Edukacija nikad dovoljno, ali bitno je da su one prepoznate kao nešto što zaposlenicima koristi u poslu. Ljudska su bića prirodno znatiželjna, u principu se uvijek želimo upoznati s novim stvarima. Zato kada stavimo stvari u pravi kontekst, kada pristupimo na pravi način, kada je edukacija prepoznata kao nešto što osobama koristi u poslu, jer će se osjećati samopouzdanije, sve su to stvari i načini pristupa zaposlenicima kako bi prepoznali vrijednost vremena koje su uložili u edukaciju. U principu podižemo taj hormon sreće, podiže se dopamin i onda smo svi zadovoljni, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Tina Turk Lupieri, direktorica ljudskih potencijala tvrtke Maistra d.d.

– Često razgovaramo o strukovnim vještinama, razgovaramo o mekim vještinama, ali ono što u principu moramo znati kada govorimo iz perspektive HR-a je da nema organizacijskog razvoja bez osobnog razvoja. Posebno kod razvoja managera odnosno lidera potrebno je naglasak staviti na osobni razvoj, u što ulazi mnoštvo alata, načina, metoda i pristupa. Društvene znanosti se najviše razvijaju, a s druge strane možda ih najmanje uvažavamo kod pojedinih odluka i načina rada. Srećom, pomaka ima, još je to neki početak i predstoji daljnji razvoj, istaknula je Turk Lupieri, u razgovoru s Tanjom Pureta, urednicom emisije Psihologija uspjeha. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Svatko od nas ima nešto što mu ne ide dobro. Znači neki su u nečemu malo bolji, neki su u tome malo lošiji. Potrebno je razbiti mit da su neki rođeni s nekim kompetencijama. Tada se otvara prostor u kojem se puno stvari može naučiti, da postoje konkretni alati, metode i načini kako se time bavimo. I kada upoznaju stručnu osobu koja im u tome pomogne, onda svi razbijamo tu neku barijeru. Bitno je biti strpljiv, jer svaka osobna promjena jako dugo traje. Što god od navika želite promijeniti, bez truda, discipline i, ajmo reći, mentora ili voditelja, morate prihvatiti da će to trajati. Strpljenje je također nešto što treba vježbati, uz smiješak će Turk Lupieri. Ujedno iznimno je bitna ljudska strana nas menadžera, pri čemu je korporacija jako bitna, ali je bitno razumijeti i sugovornika, znati razmišljati i kroz neku drugu perspektivu.

Ističe pozitivno osobno iskustvo prethodnog rada u više različitih poslovnih djelatnosti i organizacija u privatnom vlasništvu. Posebno bitnim smatra mentore koji su joj prenijeli jako dobru poslovnu logiku, a poslovna logika je, kaže, nažalost nešto što se ne uči u školi.

– Kroz tu poslovnu logiku stiče se zdrava osnova bitna za svakog menadžera, odnosno princip kako brzo donosite neku odluku i koji su to parametri prema kojima to trebate uvažiti, a nisu uopće vezani sa okruženjem u kojem živite i očekivanjima okoline. Mislim da je to najvrjednije što nosim u svom radu. Time ujedno donosim neko iskustvo tih ljudi koji su kroz način rada, kroz svoju etiku, logiku i motivaciju, dali i temelje mog poslovnog ostvarenja, smatra Turk Lupieri.

Na upit o preuzimanju sustava HUP-a Zagreb, odgovara kako je to bio izazov, jer kao i kod svakog spajanja je pitanje kako spojiti dvije različite kulture, uskladiti procese, uvesti zajednički IT sustav, oformiti zajedničke timove. Prvo je bilo potrebno definirati kakva će to kompanija biti ubuduće, kakav će biti operativni model, kako ćemo organizirati prodaju, kako ćemo organizirati HR. Bilo je puno konceptualnog promišljanja, nakon čega je slijedila implementacija koja je zahtijevala i disciplinu i fleksibilnost, posebno kad je neke stvari koje su se možda na početku činile dobrom odlukom bilo potrebno mijenjati. Proces još nije gotov, ima tu još posla, ali sada je to nekako fine tuning, fino uštimavanje, pojasnila je Turk Lupieri.

Slovenka, udana u Istri, strpljivost o kojoj govori na poslovnoj razini, primjenjuje i na privatnom planu. Obiteljski su vlasnici, kaže, najvećeg maslinika u Istri.

– Da, kao OPG imamo najveći maslinik u Hrvatskoj, na 30 hektara, i to ekološki uzgoj. Treba pritom biti strpljiv, uvažiti prirodne danosti i samu prirodu. Masline daju jako kvalitetan i zdrav proizvod, zanimljiv i u prehrani. Upravo to potiče moju znatiželju i kreativnost, jer volim isprobavati sljubljivanje različitih ulja s hranom, korištenje u kolačima, volim eksperimentirati, istaknula je Turk Lupieri. Napominje kako se ulje prodaje pod brendom Cadenela, što je obiteljski nadimak obitelji supruga, a na vodnjanskom dijalektu znači cvijet masline. Masline cvjetaju kao neki mali lančić i Cadenela kao taj neki lančić, što je poveznica imena i proizvoda koje smo osmislili, zaključila je.

Na kraju razgovora za PoslovniFM, Turk Lupieri je poručila kako za uspjeh treba biti znatiželjan, otvoren upoznavanju novih stvari, uporan i discipliniran. I naravno, raditi ono što nas veseli. Put do toga moramo otkriti. Nije uvijek autocesta, ali je potrebno potruditi se do nje doći, kazala je.

Objavljeno 1. travnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM