumijemo, onda imamo problem! Mi smo se pobrinuli da se u tome jako dobro razumijemo i da svi shvatimo i razumijevamo zašto su nam te vrijednosti važne i na koji ih način kroz organizaciju tumačimo. Mi te vrijednosti kontinuirano primjenjujemo, posebice kada trebamo donijeti neke teške odluke. Jako gledamo jesu li te odluke u skladu s vrijednostima s kojima živimo i jesu li dobre za kompaniju, za kolege i za klijenta. Jer ako tu svi elementi sjednu kako treba, velika je šansa da je odluka dobra, a i ako možda ne ispadne dobra, barem se razumijemo i znamo da smo napravili sve da bi bila dobra“, obrazložila je Cvetić Oreščanin, a na kraju razgovora za poslovniFM otkrila i gdje vidi razvoj Poslovne inteligencije u doglednoj budućnosti.

„Poslovna inteligencija i dalje će ostati fokusirana na napredne analitičke sustave i na data privacy. To je naš core business. Nastavit ćemo se i razvijati na međunarodnom tržištu, sigurno ćemo još intenzivnije ići i prema Americi, i prema Europi, i prema bilo kojem drugom tržištu koje treba naše usluge. Ali jako je bitno da na tom putu ostanemo svoji, da cijenimo svoje vrijednosti i da se ponašamo u skladu s njima, kao i da nam sve što radimo i učimo bude zabavno“, zaključila je Anita Cvetić Oreščanin, suvlasnica i članica Uprave Poslovne inteligencije.

Objavljeno 12. lipnja 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM