Spremnost uložiti vrijeme i energiju za nova saznanja i shvatiti sve procese, dobiti širinu kako bi se kasnije mogle donositi odluke, najkorisnija je zapravo kompetencija. U poslu HR direktora, što smatram i svojom najvećom prednošću, mora vas sve zanimati. Bila to kadrovska administracija, odredbe Zakona o radu, način obračuna plaća ili primjerice HACCP, otpisi i normativi, ili kako teče proces centralne proizvodnje. Nikad nisam smatrala da se kao direktor za ljudske potencijale nečim ne trebam baviti. Naprotiv, to mi nije bio nikakav problem i ne bježim naučiti stvari koje su van klasičnoga HR okvira, istaknula je za poslovniFM Antea Popović, HR direktorica Victus Grupe.

Victus grupa se sastoji od dvije vrste poslovanja – lanca trgovina muške odjeće Galileo te ugostiteljskog segmenta s poznatim brendovima – Leggiero, Batak Grill, tu su svadbene dvorane Spoon i Kornati te novu dvoranu LOFT i golf vjenčanja Zaprešić, kao i brendovi Mex, Wok, Pasta, Čušpajz i faširanac koji se mogu naći po shopping centrima. Najmlađi član obitelji Victus je Torterie Macaron, slastičarne i proizvodnja slastica, pojasnila je Popović.

Poznato je što je pandemija uzrokovala gospodarstvu, posebno ugostiteljstvu. Uspjeli smo zadržati 700-ak zaposlenih u ugostiteljskom segmentu, iako je broj smanjen za 100-ak osoba. No, kad nas ponovo otvore morat ćemo brzo zaposliti barem 50 ljudi, jer nam trebaju za otvoriti sve lokacije, istaknula je Popović u razgovoru s Tanjom Pureta, u emisiji Psihologija uspjeha.

Victus grupa prije nije imala osobu za HR, tako da kad sam dolazila, prije 4,5 godine, bila sam prvi HR direktor, a dočekalo me 5 ugostiteljskih brendova koji svaki posluje kao tvrtka, ima svog izvršnog direktora, svoju strukturu, svoju nekakvu povijest, svoju priču. Krenula sam pričati s ljudima da vidim što se i kako radi, nisam krenula od lakšeg, nego odmah prvoga sam uzela onoga koji ima najveću fluktuaciju ljudstva. Iz toga je napisan izvještaj s prijedlozima što bi i kako trebalo dalje. Tako je implementiran naš akcijski plan, korak po korak, pojasnila je Popović.

Micanje ega iz bilo koje komunikacije. To je nešto što mi strahovito koristi u stvaranju dobrih odnosa i provođenju bilo čega zapravo, kako u poslovnom tako i u privatnom životu.

Sad je moj posao 80 posto zapravo koordinacija, coaching mojih HR-ica, znači odlučivanje o nekim stvarima u kojima netko drugi nema dovoljno znanja ili iskustva ili nije na toj poziciji da odluči. Manje je operative, ali operativa je uvijek tu, uz naravno puno više koordiniranja, delegiranja i upravljanja, naglasila je Popović.

Na upit o radu sa zaposlenicima, Popović odgovara kako su propisani standardi za svako radno mjesto, za sve nekakve koncepte i sve pozicije. Prije 2,5-3 godine pokrenuta je i interna akademija koja se tiče njihovih vještina, od prodajnih do rada s gostima. Mi imamo i redovne tajne kupce i njihov upitnik je dostupan javno na svakoj oglasnoj ploči, tako da zaposlenici točno znaju što moraju napraviti, primjerice da bi dobili stimulaciju. I mi smo sustave stimulacija povezali s onim što mi želimo da se događa na terenu! Tako da zaposlenici mogu povećati svoj mjesečni iznos primanja adekvatnim ponašanjem odnosno praćenjem standarda. Naravno, i ako se nešto dogodi negativno i kada se ponašaju kako ne treba, to ne prolazi nezamijećeno. Ključ rada je stalna komunikacija o ponašanju sa zaposlenicima, s voditeljem, sa svima u tom lancu, naglasila je Popović.

Mi imamo jako veliku zapravo osnovu ljudi koja je s nama godinama i mislim da je to za ugostiteljstvo vrlo dobar pokazatelj nekakvog odnosa poslodavca i radnika.

Micanje ega iz bilo koje komunikacije. To je nešto što mi strahovito koristi u stvaranju dobrih odnosa i provođenje bilo čega zapravo, kako u poslovnom tako i u privatnom životu, zaključila je razgovor za poslovniFM Antea Popović.

Objavljeno 12. ožujka 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM